• 瀏覽: 43,374
  • 回覆: 7
  • 追帖: 5
+9
引用:
原帖由 港人共敵777 於 2020-2-26 11:28 AM 發表
https://cdn.discuss.com.hk/t/2e5d13/f/800x0/https://img.discuss.com.hk/d/attachments/day_200223/20200223_cb12b1aef309db584515cRXk47Ju9iQX.jpg

民賤聯班垃圾與港人為敵
曱甴又用文宣 造謠,建制係否決犯民的拉布動議,以儘快通過抗疫基金,建制一早同政府講好會派,靠犯民爭取可以食屎。

引用:
原帖由 andy1958_1 於 2020-2-26 11:39 AM 發表
今次犯民用咩方法去拉布阻止撥款呢?
派夠二萬。

贊成是討論這無約束力的臨時動議,通過後就要討論,最後才是表決,而且是無約束力,最後過了政府可以唔做,咁抗疫基金就被拉布,犯民在臨過抗疫基金前提了數個類似動議。
最後又做文宣去誤導傻仔,但香港好多傻仔信!

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2020-2-26 03:38 PM 發表

你點解釋投票結果? 反對!

之後就話 係泛民「反對」

d 藍絲根本唔會睇邊個議員投反對票!

比連仔篤灰 即刻轉太通過 😆😆😆

我個人唔贊成派錢 不過d 仆街議員 反對就反對 唔好扮支持! 又要吹哂雞話支持 實際投反對票 人地泛民起碼明反對 民建聯食屎啦! 唔比人篤灰都唔通過 ...
贊成是討論這無約束力的臨時動議,通過後就要討論,最後才是表決,而且是無約束力,最後過了政府可以唔做,咁抗疫基金就被拉布,犯民在臨過抗疫基金前提了數個類似動議。

引用:
原帖由 hin0809 於 2020-2-26 03:07 PM 發表

可否解釋下如果當時佢地都贊成,又可以點拉布呢
贊成或反對的不是動議內容,而是是否討論這臨時動議,通過後就要討論,最後才是表決,而且動議是無約束力,最後過了政府可以唔做,咁抗疫基金就被拉布,犯民在臨過抗疫基金前提了數個類似動議。

引用:
原帖由 hin0809 於 2020-2-26 04:20 PM 發表

咁我又想問下個個抗疫基金,啲錢點洗,用去邊,點監察
立法會監察囉,另外政府內有審計處。

引用:
原帖由 hin0809 於 2020-2-26 04:26 PM 發表

立法會監察,監察到,就唔會樣樣超支,呢300億,到最後又會俾幾多個社團分餅仔分晒呢
呢樣嘢唔係工程,無得超支,300億大部份直接幫中小企,不是經什麼團體。

引用:
原帖由 hin0809 於 2020-2-26 04:36 PM 發表

我並冇話呢300億係會超支,重點係佢點用冇人管到,因為監察係廢嘅,監察到,點解港珠澳又超支,高鐵又超支
你知道300億基金內容嗎?例如資助持牌食市,就是根據個牌派錢,例如資助學生,就是派錢俾有學生身份的人,你想要乜監察?你驚派錯俾其他人?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]