• 瀏覽: 40,826
  • 回覆: 11
  • 追帖: 2
+24
罷工唔係缺勤???
簽到罷工=有當值??

真係dllm……

咁恆生班MT上山簽到姐

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2020-2-26 04:35 PM 發表

醫管局似乎都只係想做個樣..........佢基本上講明"人工照出住先, 保留追究權力."

但..............佢似乎唔想追究, 等事情不了了之.
先炒, 再減一半人工登記請人..........
唔like咪自己開診所+去私家做+轉行lor

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2020-2-26 05:19 PM 發表

幾千個護士, 幾百個醫生, 要請番?! 咁易呀?!
你可能唔係香港人, 所以唔知, 香港人口老化, 退休的人愈來愈多,
成個職場好多行業都缺緊人, 邊有得挑挑選選?

以我會計行為例, 已經有TIER 2 CPA Firm 去到"有DEGREE + 有身份證"就請的地步,
我掛單間CPA firm (細行, 做叫有做上市公司), 前排IN 過一個人,
佢講明佢可能上唔到大陸(參 ...
罷工都幾仟la
炒左先, 減一半再請, 比人雞果班唔好見lor
我冇話唔可以請炒左果班架.......不過新入職減半人工姐

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2020-2-26 05:36 PM 發表

重天荒夜譚?
你炒得幾仟人, 即係等同發動罷工, 佢地番屋抖番一頭半個月,
佢就好疏乎, 但一個月, 你真係要搏自己唔駛入醫院.
係就唔使咁能驚炒, 冇份工啦
咁有bargaining power...…….唔繼續罷???

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2020-2-26 05:37 PM 發表

醫生或者重有得輸飶英聯邦醫生,
但護士..............外國護士工作量低好多, 根本唔會黎香港.
真係咁把炮唔會炒既, 咪認罷工lor
cheap到罷工簽到, 驚炒呀???

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2020-2-26 05:42 PM 發表

淋病柒婆都迫於壓力封大陸關, 佢地目的已達, 重罷乜工?
1直冇封港珠澳+機場lor
case又多左成倍
罷工果陣得30單..........家下80單

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2020-2-26 05:45 PM 發表

工會幾時有唔認係罷工, 不過講罷工唔係缺勤, 唔可以扣人工.
HA 根本唔敢炒人, 又要串串貢, 工會梗係做D野, 令HA更加笠水啦!
工會而家將參與罷工的簽到名單交出黎,

事實上係對HA 講: 罷工的名單係度, 夠薑你就黎!

HA真係扣人工, HA就等同迫人走, 變成想"永續罷工".
HA唔扣人工, 變成默認 簽到罷工 = 番左工.

HA 其實既然有心不了了之,  ...
罷工就係唔做野la...…黑醫唔識冇缺勤wor
唔返工就扣人工啦.......

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2020-2-26 05:47 PM 發表

大陸唔准入境喎! 你唔知咩?

新增果D, 主要係本地個案喎!
封就=出入都唔得啦on 9
本地??? 船上染, 日本死返黎呀

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2020-2-26 05:49 PM 發表

睇下HA 最後會唔會默認, 簽到罷工=無缺勤.
家下就係計缺勤先嘈lor
唔計咁嘈咩春姐

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2020-2-26 05:50 PM 發表

佢地只係要求大陸人唔入得咋喎!
目的已達, 梗係復工.
邊能過話大陸唔黎得???
黎就要隔14日lor.......
14日內病發唔能使醫???

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2020-2-26 05:53 PM 發表

係"可能"會計缺勤, HA已經出左糧, 未扣錢, 但可能會扣.
即係計缺勤啦
唔計缺勤, 邊有可能扣糧呀 on 79

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]