• 瀏覽: 25,553
  • 回覆: 464
  • 追帖: 1
+37

【本報訊】新出爐的財政預算案預告下年度會有近一千三百九十一億元的財政赤字,但政府仍硬推估算造價達六千二百四十億元的「明日大嶼」填海計劃。主責保護環境的環境局昨日突然衝出「護航」,指發展棕地挑戰高,死撐會做好明日大嶼的環境評估把關工作。有環保團體痛斥環境局「空口講大話」,批評環評標準低,環境局的把關能力成疑。

環境局局長黃錦星昨出席財政預算案有關環保措施的記者會時,被問及對預算案依然推行「明日大嶼」計劃的意見,他透露政府內部有認真探討棕地發展空間,惟面對的挑戰很高,如棕地上的從業員、棕地地形複雜及環評工作等。副局長謝展寰補充,填海工程必須要符合環評制度,局方會做好把關工作。

守護大嶼聯盟召集人謝世傑批評,環境局「空口講大話」,香港所謂的環評標準低於全球標準,環評中設有補償機制,如機場第三條跑道填海工程,只要在附近設立海洋保護區以作補償則可通過環評,但工程所造成的生態環境損失根本不能補償,「海豚走咗係唔會返嚟」,他質疑環境局所謂的把關工作是否確實可行。

綠色和平資深項目主任朱江亦批評,環境局未有做好保護選擇環境的責任,對發展棕地「諸多推搪」,認為填海並不比發展棕地容易,質疑政府為何偏向選擇大多數人都反對的填海,該機構自去年四月發起「守護大嶼」聯署,至今已有逾六萬名市民反對上述計劃,希望環境局不要與民為敵,「做對的事」。

另外,預算案增撥逾百億元推出多項環保項目,包括推出電動渡輪試驗計劃及電動綠色小巴計劃。黃錦星坦言,電動小巴及渡輪造價一定會比傳統的貴,但目前聚焦的應在技術研究方面。政府又指今年會與有能力的汽車生產商接觸,解決電動小巴電池續航力及充電位問題,希望能在二三年進行測試。

唔係啊我冇睇錯嘛?東方都唔支持「明日大嶼」!即係阿爺都唔支持啦?

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20200228/00176_014.html

紅報都叫唔好
林太今次點算好

日日氣油彈放火破壞香港攬炒但又突然好care d 海豚,痴左線?

引用:
原帖由 thanks橋 於 2020-2-28 09:21 AM 發表

//orientaldaily.on.cc/cnt/news/20200228/photo/0228-00176-014b1.jpg

【本報訊】新出爐的財政預算案預告下年度會有近一千三百九十一億元的財政赤字,但政府仍硬推估算造價達六千二百四十億元的「明日大嶼」填海計劃。主責保護環境的環境局昨日突然衝出「護航」,指發展棕地挑戰高,死撐會做好明日大嶼的環境評估把關工作。有環保團體痛斥環境 ...
起樓,從平整土地到完成、賣樓,每一步都係破壞環境,污染環境。
咁起唔起樓?

嗰度有咩環境?破咩壞?

明日大乳其實系再做一個城市。

夠你班黑暴燒垃圾破壞環境?
上星期日馬鞍山山火唔係破壞環境?
自助餐食唔晒,浪費食物唔叫破壞環境?
垃圾唔分類,又亂拋垃圾,呢啲唔叫破壞環境?

引用:
原帖由 thanks橋 於 2020-2-28 09:21 發表

//orientaldaily.on.cc/cnt/news/20200228/photo/0228-00176-014b1.jpg

【本報訊】新出爐的財政預算案預告下年度會有近一千三百九十一億元的財政赤字,但政府仍硬推估算造價達六千二百四十億元的「明日大嶼」填海計劃。主責保護環境的環境局昨日突然衝出「護航」,指發展棕地挑戰高,死撐會做好明日大嶼的環境評估把關工作。有環保團體痛斥環境 ...
住屋從來唔係泛民選民所需, 打砸燒搶的民主自由表現才是!!

樓豬,毒粉,毒果死撐汽油彈

反對大嶼就對了

引用:
原帖由 變形蟲蟲 於 2020-2-28 09:28 AM 發表
日日氣油彈放火破壞香港攬炒但又突然好care d 海豚,痴左線?
係囉....咩羅輯思維...
講到尾又係反對派既行動之一...

引用:
原帖由 thanks橋 於 2020-2-28 09:21 AM 發表

樓市GoGoGo

做同唔做,最緊要係值唔值得做姐~ 任何決策都有賺有付出。就算係支持黑衣人的市民,有幾多人認為土地唔係最緊要?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]