• 瀏覽: 933
  • 回覆: 11
漁農自然護理署(漁護署)發言人今日(28日)表示,一隻居於2019冠狀病毒病確診者家中的狗隻對有關病毒測試呈弱陽性反應。

指一名2019冠狀病毒病確診者的狗隻需交予漁護署。漁護署人員同日傍晚到大坑一住所接走有關狗隻,隨即送往港珠澳大橋口岸動物居留所,並從其口腔,鼻腔及肛門抽取樣本進行新型冠狀病毒測試。其中口腔及鼻腔的樣本在測試中呈弱陽性反應。該狗隻並無任何相關病徵。

絕大部位人類疾病係唔會傳染貓狗, 貓狗嘅病亦極少傳染比人, 據說呢個人類同貓狗基因唔配合. 反而豬同鳥類同人類就容易互相感染!

看來隻狗唔似被傳染只係同主人太親近!
不過問題係隻狗會唔會傳染比人?!
朋友們去到人地屋企都唔好搞人地D貓狗會安全D

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200228/bkn-20200228010055832-0228_00822_001.html

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2020-2-28 08:07 AM 發表
漁農自然護理署(漁護署)發言人今日(28日)表示,一隻居於2019冠狀病毒病確診者家中的狗隻對有關病毒測試呈弱陽性反應。

//hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200228/photo/bkn-20200228010055832-0228_00822_001_01b.jpg?20200228074920

指一名2019冠狀病毒病確診者的狗隻需交予漁護署。漁護署人員同日傍晚到 ...
之前香港愛狗黃屎人士話係中共陰謀殺晒d 狗
佢地會唔會宜家去殺狗呢 ?

https://www.hk01.com/article/428264

等真香港人都係信文宣經磚家呢?

用邊度隔離D狗? 定人道毀滅?

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2020-2-28 08:21 AM 發表
用邊度隔離D狗? 定人道毀滅?
就睇下隻狗隔離完仲有冇病毒

狗仔係無辜嫁

引用:
原帖由 apmichael 於 2020-2-28 08:25 AM 發表

就睇下隻狗隔離完仲有冇病毒
好快d 狗會捉晒去隔離,用來試新藥

引用:
原帖由 fb3350181 於 2020-2-28 08:29 AM 發表
狗仔係無辜嫁
但人類係自私,成日話內地唔夠床位去醫人,點理d 狗

佛堂經書水龍頭都有, 又何況一隻動物? 
而且你唔會用火酒/漂白水去幫一隻狗個咀消毒?
都係唔好搞D畜生好安全D

其實貓狗主人同寵物攬攬錫錫非常平常尤其是女士, 親熱情度甚至比男友更利害!
呢D習慣就應該要改[相信好難]

引用:
原帖由 fb3350181 於 2020-2-28 08:29 AM 發表
狗仔係無辜嫁
x2
中國人才是問題原兇

狗狗條利同個鼻舔過....實瀨嘢

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]