• 瀏覽: 2,064
  • 回覆: 29
+10
港府反應遲鈍,既沒全面封關,也沒應本報提醒及早關閉娛樂場所,導致新冠肺炎爆發嚴峻,本地病例突破三百大關!港大醫學院院長梁

港府反應遲鈍,既沒全面封關,也沒應本報提醒及早關閉娛樂場所,導致新冠肺炎爆發嚴峻,本地病例突破三百大關!港大醫學院院長梁卓偉昨形容本港疫情風險已達至最高峰,未來一個周末的確診個案可能創新高,建議港人未來一至兩周需要考慮奉行「三層抗疫」原則,包括大眾自律減少外出,以及暫停商舖營業,例如食肆和戲院等場所,減低市民外出意欲。如強制暫停商舖營業,港府必須盡快考慮保障基層如洗碗、清潔工等工人的生計,補貼其工資至某一上限,以配合消費場所關閉所帶來的就業影響。有議員批評港府決策反應慢,疫情爆發至今,仍未決定是否關閉娛樂場所,建議港府在決定的同時,亦要保障打工仔生計和補貼經營者損失。

梁卓偉指出,過去一周大量在外讀書或工作的港人回港,其潛伏期和病情仍未完全爆發,由感染、潛伏、發病、檢測以至公布可能會滯後,導致應對措施未能趕及應付疫情發展。有關外國回港人士,尤其是歐美地區的確會令人擔心,呼籲港人要自律,盡量減少外出,以遏制社區爆發風險,避免令本港醫療系統崩潰。                                                

最近港人開始回復部分社交生活,亦有食肆和戲院等業界曾表示行情不佳,梁認為,一旦食肆、酒吧或戲院有確診個案,變相要關閉兩星期,「夜市可唔可以完全唔做呢?或者只做外賣,生意可能仲好。我了解(生意)可能主要來自酒水,但要一齊捱過去。」                                                
                                                行政會議成員林正財昨再次提出,至今有四分之一確診個案與酒吧、食肆及婚宴活動有關,港府仍可用一至兩天時間觀察市民是否自律,但若遲遲未有改善,就須盡快決定,例如管制酒吧及婚宴場地等高危地方。林形容現時疫情已相當危急,需有力的決定,強調現時本港醫療體系承擔不到大型社區爆發;港府亦可向食肆發指引,列明要求市民保持社交距離。                                                
                                                另外,梁又提到,每日約有七千人入境本港,填寫健康申報和量體溫的防疫措施有改善空間,建議針對疫區,例如向從北美國家、英、法和瑞士等地回港人士派發樣本瓶收集樣本檢測。                                                
                                                議員葛珮帆認為,港府理應盡快關閉娛樂場所,由於有關場所傳染性較高,加上近期疫情惡化,家居檢疫成效不理想,有必要盡快實行措施。雖然現時才執行是「非常慢」,但總比無做好,而且有戲院經營者曾反映願意暫時關閉,但希望港府會提供租金和就業補貼,減輕損失。                                                
                                                職工盟總幹事蒙兆達則指,若港府下令關閉酒吧、食肆及戲院,就需向僱員支付一定比例的薪金;即使不能發薪,亦應轉用津貼形式幫補,並承諾不能藉此裁員。                                                
                                                更多新聞,請瀏覽東方日報網頁:

專家認為當局可考慮全面禁止外國人入境。\b(袁志豪攝)

梁卓偉建議食肆可暫停經營夜市。
梁卓偉形容本港疫情風險已達最高峰。
議員促請港府盡快關閉戲院等娛樂場所。\b(黃偉邦攝)

疫情已相當危急,需有力的決定,強調現時本港醫療體系承擔不到大型社區爆發;港府亦可向食肆發指引,列明要求市民保持社交距離。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200323/bkn-20200323033017277-0323_00822_001.html?editorpickDate=20200323&editorpickUuid=402882b15990b2a90159a58b78f0780f&eventid=402882b15aad00a2015aae03e731261b&eventsection=hk_news

班「泛民」同「乞衣黃絲」點解仲唔叫「封關口號」???
引用:
原帖由 A1000 於 2020-3-23 05:56 AM 發表
港府反應遲鈍,既沒全面封關,也沒應本報提醒及早關閉娛樂場所,導致新冠肺炎爆發嚴峻,本地病例突破三百大關!港大醫學院院長梁

//hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200323/photo/bkn-20200323033017277-0323_00822_001_01b.jpg?20200323040942

港府反應遲鈍,既沒全面封關,也沒應本報提醒及早關閉娛樂場所,導致新冠肺 ...

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2020-3-23 07:16 發表

佢地要等埋自己d 親朋戚友,返晒嚟先,冇咁急嘅!

應宣佈進入緊急狀態,限制市民集會,馬上起臨時醫院,唔係就來唔切了

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 23-3-2020 07:16 AM 發表
公立醫院醫護人員只要求對大陸「封關」
上星期其中兩個確診個案係去加拿大滑雪的東區醫院副顧問醫生及佢朋友
https://www.hk01.com/社會新聞/448408/新冠肺炎-東區醫院女醫生溫哥華滑雪返港初確診-現低燒及肺花

如果而家政府都唔考慮做更多嘅嘢!喺外國不斷有人湧入香港,佢哋啲人喺家居隔離若果本身係帶菌嘅就會喺屋企爆發,再引而社區爆發。遲早都係會大爆發,政府都是做d 野,否則真係會一發不可收拾。

引用:
原帖由 siu80 於 2020-3-23 07:26 AM 發表
應宣佈進入緊急狀態,限制市民集會,馬上起臨時醫院,唔係就來唔切了
唔通香港政府有啲隱憂,定是諗唔到呢啲問題啊?

引用:
原帖由 cwbguy 於 2020-3-23 07:29 AM 發表

公立醫院醫護人員只要求對大陸「封關」
上星期其中兩個確診個案係去加拿大滑雪的東區醫院副顧問醫生及佢朋友
https://www.hk01.com/社會新聞/448408/新冠肺炎-東區 ...
做得顧問醫生,一定係高級醫生。喺呢個疫情之下,仲走去加拿大滑雪?呢啲醫生真係有冇用個腦去諗下。

引用:
原帖由 jumboleung 於 2020-3-23 07:52 AM 發表

唔通香港政府有啲隱憂,定是諗唔到呢啲問題啊?
可能怕宣佈緊狀態會刺激黑暴搞事,但唔係緊急狀態,好多野都會拖後腿!

引用:
原帖由 siu80 於 2020-3-23 07:56 AM 發表

可能怕宣佈緊狀態會刺激黑暴搞事,但唔係緊急狀態,好多野都會拖後腿!
噉又好啊!現身咪捉曬佢哋囉!捉曬佢哋混埋一齊,甚至乎可以集體感染。

頭先聽收音機,林正財都話要政府做啲野!政府唔係後知後覺吖嘛?

引用:
原帖由 siu80 於 2020-3-23 07:56 AM 發表

封食肆會被視為打壓黃色經濟圈,到時又週街汽油彈了

引用:
原帖由 jumboleung 於 2020-3-23 07:53 AM 發表

做得顧問醫生,一定係高級醫生。喺呢個疫情之下,仲走去加拿大滑雪?呢啲醫生真係有冇用個腦去諗下。
去民主國家旅遊 chill 住帶毒回港,比因工惹毒來得高尚,成件事好L noble 囉

今日又有十個確診啊!政府再唔做啲野!靠啲人去自律?隨時社區大感染。

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2020-3-23 07:16 AM 發表
咁你支持封關未呀

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]