• 瀏覽: 13,916
  • 回覆: 179
+9
引用:
原帖由 2013gundam 於 2020-2-27 11:01 AM 發表

你講緊 係量化寛鬆政策
香港係用唔到
量化寛鬆 簡單講就係印銀紙 進而令貨幣貶值
香港係同美元掛勾 所以係唔可能做到

唔該 拋書包前 都要了解下自己講緊乜 ...
唔係咁講(唔完全正確)
Qe目的係貨幣貶值
但派錢刺激消費
一個係對外貿
另一個係針對本地
與其講政府唔識洗錢
不如講下政府應該/可以用係邊?
基建除左國家硬推既野真係唔多
新發展區基本上少有

援助中小企…… 嚇死! 數目龐大! 開價  200億… 好壞疑…夠唔夠? 又係蓄意報細數  ?!!  卒之加到  250億,後來更加到300億。嘿!乜原來撥款俾警隊係257億 ,側側膊不透露增加了多少成。抗爭者數目已經凋零,莫非林賤騎不著警隊無限膨脹 ,還是警隊係由大陸直接支配? 遲吓咪大條道理加差餉。

赤字378億 ,還說要研究加稅開徵新稅。大白象明日大愚亦唔講得笑。幸好九月又選舉,有機會鏟走保皇……保護小市民。

引用:
原帖由 louie186 於 2020-2-27 12:30 PM 發表

政府起公屋居屋唔得既,一定要比地產商拎去賣既
其實新市鎮已經係5,60%以上公用私樓真心唔多,如果要搞到新加坡咁又另外講

派3 萬就差唔多

引用:
原帖由 tinthomas 於 2020-2-27 01:24 PM 發表

唔係咁講(唔完全正確)
Qe目的係貨幣貶值
但派錢刺激消費
一個係對外貿
另一個係針對本地
與其講政府唔識洗錢
不如講下政府應該/可以用係邊?
基建除左國家硬推既野真係唔多
新發展區基本上少有 ...
睇返現實案例
派錢呢招 早年日本已經用過
結果係點...
再睇返香港情況
派錢 其實係想刺激零售消費
但實際上 真係會落到去本土零售消費市場既 會有幾多

基建已經唔係有乜野可以做既問題
而係目前市民對政府信任度
反對派勢大 政治氣氛濃厚
以及市民被情緒 個人政治立場影響客觀判斷
基本上我唔認為有乜野基建項目可以過到關

換句話黎講 政府已經無招可出
派錢只係一個最懶 最無效率
但亦都係唯一政府可以做既野

引用:
原帖由 唔睇大台 於 2020-2-27 09:20 AM 發表
「全民1萬」千呼萬喚始終來!面對新冠肺炎及社會事件夾擊,本港經濟受重創,民間及跨派別政黨均要求政府向全民派錢,現屆政府一向以「派錢」不符合理財原則而拒絕。然而,財政司長陳茂波昨公布新一份財政預算案,終為全港市民帶來「喜訊」,決定動用710億元,向每名成年港人發放1萬元,以鼓勵消費及紓緩市民經濟壓力,並形容是「特殊情況特殊措施」,冀在暑假期間開始發放。除全民派錢外亦「派糖」,包括寬免薪俸稅及利得稅、 ...
7月先申請,下年才有?但今年失業,等你就真系餓死了!

引用:
原帖由 2013gundam 於 2020-2-27 01:47 PM 發表

睇返現實案例
派錢呢招 早年日本已經用過
結果係點...
再睇返香港情況
派錢 其實係想刺激零售消費
但實際上 真係會落到去本土零售消費市場既 會有幾多

基建已經唔係有乜野可以做既問題
而係目前市民對政府信任度
反對派勢大 政治氣氛濃厚
以及市民被情緒 個人政治立場影響客觀判斷
基本上我唔認為有乜野基建項目可以過到關

換句話黎講 政府已經無招可出
派錢只係一 ...
立完23條先做

香港慘矣

話 L 之你千億財赤,香港人最緊要派錢

仲有高鐵停洗,港豬澳大橋流量減少,都系洗港香港政府貼錢,香港佔4成維修費,5毛話無利益輸送
咁大個中國要個3線城市食4成,你話過吾過份

派喇仆街,重整乜嘢

引用:
原帖由 louie186 於 2020-2-27 09:54 AM 發表
垃圾臨奠搞個仆街明日大愚,倒6000億落海,賣港賊民建聯護航,呢班仆街不得好死
而家吾使拉 明日拉柴拉!  明日大漁 係未來十~廿年  大形基建  可生產大量建築業工作  理論上帶領內消最好方法  建築工人有工開 也可賣地  又可建屋!  而家吾使拉  等攬抄拉  你估你仆街d 定係林鄭 仆街d?  香港人有獨立思想?

引用:
原帖由 louie186 於 2020-2-27 09:54 AM 發表
垃圾臨奠搞個仆街明日大愚,倒6000億落海,賣港賊民建聯護航,呢班仆街不得好死
佢好快中肺炎

引用:
原帖由 傷女皇 於 2020-2-27 01:43 PM 發表
派3 萬就差唔多
派埋黑警個份比我

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]