• 瀏覽: 2,048
  • 回覆: 16

新型冠狀肺炎(俗稱武漢肺炎)疫情持續,港府要求所有從內地以外所有地區的抵港人士,需接受14日強制檢疫,周五(20日)是新措施實施第二日,抵港者會獲發一條手帶及配合手機應用程式使用,但漏洞處處。有疑似留學生回港後在Instagram分享近況,從Story上載照片顯示成功脫下手帶,並寫上「搞左(咗)成日」,其後又更新一張照片顯示已重戴手帶;亦有人戴手帶自拍後,又分享一張外出用膳照片,並教學如何避開監察。政府資訊科技總監林偉喬承認手帶有漏洞,剪斷手帶後將手帶與手機放在一起,並找其他人協助替其按當局要求拍攝QR Code,令檢疫者可隨意外出.........

新聞來源連結:https://www.hk01.com/社會新聞/450676/新冠肺炎-檢疫者ig貼除手帶及外出食飯相挑機-資科辦認有漏洞

眾多例子在在證明,「自律」兩字完全不可靠。

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-3-21 10:42 AM 發表

新型冠狀肺炎(俗稱武漢肺炎)疫情持續,港府要求所有從內地以外所有地區的抵港人士,需接受14日強制檢疫,周五(20日)是新措施實施第二日,抵港者會獲發一條手帶及配合手機應用程式使用,但漏洞處處。有疑似留學生回港後在Instagram分享近況,從Story上載照片顯示成功脫下手帶,並寫上「搞左(咗)成日」,其後又更新一張照片顯示已重戴手帶;亦有人戴手帶自拍後,又分享一張外出用膳照片,並教學如何 ...
高尙港人…
應該立即取消任何不合作人仕既香港公民身份

都預左會有呢啲自私精㗎啦……香港人自求多福……

佢係挑全世界人機,世界上有邊個會支持呢種人渣架

疑似留學生,咩人?黃人啦,仆街。

死曱甴係咁
要隔離果陣就會話自由大哂
話知你死

咁俾人捉到就 柒了

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-3-21 10:42 AM 發表

新型冠狀肺炎(俗稱武漢肺炎)疫情持續,港府要求所有從內地以外所有地區的抵港人士,需接受14日強制檢疫,周五(20日)是新措施實施第二日,抵港者會獲發一條手帶及配合手機應用程式使用,但漏洞處處。有疑似留學生回港後在Instagram分享近況,從Story上載照片顯示成功脫下手帶,並寫上「搞左(咗)成日」,其後又更新一張照片顯示已重戴手帶;亦有人戴手帶自拍後,又分享一張外出用膳照片,並教學如何 ...
多得班黑暴唔比正苦開夾梨中心燒診所

近得西人多,咪學埋佢哋啲衰嘢囉,民主自由喎,笑鳩死人啦。人真係要管㗎,唔可以任佢哋自把自為㗎,否則世界大亂啦

引用:
原帖由 傲奴 於 2020-3-21 10:59 發表
佢係挑全世界人機,世界上有邊個會支持呢種人渣架
香港當中嘅至少二百萬人。

請立即立急緊法

所有違反隔離令人士坐十年監!!!!!!!!!!!!!!!!!!

林鄭唔想撈,廢官做嘢求求其其,疫情一定大爆發,幾萬隔離者,一定有個在你左右,市民自求多福,不幸無辜受累中招,支持告香港政府求賠償,睇林鄭點頂,錯誤政策一定要付出代價。

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-3-21 10:42 發表

新型冠狀肺炎(俗稱武漢肺炎)疫情持續,港府要求所有從內地以外所有地區的抵港人士,需接受14日強制檢疫,周五(20日)是新措施實施第二日,抵港者會獲發一條手帶及配合手機應用程式使用,但漏洞處處。有疑似留學生回港後在Instagram分享近況,從Story上載照片顯示成功脫下手帶,並寫上「搞左(咗)成日」,其後又更新一張照片顯示已重戴手帶;亦有人戴手帶自拍後,又分享一張外出用膳 ...
唔係要帶了及啟動了才可以離開機埸地區?乜都未做就咁可以落機行出機埸??

利害原來自知有漏洞.但又唔理?真係廢中之廢

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2020-3-21 01:16 PM 發表
林鄭唔想撈,廢官做嘢求求其其,疫情一定大爆發,幾萬隔離者,一定有個在你左右,市民自求多福,不幸無辜受累中招,支持告香港政府求賠償,睇林鄭點頂,錯誤政策一定要付出代價。 ...
佢大不了走, 有幾難頂?
錯誤政策 ? 你唔去鬧放火燒診所個班?

照你咁講, 我地應該告黑衣人求賠償

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]