• 瀏覽: 5,691
  • 回覆: 61
+2
中國外交部(17日)凌晨宣布,因應美方打壓中方媒體駐美機構的行為,決定反制要求《紐約時報》、《華爾街日報》、《華盛頓郵報》3間美國傳媒機構在10日內交還記者證,不得在中國境內包括港澳從事記者工作。
政府發言人晚上表示,外交部的公告說明措施是中國媒體受美方不合理打壓而作出的反制措施,中國堅持對外開放的基本國策不會改變,「歡迎各國媒體和記者依法依規從事採訪報道工作,並將繼續提供便利和協助。」|

強硬反擊不懼打壓 揚我國威暢我民心

日前,針對美國一意孤行、打壓限制中國媒體嘅惡行,中國外交部作出強硬反制,要求5間美國媒體相關記者交還記者證,並不得喺中國內地、港澳地區從事採訪工作,消息一出香港市民頓感揚眉吐氣、心情順暢。
然而,對於中央政府出於被迫無奈嘅對等還擊,香港坊間依然喺意料之中咁傳出雜音。泛民陣營借機大做文章,稱該政策涉嫌違反香港《基本法》之下「港人治港、高度自治」嘅原則,甚至大肆叫囂中央將香港納入反制範圍標誌著「一國兩制已死」。咁係赤裸裸嘅唯恐天下不亂,此時亂港派刻意混淆視聽、危言聳聽,無非係想借機蹭一波國際新聞嘅熱度,進一步煽動民間對中央和內地嘅仇恨不滿。與此同時,香港「外國記者會(FCC)」亦不甘示弱開始發難,要求港府立即就此作出「澄清說明」,揚言「所有在港外國人工作簽證應由入境處獨立決定,若制度改變即代表對一國兩制嘅嚴重侵蝕」,並恬不知恥要求港府「喺不受中國政府嘅干預下,確保外國記者可繼續獲派工作簽證」。
既然將問題人為上升到「一國兩制」嘅高度,咁筆者想向泛民派及駐港外國記者們普及一點常識。「一國兩制」唔係「一國兩治」,無論如何眼下嘅香港毫無疑問係中國嘅領土和屬地,廣大香港市民首先係中國人。而《基本法》中雖有提到保障新聞採訪自由之權利,但大眾更應該清醒嘅係,香港作為一個特區,不享有對外涉及外交領域嘅自主權,而所有基於享有新聞採訪自由嘅權利,其首要前提條件係遵守香港嘅法律法規。再回過頭看此次事件,中央出台嘅措施係對美國無理打壓中國媒體駐美機構而被迫嘅必要對等反制,係「正當合理防衛」,事件嘅起因責任與過錯均不在中國方面,比起美方措施嘅不近人情,中國顯然已經充分畀足美國記者時間並照顧佢哋嘅合理要求。同時事件本身無關香港居民所享有嘅新聞自由權利,係中央政府依據「一國兩制」和《基本法》享有嘅外交事務權依法依理做出嘅決定,香港政府必須依照執行,也不容外界說三道四、荒唐指責。
長期以來,更係由於依法監督與管理措施嘅缺位,才導致香港境外媒體機構和人員魚龍混雜,滋生出大批根植香港卻大肆反中害港嘅媒體,佢哋濫用新聞媒體自由干預中國內政和香港事務,自「反修例」及新冠疫情爆發以來,例子比比皆是,香港人早已忍無可忍,若再不遏制恐將來毒害更多年輕人。而泛民等亂港派惡意誇大反制措施事實影響,無視西方媒體對港人嘅毒害,更加說明二者係溝壑一氣嘅「夥伴」關係。
無論係外交部駐港公署定係港府發言人,均已向各界解釋咗相關措施,並指出中國「對外開放」國策唔會改變,香港對各國媒體和記者依法依規從事採訪報導工作嘅歡迎與服務不變。亦奉勸嗰啲喺此次反制範圍之內嘅外國媒體,新聞採訪報導自由唔係「護身符」,香港亦同樣唔係西方媒體嘅「法外之地」。

引用:
原帖由 IuliiaPavl 於 2020-3-20 10:28 AM 發表
中國外交部(17日)凌晨宣布,因應美方打壓中方媒體駐美機構的行為,決定反制要求《紐約時報》、《華爾街日報》、《華盛頓郵報》3間美國傳媒機構在10日內交還記者證,不得在中國境內包括港澳從事記者工作。
政府發言人晚上表示,外交部的公告說明措施是中國媒體受美方不合理打壓而作出的反制措施,中國堅持對外開放的基本國策不會改變,「歡迎各國媒體和記者依法依規從事採訪報道工作,並將繼續提供便利和協助。」|
h ...
嘩...
成班鬼佬唔戴口罩, 唔知有夜蒲蘭桂坊的確診者入了院嗎?
看牛胃兄同梁雞昌個樣好驚青喎

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-3-20 10:36 AM 發表

嘩...
成班鬼佬唔戴口罩, 唔知有夜蒲蘭桂坊的確診者入了院嗎?
看牛胃兄同梁雞昌個樣好驚青喎
趕番美國記者走,以牙還牙囉!

引用:
原帖由 IuliiaPavl 於 2020-3-20 10:28 發表
h ...
十分同意!撐!

毒媒全世界有

引用:
原帖由 IuliiaPavl 於 2020-3-20 10:28 AM 發表
h ...
此乃美國的反中大合唱,以此掩飾其國內施政失敗之舉,此招萬試萬靈。西方一向樂此不疲⋯⋯所謂新聞自由只是晃子罷了!

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-3-20 10:41 AM 發表

十分同意!撐!
支持政府驅逐美國狗屎記者。

引用:
原帖由 estateman 於 2020-3-20 10:42 AM 發表
毒媒全世界有
民主”和“新聞自由”已經成為毒媒的馬桶了,什麼見不得人的東西都可以用它裝。

引用:
原帖由 pandan07 於 2020-3-20 10:43 AM 發表

此乃美國的反中大合唱,以此掩飾其國內施政失敗之舉,此招萬試萬靈。西方一向樂此不疲⋯⋯所謂新聞自由只是晃子罷了!
若中國不作反制措施,讓外國勢力以港作反中基地,負面影響仲深遠。

香港政府要倍養出一個能言善辯如中央華姐耿哥等人,在國際事務上要強,不要怕國際特別老美。現在香港經濟是跟國內起,已不需要歐美。

毒媒滾出中國, 有咩問題??? 特朗普都趕九CNN走啦

引用:
原帖由 degussa 於 2020-3-20 10:51 AM 發表
香港政府要倍養出一個能言善辯如中央華姐耿哥等人,在國際事務上要強,不要怕國際特別老美。現在香港經濟是跟國內起,已不需要歐美。
大陸心諗,同美國無乜好傾,唔理喇, 23 條隨時立埋🥺

引用:
原帖由 IuliiaPavl 於 2020-3-20 10:48 AM 發表

若中國不作反制措施,讓外國勢力以港作反中基地,負面影響仲深遠。
就以YOUTUBE及FB為例, 香港已經出現打壓藍營嚴重情況, 但凡出現對中國或香港有利既新聞或短片, 一律大力打壓或刪除. 中國唔比FB入, 實屬明智. 何況今次只係出於反制

引用:
原帖由 子靈 於 2020-3-20 10:58 AM 發表
就以YOUTUBE及FB為例, 香港已經出現打壓藍營嚴重情況, 但凡出現對中國或香港有利既新聞或短片, 一律大力打壓或刪除. 中國唔比FB入, 實屬明智. 何況今次只係出於反制 ...
夠硬正,千祈咪怕!以牙還牙,睇邊個頂得耐

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]