• 瀏覽: 27,792
  • 回覆: 228
  • 追帖: 1
+5
引用:
原帖由 kit4698 於 2020-2-25 12:07 PM 發表
7萬人確診-封關不切實際
7百人確診-果斷封關
呢個奶共政府痴線到呢
咁有冇香港人住南韓每日來往香港返工先?有冇人住香港每日往返南韓返工先。有冇每日十幾萬香港人不停往返南韓同香港先。

引用:
原帖由 Joeycky 於 2020-2-25 12:21 PM 發表
南韓之前視香港為疫區,而家香港政府是否乘機向南韓報復。

引用:
原帖由 QK13 於 2020-2-25 01:57 PM 發表

係爆發左之後封
而香港要求人地係人地自封之後再去封???
再者, 韓國到而家都無處理/無自封 wor

重有, 如果你係以大陸係另一個國家去睇.  咁自然會認為有問題
但現實係, 大陸同香港係同一個國家.  有D野, 你可以唔開心, 但必須接受.

你而家試下去台灣.. 睇下入唔入到境?
你會認為.. 台灣對香港不公平嗎? ...
第一 你主動去封人地地方既人 拒絕比佢地去你地方 係因為你覺得果個地方有潛在危險會影響你地方既人 , 香港冇要求人地自封 , 香港憑咩咁做 ? 由始到終都更加冇封過大陸
, 呢樣香港可以去做,但冇做到 , 咁你覺得係咩原因 ? 而而家你走去主動封韓國 , 就係因為覺得人地果邊個危險情況威脅到你 , 所以當初就覺得大陸果邊係冇問題 所以唔駛封 ? 定係大陸唔批准香港咁做 ?

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-2-25 02:08 PM 發表

7萬包左出院2萬+死2,700
封湖北就得啦.依家大陸係防外地人,多過自己人.遲啲輪到香港人上大陸要被"醫學觀察"

引用:
原帖由 kwltimkwok 於 2020-2-25 10:34 AM 發表

白痴曱甴,香港係中國一部份,點會自已封自已😂
澳門都做到啦,抄都唔識抄,收皮啦😎

引用:
原帖由 andonlyu 於 2020-2-25 01:32 PM 發表

"你以為武漢真係死左2千人咁小 ?"
咁你有無證據死幾多人先. 你無證據, 都只係9up...
不過又係既, 連蔡堅身為醫生, 科學模型都無做出黎, 就話乘大十倍先信, 而唔係用科學推算.
起碼我可以用其他國家做佐證, 中國以外地方, 死亡個案極低, 新冠肺炎致死率不高.

"冚得就冚"?
定係你睇得膠登, 黃C post多, 對內地如何 ...
講證據 ? 一份中英聯合聲明,大陸一句話歷史文件就諗住當冇數 , 係大陸呢個國家仲講證據 ? 講真想既都比佢地滅口 , 被消失 , 如果真係死幾百人 , 當初會唔會咁多人翻牆播放求生片段 ? 到而家你話死2千人 , 係講緊幾條街既人數 ? 咪即管睇下黎緊大陸人民爆發示威係點樣既情況

引用:
原帖由 eason1001 於 2020-2-25 02:51 PM 發表

第一 你主動去封人地地方既人 拒絕比佢地去你地方 係因為你覺得果個地方有潛在危險會影響你地方既人 , 香港冇要求人地自封 , 香港憑咩咁做 ? 由始到終都更加冇封過大陸
, 呢樣香港可以去做,但冇做到 , 咁你覺得係咩原因 ? 而而家你走去主動封韓國 , 就係因為覺得人地果邊個危險情況威脅到你 , 所以當初就覺得大陸果邊係冇問題 所以唔駛封 ? 定係大陸唔批准香港咁做 ? ...
我會咁睇.. 我封關唔比你來. 係因為認為你無有效的措施, 避免有問題的人到我處.
係大陸已經採取左措施的時候, 再去封大陸人.  好似有D疊床架屋.
而且, 現時香港的感染者, 絕絕大部份係香港人.  咁你所講的封關, 係唔封香港人.
情況並無好轉的情況下, 除了 "政治正確地討好某些人" 之外, 不見得有什麼好處.

韓國係已經社區感染, 無自封的情況下, 又無法確保無問題.  佢唔自封, 你咪要封佢.

如果, 你認為香港唔應該封韓國, 而只需要封大陸, 咁你錯.
如果, 你只係認為香港應該封韓國.  咁香港而家無做錯

有報道話高麗人跳離緊去青島,如果防止佢哋再逃黎香港?

引用:
原帖由 落漠忽然羊羊 於 2020-2-25 03:09 PM 發表
有報道話高麗人跳離緊去青島,如果防止佢哋再逃黎香港?
日韓美歐都信唔過.美國有位學者話,疫情的走向,取決於"中國以外"的地方.
中國做咁多措施自保,世界很危險.

引用:
原帖由 bensonchow 於 2020-2-25 14:47 發表

咁有冇香港人住南韓每日來往香港返工先?有冇人住香港每日往返南韓返工先。有冇每日十幾萬香港人不停往返南韓同香港先。
防疫呀,返工,你上去武漢返啦

引用:
原帖由 supercup2 於 2020-2-25 09:36 AM 發表
白痴婆,封個700,唔封個70000。收皮啦
傳無中國制造 香港人已經搶米同廁紙 憑乜野封?!

引用:
原帖由 eason1001 於 2020-2-25 02:58 PM 發表

講證據 ? 一份中英聯合聲明,大陸一句話歷史文件就諗住當冇數 , 係大陸呢個國家仲講證據 ? 講真想既都比佢地滅口 , 被消失 , 如果真係死幾百人 , 當初會唔會咁多人翻牆播放求生片段 ? 到而家你話死2千人 , 係講緊幾條街既人數 ? 咪即管睇下黎緊大陸人民爆發示威係點樣既情況 ...
唔好轉移視線又講乜野中英聯合聲明喇. 而家講梗你話死左好多人呀, 咁你有無證據呀....
你無證據, 你都係9up梗.

引用:
原帖由 cablediablo 於 2020-2-25 12:02 PM 發表
韓國明星例外?
點會吖,睇怕TWICE 3月日本演唱會要取消啦,Mina可以繼續休息......

引用:
原帖由 睇天做人 於 2020-2-25 03:18 PM 發表

傳無中國制造 香港人已經搶米同廁紙 憑乜野封?!
封人唔封物流,聰明人😎

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2020-2-25 09:12 AM 發表
南韓的新冠肺炎疫情嚴峻,昨單日再增231宗確診病例,全國累計確診衝破800宗,並增至8人死亡。本港至少300個原定2至3月出發的南韓團昨宣布取消,涉及逾5,200名旅客。保安局昨晚宣布向韓國發出紅色外

https://resource01-proxy.ulifest ... 70/003_01_a_2020022 ...
封關的話森美父母又點樣回來呢?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]