• 瀏覽: 10,345
  • 回覆: 142
+4
捱得過沙士,但相隔17年再經歷俗稱武漢肺炎的新型冠狀病毒肆虐,全球再受一場疫症蹂躪。在銅鑼灣屹立四十載的老店「蛇王二」,這家米芝蓮亦難敵疫情走到最終章。店長羅長熙說,現時情況比沙士更嚴峻,生意不單大跌七成,每月都蝕10多20萬元,坦言現在是「最難捱的時光」。他承認,當4月底租約完結後,「蛇王二」將會低調結業。數十載感情難捨割,羅長熙希望疫情過後,有機會另覓舖位重新開始,「最唔捨得日日返工見到嘅伙記同熟客,已經變咗我日常生活。」

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/449530/新冠肺炎-銅鑼灣地標老店-蛇王二-不敵疫情-下月底正式告別?utm_medium=Social&utm_source=fbpost_link&utm_campaign=mama

蛇………野味也………

引用:
原帖由 虎榮 於 2020-3-19 10:39 AM 發表
蛇………野味也………
話養既唔算wor
重要係米之蓮

btw - 呢間野以前1年只開半年.........

猿教授會話 ' 本土特色風味'

蛇王快七啲搵曱甴算賬

傳:可以正式蛇王了!
利申:感謝你們!

引用:
原帖由 rollins 於 2020-3-19 10:42 AM 發表
袁教授話食野味係陋習..........
佢係咩地標+有米之蓮, 肯定係假

當4月底租約完結後??,蛇王二唔係自己舖咩

This fucking Yellow Shop deserves this consequence   

引用:
原帖由 rollins 於 2020-3-19 10:42 AM 發表
袁大帥話食野味係國人陋習,但高尚香港人食野味就不在此限

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-3-19 10:40 AM 發表

話養既唔算wor
重要係米之蓮

夏天唔開

米豬連評審原來都好喜歡食野味的...

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-3-19 10:40 AM 發表

話養既唔算wor
重要係米之蓮

食過真係麻麻地執都正常

引用:
原帖由 老爺你袋左5豪 於 2020-3-19 10:58 AM 發表

食過真係麻麻地執都正常
後生真係唔興食.........
以前年年蛇宴要一早BOOK...……...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]