• 瀏覽: 34,163
  • 回覆: 564
  • 追帖: 1
+3
立法會財委會審議300億防疫抗疫基金撥款申請,公民黨楊岳橋關注,政府以15億支援本地口罩生產,未來每條生產線會購買200萬個口罩,一年有4億8千萬個,要求政府交代如何分配。 商務及經濟發展局局長邱騰華表示,政府內部口罩需求最大的是醫管局,經壓 縮需求後,政府部門每月需求800萬左右,醫管局要過千萬個...

立法會財委會審議300億防疫抗疫基金撥款申請,公民黨楊岳橋關注,政府以15億支援本地口罩生產,未來每條生產線會購買200萬個口罩,一年有4億8千萬個,要求政府交代如何分配。

商務及經濟發展局局長邱騰華表示,政府內部口罩需求最大的是醫管局,經壓
縮需求後,政府部門每月需求800萬左右,醫管局要過千萬個,加上給予政府合約的清潔工及社工等,每個月已經要2千萬個,因此政府已佔一半數量,如果有剩餘口罩,政府會用作儲備及協助有需要界別。

公民黨另一名議員陳淑莊就質疑,政府以平均每個口罩3元的價錢包銷是過高。邱騰華表示,有關定價是假設數字,最終的購入價,仍要與有關生產商因應成本再討論。

唔知王生條口罩生產線可否做到3毫一個口罩呢

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1509904-20200221.htm

神又係佢鬼又係佢

邊個之前屌價低者得?

政府呢次係有問題
用同一個價錢,可以係中國,東南亞等地,最少設多幾條生產線,甚致係歐美都得
明顯個3蚊係有利益輸送

引用:
原帖由 k333on 於 2020-2-21 01:36 PM 發表
邊個之前屌價低者得?
尼D港式民主政治囉!
況且尼個係預算,並非落單價。
刁左先致講嘛

其實都係打條數姐,一條線畀3百萬,再保證買2百萬個口罩,$3個即6百萬,即一共資助9百萬囉。

政府做乜都反對啦!正PK,快L啲腦癌死啦!

引用:
原帖由 alex-2 於 2020-2-21 01:40 PM 發表
政府呢次係有問題
用同一個價錢,可以係中國,東南亞等地,最少設多幾條生產線,甚致係歐美都得
明顯個3蚊係有利益輸送
現在問題係其他地方唔畀出口呀,同航空停晒,你去生產到都好難運回來

呢啲卜街政棍,低價又話唔夠人爭買唔到,高價又閙濫用公帑

引用:
原帖由 apmichael 於 2020-2-21 01:45 PM 發表

現在問題係其他地方唔畀出口呀,同航空停晒,你去生產到都好難運回來
唔比運就唔會可以買到貴價口罩啦
所以呢D只係錢既問題
如果你話唔比運,係因為當地缺貨
咁多左既生產線,只要將一,兩條線生產既賣比當地人就得啦
依家成本比其它地方高幾倍到十幾廿倍,都去生產

引用:
原帖由 dtw 於 2020-2-21 01:01 PM 發表
立法會財委會審議300億防疫抗疫基金撥款申請,公民黨楊岳橋關注,政府以15億支援本地口罩生產,未來每條生產線會購買200萬個口罩,一年有4億8千萬個,要求政府交代如何分配。 商務及經濟發展局局長邱騰華表示,政府內部口罩需求最大的是醫管局,經壓 縮需求後,政府部門每月需求800萬左右,醫管局要過千萬個...

立法會財委會審議300億防疫抗疫基金撥款申請,公民黨楊岳橋關注,政府以15億支援本地 ...
呢隻臭西用監犯人工成本去計

去問下 gPhone $3 一個口罩得唔得  
引用:
原帖由 dtw 於 2020-2-21 01:01 PM 發表

立法會財委會審議300億防疫抗疫基金撥款申請,公民黨楊岳橋關注,政府 ...

政府做乜都係利益輸送,死未。唔怪得宜家班官寧願咩都唔做捱到退休。

立法會垃圾特別多,連新加坡官員都屌香港人ON9,真係無講錯.
抗疫情重要,定係雞蛋挑骨頭重要?香港傻HI市民及垃圾立法會議員特別多.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]