• 瀏覽: 2,413
  • 回覆: 49
[隱藏]
一萬蚊,係復蘇嘅種子而唔係傷警嘅藉口!
先有黑衣暴徒打砸肆虐半年,後有新冠疫情洶湧而來,人禍天災夾擊對香港嘅經濟帶來咗極為沉重嘅打擊。為咗鼓勵和帶動本地消費、幫助備受暴徒傷害嘅餐飲及零售業界復蘇,同時也為咗紓解市民嘅經濟壓力、緩解因黃絲陣營各種不實報導煽動引發嘅恐慌心理,香港政府喺今日正式宣佈多項惠民政策,包括向18歲或以上嘅香港永久性居民發放一萬蚊;為香港房委會及房協公共租住單位嘅較低收入租戶代繳一個月租金;寬免住宅物業全年差餉;為參加2021年香港中學文憑試(DSE)嘅學校考生代繳考試費等。其中僅發放一萬蚊呢一項便惠及700萬人,涉及710億元開支。

從700萬人呢個數據上我哋可以睇到一點,咁就係不分陣營、不分立場、不分顏色嘅無私之心,反觀嗰啲派發口罩都要求大家高呼辱港辱警口號嘅黃絲政客,人性之美醜可謂高下立判。或許有人會話,呢次派錢係黃絲嘅功勞,而嗰啲毒媒和黃絲政客也在以此為據稱贊泛民「為民著想」,但我想請大家仔細翻翻嗰啲被黃絲鼓噪而掩蓋嘅真相——呢次眾多嘅惠民政策中絕大多數都係建制派議員嘅提議和政府本身嘅決策,僅有的幾項黃絲「出沒」嘅提議也大多係所有黨派嘅共識而非它一家之見,只知搶功嘅黃絲們唯一「獨有」嘅政見恐怕就係「削香港警隊經費」。係嘅,就喺政府為市民生活而憂,為香港未來而急嘅時候,呢班黃絲政客卻仲喺度為暴徒撐腰而視市民安危於不顧!


呢班喺香港肆虐嘅黑衣暴徒從一開始就將守護香港嘅警隊視為眼中釘肉中刺,詆毀、抹黑甚至縱火、割喉無所不用其極,而與呢啲亂港暴徒一條心嘅霍港議員們也始終不遺餘力咁包庇暴徒。喺全香港警隊始終堅守一線參與防疫甚至出現不幸嘅確診感染者時佢哋依舊冇放棄打擊警隊嘅努力,咁樣點會唔令為港不惜付出生命嘅警員們心寒,咁樣點會唔令喺警務和醫務人員守護下享受安定健康生活嘅我哋憤怒!
一萬蚊,喺乘上700萬後並唔係一個小數目,它應當成為香港復蘇嘅種子、成為重回鼎盛嘅希望,但它絕不應該成為被人爭搶嘅功績和打擊警隊嘅藉口!飽經磨難嘅香港此刻需要嘅係和平、穩定,需要嘅係團結、努力。黃絲們,請停止你哋嘅煽動和挑撥,因為將自己放置喺市民嘅對立面者必將受到市民嘅唾棄!



回覆 引用 TOP

熱賣及精選
一人一萬文,港府真有錢。


回覆 引用 TOP

提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
引用:
原帖由 dare2478 於 2020-2-27 01:57 PM 發表

有錢也要舍得畀你,港府係舍得畀市民。
呢叫「攞之於民,用之於民」



回覆 引用 TOP

[隱藏]
派錢也冇阻止攪亂嘅步伐。


反對派拿咗錢也唔消停。


回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 monique_0131 於 2020-2-27 02:02 PM 發表

派錢也冇阻止攪亂嘅步伐。
只要佢哋唔拿着錢做壞事,就萬事大吉咗



回覆 引用 TOP

咁子派錢,政府真嘅冇問題?


港警辛苦咗一年,冇加人工,還想着消減經費。


回覆 引用 TOP

[隱藏]
引用:
原帖由 ryantam11 於 2020-2-27 02:04 PM 發表

咁子派錢,政府真嘅冇問題?
能有何問題?



回覆 引用 TOP

只有共產主義社會才會咁子分錢嘅。


回覆 引用 TOP

710億港元,也唔係天上掉下嚟嘅。大家知足吧。


我真的沒有天份,安靜的沒這麼快
我會學著放棄你,是因為我太愛你

回覆 引用 TOP

港府一直都係有求必應。


回覆 引用 TOP

我哋政府大把銭,只要你們聽聽話話,年年派又有何難


回覆 引用 TOP

[隱藏]
有錢分,咁好嘅事情,果然很港府。


回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]