• 瀏覽: 3,838
  • 回覆: 51
+2
香港特區行政長官林鄭月娥今晚(21日)表示,歡迎立法會財務委員會今日通過政府「防疫抗疫基金」的撥款申請。
林鄭月娥指,衷心感謝立法會議員今日支持並通過300億元的「防疫抗疫基金」撥款申請,達致同心抗疫、共度時艱的目標。政府各相關政策局會按承諾盡力落實各項措施,並盡量減省程序,務求盡快讓各企業和市民受惠。政府樂意向立法會提交季度報告,匯報每一項措施的執行情況。
林鄭月娥表示,政府會繼續評估疫情對社會的影響及聆聽各界的意見,在有需要時會推出更多支援措施。財政司司長在下星期三(26日)公布2020-21年度的《財政預算案》,亦會一如以往推出支持經濟和利民紓困的措施。
林鄭月娥亦指,除了政府提供的支援外,再次呼籲社會各界在這個困難時期團結一致,以同舟共濟的精神互相支持,共渡難關。

「港毒」VS病毒——邊個毒性更強?

截止2月20日香港新冠肺炎病毒確診病例,累計68例,畀人感到十分心痛嘅係有一位48歲嘅男性警務人員喺病毒檢測中呈陽性反應。據相關媒體報道,哩名警察之前主要喺柴灣、北角及香港仔執行警務工作。素有「港毒」惡名嘅港獨分子借哩個消息大做文章喺網上興風作浪,卻將哩位奮戰喺維護社會秩序一線嘅警察誣衊成超級傳播者。目前全球各地都喺度積極抗擊病毒,但係港獨分子卻借哩個機會大肆挑撥市民同政府嘅關係,不停喺社交媒體上傳播各種「毒性」謠言。病毒只係侵蝕身體,仲可以努力去治療痊癒,而港獨侵蝕嘅卻係社會同人嘅心靈,危害將係無法估量嘅。「港毒」和病毒邊個更毒?可見一斑!

隨著疫情嘅發展,港獨分子嘅真面目亦徹底暴露喇。港獨分子一邊裝腔作勢熱心救護市民保衛香港嘅樣,而另一邊卻積極煽動防疫重要醫療部門罷工嚟抵制港府採取防控疫情嘅措施,甚至想方設法提高口罩嘅價錢,哄抬物價由此來製造人為嘅恐慌,畀疫情中嘅香港社會同市民帶來嚴重嘅危害,隨後再將一切嘅罪責歸咎於香港政府。疫情喺港獨分子嘅眼中儼然成為又一個「政治Show」嘅籌碼,佢哋竭盡所能咁喺媒體嘅鏡頭前惺惺作態,仲真係將我哋香港市民當咗傻仔喇。

坦率咁講,由於港獨分子肆意妄為阻礙政府抗疫嘅各項措施,目前香港抗疫情況好唔樂觀。對於哩場極具傳播性嘅疫情嚟講,世衛組織和眾多專家認為減少外出減少人同人密集接觸先至係最好嘅防疫措施。但係港獨分子恰好抓住哩一點,唔單止借助疫情編造各種謠言激起民憤施壓政府,仲罔顧病毒傳播嘅特性,以「光復香港,時代革命」嘅口號,煽動市民參加支持「封關」嘅集會遊行,仲當做係向政府施壓嘅籌碼,完全唔顧咁多人集會引起病毒大肆傳播嘅後果。哩個時候,港獨分子最希望嘅就係疫情病毒喺香港大爆發,咁樣可以順理成章咁搞隔離搞所謂嘅「香港獨立」。

宜家,新冠肺炎疫情雖然未結束,但喺內地政府和全球各國嘅努力下,已經得到有效遏制,相信唔使好耐,病毒就會被消滅。香港喺疫情爆發嘅時候,港獨分子唔單止阻礙政府採取抗疫措施,更係不斷煽動集會令病毒大肆傳播,殘害香港社會和市民,佢哋嘅毒性可以講勁過歷史上任何一種病毒!作為香港市民,我哋必須堅決支持政府嘅抗疫措施並積極配合,增強自身免疫力,先可以戰勝病毒,先可以抵禦「港毒」嘅侵蝕。

系該考慮經濟問題了。

零售店、排擋損失最大

內容已修改(戶口被盜用)

引用:
原帖由 中文王 於 2020-2-22 03:14 PM 發表
300億雖然唔多,但系也能幫到一些小企業。
所有人必須返去復工

引用:
原帖由 hisashi_hks 於 2020-2-22 15:13 發表
總系有些幫助吧?
愈來愈多了要崩潰

引用:
原帖由 Ne25 於 2020-2-22 03:15 PM 發表
肺炎死嘅人唔多,經濟崩潰人人遭殃啊!
內容已修改(戶口被盜用)

引用:
原帖由 BSc 於 2020-2-22 15:30 發表

愈來愈多了要崩潰
我剛剛做了一個噩夢,夢見我走在滿是戴口罩人的大街上,崩潰了,哭得死去活來

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]