• 瀏覽: 1,220
  • 回覆: 18
教科書講到五十至七十年代中國咁差,係咪外國作出來架。

三年困難時期, 中央政府總結係有天災亦有人禍. 唔識既自己去書城搵. 如果你返到大陸的話.

主要係人民公社大鑊飯制度過於理想化, 糧食分配出事.

雖然制度過於理想化搞出大頭佛, 都比香港班廢青上位好, 黃色經濟圈? 哈哈哈哈哈哈.

樓主你當我地係傻仔?

引用:
原帖由 kit05hk 於 2020-2-29 01:41 PM 發表
建國初期直到鄧公主政為止,係最衰過北韓。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2020-4-19 12:34 PM 發表

建國初期直到鄧公主政為止,係最衰過北韓。
據當日意大利導演去拍文革時期的記錄片,名為 中國 ,當日導演有意拍低民眾的生活面貌所反映,即使文革,私人領域的精神面貌都遠好過北韓。

引用:
原帖由 054D 於 2020-4-19 12:53 PM 發表

據當日意大利導演去拍文革時期的記錄片,名為 中國 ,當日導演有意拍低民眾的生活面貌所反映,即使文革,私人領域的精神面貌都遠好過北韓。
是,我們有偉大的領袖毛主席,文化大革命,人民公社,衞星田,土法練鋼,超英趕美。

北韓有段時間經濟發展,基本上拍住日本,北韓無學中國同蘇聯反面,長期依賴蘇聯,城市發展,用電量,都高過改革開放前嘅中國。

不過,同其他社會主義國家一樣,人民只不過係生產力,戰鬥力,當失去蘇聯嘅照顧,即刻仆街。

金日成根本從來冇睇得起中國,抗美援朝,對佢來講,都係蘇聯命令中國去做,只感激蘇聯。

真心嗰句啦,越南,同北韓一樣,都係養唔熟,中國應該同南韓好好合作,反而對中國有更好嘅發展,養埋啲冇用嘅死靚仔,他日作反嗰陣時你就知。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-2-29 02:23 PM 發表
三年困難時期, 中央政府總結係有天災亦有人禍. 唔識既自己去書城搵. 如果你返到大陸的話.

主要係人民公社大鑊飯制度過於理想化, 糧食分配出事.

雖然制度過於理想化搞出大頭佛, 都比香港班廢青上位好, 黃色經濟圈? 哈哈哈哈哈哈.

樓主你當我地係傻仔? ...
睇下依家黑暴革命就知當年情況囉......簡直一模一樣.......

以前中學教科書,中國語文科用繁體字,廣東話授課,
今時今日的中共,都可以話係假既,
香港人從來都係講普通話,寫簡體字既,當現在香港的青年人係傻既。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-4-19 01:19 PM 發表
北韓有段時間經濟發展,基本上拍住日本,北韓無學中國同蘇聯反面,長期依賴蘇聯,城市發展,用電量,都高過改革開放前嘅中國。

不過,同其他社會主義國家一樣,人民只不過係生產力,戰鬥力,當失去蘇聯嘅照顧,即刻仆街。

金日成根本從來冇睇得起中國,抗美援朝,對佢來講,都係蘇聯命令中國去做,只感激蘇聯。

真心嗰句啦,越南,同北韓一樣,都係養唔熟,中國應該同南韓好好合作,反而對中國有更好嘅發展,養埋啲冇用嘅 ...
睇下今次就知,最早封中國關係金仔

引用:
原帖由 pp49pp 於 2020-4-19 01:10 PM 發表

是,我們有偉大的領袖毛主席,文化大革命,人民公社,衞星田,土法練鋼,超英趕美。
唔係, 而係政治還政治, 日常生活還日常生活

引用:
原帖由 054D 於 2020-4-19 05:35 PM 發表

唔係, 而係政治還政治, 日常生活還日常生活
政治就是眾人的事。

引用:
原帖由 kit05hk 於 2020-2-29 01:41 PM 發表
如果唔係實施一孩,大概已破20億人口

引用:
原帖由 pp49pp 於 2020-4-20 03:05 PM 發表
政治就是眾人的事。
按孫中山說法
政 = 眾人之事
治 = 管理

政治 = 管理眾人之事

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]