• 瀏覽: 2,140
  • 回覆: 50
  • 追帖: 1
+4
即是話香港政府不只要派每人一萬蚊即約710億再加一二百億行政費,另停止多項稅收及增加多項補貼。。。

來年官方公布將出現過千多億財政赤字,但相信一定不只,如果香港經濟一直都無法復甦,香港政府儲備持續不足,就很有機會無法維持聯系匯率,咁港幣就有機會瘋狂貶值,會否出現1美元對100港元的局面?

而財赤不斷擴大到時一定會cut社會福利,由其是醫療、教育等。。。

當大家睇公立醫院都同私家差不多的收費時,在下相信香港人會情願病死好過。。。

再加上黃屍黑暴如中民主毒般,上百萬的黃屍收下百億政府〈大利是〉,
這一大筆錢真的會用在生活上?還是會成為新一輪見得光的黑暴資金?

今次香港政府被逼到亂倒水,相信香港真係氣數已盡了。。。

應該和各位說共勉之,還是好自為知。。。

順應天命而盡力為 ,凡事做人不問良心莫問鬼神 ,
只要努力定能找到自己的一片天空

我們的煩惱本空,罪業本無自性,識心寂滅,沒有妄想動念處,就是正覺,就是佛道。
如果能夠保持一顆平實不亂的真心,佛性當下就會開顯。
濕九港英餘孽係咁上下,財散人安樂…

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-2-26 08:21 PM 發表
即是話香港政府不只要派每人一萬蚊即約710億再加一二百億行政費,另停止多項稅收及增加多項補貼。。。

來年官方公布將出現過千多億財政赤字,但相信一定不只,如果香港經濟一直都無法復甦,香港政府儲備持續不足,就很有機會無法維持聯系匯率,咁港幣就有機會瘋狂貶值,會否出現1美元對100港元的局面?

而財赤不斷擴大到時一定會cut社會福利,由其是醫療、教育等。。。

當大家睇公立醫院都同私家差不多的收費時 ...
幾幅圖唔update,只係民建聯的願望清單

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-2-26 08:21 PM 發表

當大家睇公立醫院都同私家差不多的收費時 ...
雖然我都唔認同香港政府向全民派錢,但又未至於你所形容咁誇張嚴重。香港政府財政儲備有4千4百幾億美元 (等於約3萬4千3百幾億港元),相當於香港流通貨幣約7倍,或港元貨幣供應M3約47%。如果今次只係派千幾億港元,對香港儲蓄影響很輕微,亦唔會影響聯系匯率穩定性。現任政府民望已經非常低,官員表現強差人意,再唔做些事去討好市民收買人心,將來會更難施政。

引用:
原帖由 @海東青 於 2020-2-26 08:27 PM 發表
濕九港英餘孽係咁上下,財散人安樂…
不過8月先至申請,下年2月先有得攞,呢段日子會有乜事發生呢?
9月份立法會選舉又會唔會有事發生呢?攪到攞唔成呢?
一日錢未到手都會有變的,這就是現今的香港。

引用:
原帖由 Fend 於 2020-2-26 08:46 PM 發表

雖然我都唔認同香港政府向全民派錢,但又未至於你所形容咁誇張嚴重。香港政府財政儲備有4千4百幾億美元 (等於約3萬4千3百幾億港元),相當於香港流通貨幣約7倍,或港元貨幣供應M3約47%。如果今次只係派千幾億港元,對香港儲蓄影響很輕微,亦唔會影響聯系匯率穩定性。現任政府民望已經非常低,官員表現強差人意,再唔做些事去討好市民收買人心,將來會更難施政。 ...
將來不會更難施政的,因為就快換屆了。。。
但師兄又點睇黑暴黃屍多咗過百億係手呢?

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-2-26 08:57 PM 發表

不過8月先至申請,下年2月先有得攞,呢段日子會有乜事發生呢?
9月份立法會選舉又會唔會有事發生呢?攪到攞唔成呢?
一日錢未到手都會有變的,這就是現今的香港。 ...
泛民拉布,
甲由黑暴又可能再次打爛立法會.
我估2021 年尾先有得收.

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-2-26 09:00 PM 發表

將來不會更難施政的,因為就快換屆了。。。
但師兄又點睇黑暴黃屍多咗過百億係手呢?
以現在香港嘅政治環境,就算中央想換人都未必有人肯接手這個爛攤子。何況這時候換特首,有可能會挑起另一個政治風波,泛民會藉此炒作全民普選特首,畢竟他們現在民意佔上風,而且特首選委員泛民亦多了近百票區議會投票權,政治風險很大,所以估計現時換人可能性不高。
政府派錢是派給個人的,人都是自私的,尤其是年青一代對金錢物質嘅重視,收到錢都去旅行、買手機和飲飲食食,我唔相信佢地會捨得將錢攞去搞政治抗爭。

引用:
原帖由 請你說真話 於 2020-2-26 10:00 PM 發表

政府派錢關你乜事?
你有份納稅咩?
哈,又來攪局。。。

引用:
原帖由 請你說真話 於 2020-2-26 10:22 PM 發表

咁你有冇份交稅先?
在下自86年起,年年都有交稅,但閣下就好似係從不交稅的

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-2-26 10:24 PM 發表

在下自86年起,年年都有交稅,但閣下就好似係從不交稅的
樓主唔好理條畜牲都不如嘅蛆蟲啦!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]