• 瀏覽: 4,278
  • 回覆: 64
+2
引用:
原帖由 新殲 於 2020-2-27 11:13 AM 發表
有消息指。美國第60例並沒有出國。沒有和任何已確診人士接觸。
那就是說。美國很可能爆發肺炎。現在是醞釀階段。
4-5月有疫苗.

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-2-27 05:49 PM 發表

沙士去到七月。新冠肺炎都應該差不多。
依家都係三條路。
一係轉季。
如果轉季搞唔掂。
就係藥同埋疫苗。

第三條路係將有病既人隔離。
毒性愈明顯既病癒少機會傳染開去。
有後代既病毒品種就變得愈來愈低毒性。

引用:
原帖由 請你說真話 於 2020-2-27 12:01 發表

唔怕話你知,

製造病毒嘅共產黨同傳播病毒嘅中華人民共和國人 已經成爲世界公敵!

消滅共產黨同中華人民共和國人 已經係全球共識! ...
法輪公白痴仔,你老媽系美國av明星

無線話驗到狗有陽性。

這樣下去。寵物唔知洗唔洗建隔離營

引用:
原帖由 新殲 於 2020-2-27 05:19 PM 發表

最近大陸有些地方飲食業復市。
就是全部面向同一方向。
一人一桌。保持大約兩米距離。

香港其實一味派錢。不如補貼飲食業兼顧開工同防疫。

坐飛機都可以帶口罩。反而無咁驚。 ...
響日本同埋香港兩地大熱o既一蘭拉麵店,都係採用一人一餐格o既模式。

引用:
原帖由 新殲 於 2020-2-27 10:16 發表
從意大利死亡人數可以粗略推測。
肺炎人數大約幾千人。但能找出來確診只有幾百。即是意大利有大量病人潛伏在社區。而意大利政府沒有能力排查出這些帶病毒者。
再從意大利鄰近多國開始有疫情擴散。
明顯是被意大利人傳染開去。所以
基於兩項證據說明意大利已經出現湖北式疫情。香港政府必需將當地回來的人隔離十四天。

由於意大利和歐洲國家的國家動員力。人民熱情不重視紀律的習慣。以及當地市民對疫情警惕不足 ...
好大機會變流行病..
南韓同新加坡透明..日本都走漏好多cases..

引用:
原帖由 新殲 於 2020-2-27 18:36 發表

依家都係三條路。
一係轉季。
如果轉季搞唔掂。
就係藥同埋疫苗。

第三條路係將有病既人隔離。
毒性愈明顯既病癒少機會傳染開去。
有後代既病毒品種就變得愈來愈低毒性。 ...
呢次係死亡率低, 但傳染力高10倍..
加上未發病已經可以感染人..
所以起碼100倍以上..

引用:
原帖由 新殲 於 2020-2-27 10:16 AM 發表
從意大利死亡人數可以粗略推測。
肺炎人數大約幾千人。但能找出來確診只有幾百。即是意大利有大量病人潛伏在社區。而意大利政府沒有能力排查出這些帶病毒者。
再從意大利鄰近多國開始有疫情擴散。
明顯是被意大利人傳染開去。所以
基於兩項證據說明意大利已經出現湖北式疫情。香港政府必需將當地回來的人隔離十四天。

由於意大利和歐洲國家的國家動員力。人民熱情不重視紀律的習慣。以及當地市民對疫情警惕不足 ...
我好朋友既家姐感染咗新冠肺炎,佢哋而家入咗醫院都系食緊中藥,情況的確好轉快速。如果中國好友國家開到聲搵中央政府幫忙,相信疫情都可以响一兩個月內得以控制的。吾好咁擔心,我聽到朋友電話傳來既樂觀笑聲,我都放下心頭大石。

仲有南韓單日新增中招個案已經超過大陸,呢次疫情蔓延全世界真係大鑊!

引用:
原帖由 真命天子 於 2020-2-29 02:09 AM 發表
仲有南韓單日新增中招個案已經超過大陸,呢次疫情蔓延全世界真係大鑊!
南韓集中响大邱Deagu,吾响首爾,吾响仁川機場附近。

2月27日早上數據。

引用:
原帖由 新殲 於 2020-2-27 05:19 PM 發表

最近大陸有些地方飲食業復市。
就是全部面向同一方向。
一人一桌。保持大約兩米距離。

香港其實一味派錢。不如補貼飲食業兼顧開工同防疫。

坐飛機都可以帶口罩。反而無咁驚。 ...
你以為口罩就一定可以?內地醫護人員個個全身封閉,下班果時都有唔少人感染

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]