• 瀏覽: 2,689
  • 回覆: 63
+6
新冠肺炎上月在港爆發,數以千計醫護人員本月初參與罷工,要求政府封關及改善醫護人員裝備。據悉,醫管局人力資源部昨日向本月三至七日缺勤的員工...

2月26日,醫管局人力資源部向曾於本月3至7日參加罷工嘅醫護員工發信,通知將會核對缺勤記錄並跟進,強調會保留計算此期間薪金嘅權利。醫管局現有資料顯示,持續5日嘅醫護罷工,共有超過7000名員工缺勤,對公立醫院服務造成嚴重影響。

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/daily/hk/837081/日報-港聞-月初參與罷工-醫護恐遭扣薪

返工唔做嘢緊係無人工出喇個個話簽完到玩罷工唔做嘢等糧出咁對肯做嘢嘅咪唔公平

唔夠膽炒哂罷工醫護咩,五日人工扣到夠囉,得閒又再罷工

人工事小,影響日後前途,黑醫護快啲辭職喇

都話左醫管局高層都係黃營一族

引用:
原帖由 walkera2006 於 2020-2-28 10:06 AM 發表
繼續罷工,就繼續扣人工

罷工
曠工

等同冇返工,扣薪酬是天經地義!被炒也冇得怨!

引用:
原帖由 walkera2006 於 2020-2-28 10:06 AM 發表
開頭醫護話集體辭職,
而家呢…?

引用:
原帖由 hundredhundred 於 2020-2-28 10:21 AM 發表
都話左醫管局高層都係黃營一族
陳肇始都係.

傳:應該炒魷!
利申:黑醫護畜死全家!

黑醫護開工時去Starbucks 嘆咖啡,依家要嘔撚番出黎啦!

掉!環保都要源頭減廢喇,何況係瘟疫來源?全靠佢哋罷工,特苦至局部封關乍

又要威又要戴頭盔,pk黑醫護!

引用:
原帖由 冬天裡嘅一把火 於 2020-2-28 09:50 AM 發表
新冠肺炎上月在港爆發,數以千計醫護人員本月初參與罷工,要求政府封關及改善醫護人員裝備。據悉,醫管局人力資源部昨日向本月三至七日缺勤的員工...

2月26日,醫管局人力資源部向曾於本月3至7日參加罷工嘅醫護員工發信,通知將會核對缺勤記錄並跟進,強調會保留計算此期間薪金嘅權利。醫 ...
說好的集體辭職呢, 去左邊???
家陣又恐扣薪?
辭職咪咩都唔駛驚囉

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]