• 瀏覽: 16,115
  • 回覆: 212
+3
教育局及考評局下午舉行記者會,講述有關學校及文憑試的安排。 教育局早前公布,全港學校不早於下月16日復課。消息說,最新公布的復課日期會推遲至復活節假期後,即預計最快4月中或之後才復課。至於文憑試的安排,消息指當局決定採納第一個方案,即文憑試各科筆試如期在3月27日展開。 根據考評局早前公布的第一個方...

復課後既學生都唔知點追返今年既進度? 又會悶死而定喺屋企既學生...

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1510640-20200225.htm?spTabChangeable=0

全世界得香港咁小心。。難為好多讀小學又無老人看管既家庭。要自我失業哩看細路

復課一定會比泛民圍插,總之推遲一定冇錯

中國又話已經有解藥?🤒

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2020-2-25 12:53 發表
全世界得香港咁小心。。難為好多讀小學又無老人看管既家庭。要自我失業哩看細路
我諗國內復課日子都係咁上下, 始終而家人大兩會都延期, 我相信到人大兩會宣佈幾時開會就絛曙光既來臨

引用:
原帖由 george_gm 於 2020-2-25 12:42 PM 發表
教育局及考評局下午舉行記者會,講述有關學校及文憑試的安排。 教育局早前公布,全港學校不早於下月16日復課。消息說,最新公布的復課日期會推遲至復活節假期後,即預計最快4月中或之後才復課。至於文憑試的安排,消息指當局決定採納第一個方案,即文憑試各科筆試如期在3月27日展開。 根據考評局早前公布的第一個方...

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_15106 ...
政府的復課考量,其實係政治操作;推遲暑假,甚至縮短暑假,等學生無空間出嚟紀念6.12,7.21,8.31........等慘案!!

全港學生齊齊讀多年,下年冇DSE餓L死班大學教畜 

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-2-25 13:04 發表

政府的復課考量,其實係政治操作;推遲暑假,甚至縮短暑假,等學生無空間出嚟紀念6.12,7.21,8.31........等慘案!!
又唔好咩都從政治咁去諗, 小童口罩足唔足夠係一個問題, 而且小朋友經常捽眼, 對手又四圍亂摸, 所以學校是很容易變成社區感染.

引用:
原帖由 george_gm 於 2020-2-25 01:08 PM 發表

又唔好咩都從政治咁去諗, 小童口罩足唔足夠係一個問題, 而且小朋友經常捽眼, 對手又四圍亂摸, 所以學校是很容易變成社區感染.
中學生對手唔會捽眼,為何要延至四~五月才復課??

將暑假縮短佢咪可以囉
引用:
原帖由 george_gm 於 2020-2-25 12:42 PM 發表

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_15106 ...

中學生對手唔會捽眼,咪玩啦。
引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-2-25 01:10 PM 發表

引用:
原帖由 Tokyo2040 於 2020-2-25 01:07 PM 發表
全港學生齊齊讀多年,下年冇DSE餓L死班大學教畜 
唔怕,全部大學位給大陸生,收取正價學費。大學可以自負盈虧,政府一蚊都唔洗資助~

唔復課無損失反正班學牲復課後就玩罷課

引用:

不如全部留班啦!當今年無讀過啦!
今次真係long~~~~ vacation 啦....

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-2-25 13:10 發表

某程度上, 政府會覺得返學都係叫做多人聚集既地方.

主題標籤 #教育局
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]