• 瀏覽: 1,532
  • 回覆: 21
  • 追帖: 1
文化,政制比他們優秀,科研上也拍得住他們。

應該冇人講到西方有乜好。

即使唔講政治,香港女仔學哂西方的男女平等,女權主義,攪到冇唒中國傳統女仔優點,反而內地女仔有。

引用:
原帖由 kit05hk 於 2020-3-15 11:18 PM 發表
還有很多的。。。
三人同行必有我師,中西方都有很多地方可以互相學習的,人一自滿就會退步,這就是現時歐美國家面對疫情為何會如此混亂的原因,世上沒有一套制度是完美的,而文化悠久亦要懂得運用才有效的。。。
淺見

引用:
原帖由 kit05hk 於 2020-3-15 11:18 PM 發表
偷就得啦!

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-4-17 01:32 PM 發表

還有很多的。。。
三人同行必有我師,中西方都有很多地方可以互相學習的,人一自滿就會退步,這就是現時歐美國家面對疫情為何會如此混亂的原因,世上沒有一套制度是完美的,而文化悠久亦要懂得運用才有效的。。。
淺見 ...
Right!

引用:
美國既宣傳洗腦, 英國既政治手段, 仍然領先中國九條街
睇下香港仲有咁多人自願乃西就知

引用:
原帖由 kit05hk 於 2020-3-18 01:17 PM 發表
應該冇人講到西方有乜好。
傲慢 偏見 自大, 呢啲我諗我哋學唔到🤔🤔

引用:
原帖由 kit05hk 於 2020-3-15 23:18 發表
有,西方嗰種心狠手辣中國有排都未學到

引用:
要學西方嘅語言偽術。
因為全球已習慣咗用西方嘓套,如果中國唔用,响對話中好蝕底。

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2020-4-17 05:51 PM 發表

有,西方嗰種心狠手辣中國有排都未學到
係。所以辦公室政治只會發生在外國公司。

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-4-17 13:32 發表

還有很多的。。。
淺見 ...
十分同意。

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-4-17 03:59 PM 發表

美國既宣傳洗腦, 英國既政治手段, 仍然領先中國九條街
睇下香港仲有咁多人自願乃西就知
咪係。自己最叻製造假食物毒食物就成日話中國食物有毒。

引用:
原帖由 kit05hk 於 2020-4-17 12:44 PM 發表
即使唔講政治,香港女仔學哂西方的男女平等,女權主義,攪到冇唒中國傳統女仔優點,反而內地女仔有。
師兄這樣講野,食硬豬啦,女權份子只會說要求平等,當然是女方有利的時候,上戰場當炮灰就會說女人比男人更愛和平,當然女人不會想起最愛吵架的是女人,最愛把家變成戰場的都是女人,最容不下另一個漂亮女人的都是女人.

再學就得番D衰嘢嚟學。西方國家最唔想中國學埋佢地D衰嘢,如果中國學埋,叢林法則丶以牙還牙嘅話,佢地就要找數……

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]