• 瀏覽: 40,807
  • 回覆: 769
  • 追帖: 2
+24
罷工不是缺勤

根本就係, 白馬非馬論

屌!呢鑊野就算揾中大哲學系李天命出山都拆唔掂

支持政府,打曱甴黑護!再唔合作即炒,放出自由市場,令工資下降。

簽到不是缺勤?
是否適用於各行各業?

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2020-2-26 04:40 PM 發表

係,呢樣同意你,HA 都係做台戲交吓差。

但班天才都仲唔醒水,係要頂到恒,講咩 罷工不是缺勤。
係咪想用輿論迫 HA 真係做野?
HA 根本唔敢炒人, 又要串串貢, 工會梗係做D野, 令HA更加笠水啦!
工會而家將參與罷工的簽到名單交出黎,

事實上係對HA 講: 罷工的名單係度, 夠薑你就黎!

HA真係扣人工, HA就等同迫人走, 變成想"永續罷工".
HA唔扣人工, 變成默認 簽到罷工 = 番左工.

HA 其實既然有心不了了之, 重做乜野出封咁既信? 蠢過隻豬.

即係我返公司打完卡跟住返屋企訓都當做野?
咁咪365日都可以去罷工但又有糧出?
我有罷工自由!日日係屋企罷工!

即係我返公司打完卡跟住返屋企訓都當做野?
咁咪365日都可以去罷工但又有糧出?
我有罷工自由!日日係屋企罷工!

引用:
原帖由 俾賤人禁訪 於 2020-2-26 04:48 PM 發表
俾差佬OT就有成36億,全部香港人找數
cap完我哋水,就清算我哋D醫生&護士

兩樣嘢有乜關係?

成班白痴,你以後返大學簽個名就當有返工咩

每天簽到但離開工作崗位, 即存心呃人工, 係邊間公司都係死罪,

仲要呃成5日咁多!!

引用:
原帖由 dtw 於 2020-2-26 03:12 PM 發表
醫管局向本月3日至7日缺勤的員工發信,通知將會核對員工缺勤紀錄並作出跟進。早前發起罷工的醫管局員工陣線回應時重申,罷工不是缺勤,陣線早前已向醫管局呈交罷工期間每天簽到的會員名單,以保障會員在《基本法》列明的罷工權利。 根據醫管局人力資源部的電郵,醫管局表示一旦收集足夠資料,包括聽取員工對缺勤的解釋後...

醫管局向本月3日至7日缺勤的員工發信,通知將會核對員工缺勤紀錄並作出跟進。早前發起罷 ...

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2020-2-26 04:48 PM 發表

HA 根本唔敢炒人, 又要串串貢, 工會梗係做D野, 令HA更加笠水啦!
工會而家將參與罷工的簽到名單交出黎,

事實上係對HA 講: 罷工的名單係度, 夠薑你就黎!

HA真係扣人工, HA就等同迫人走, 變成想"永續罷工".
HA唔扣人工, 變成默認 簽到罷工 = 番左工.

HA 其實既然有心不了了之, 重做乜野出封咁既信? 蠢過隻豬. ...
范鴻齡做嘢根本完全唔掂

引用:
原帖由 bomdhead 於 2020-2-26 04:05 PM 發表

"早前發起罷工的醫管局員工陣線回應時重申,罷工不是缺勤,陣線早前已向醫管局呈交罷工期間每天簽到的會員名單,以保障會員在《基本法》列明的罷工權利。"

公我贏, 字你輸! 佢地講撚埋啦! ...
講D唔講D,係要經顧主同意先可罷喎

其實即係罷工等於返工?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]