• 瀏覽: 34,226
  • 回覆: 564
  • 追帖: 1
+3
港人無口罩係咪條死臭四提供先?

引用:
原帖由 dtw 於 2020-2-21 01:01 PM 發表
立法會財委會審議300億防疫抗疫基金撥款申請,公民黨楊岳橋關注,政府以15億支援本地口罩生產,未來每條生產線會購買200萬個口罩,一年有4億8千萬個,要求政府交代如何分配。 商務及經濟發展局局長邱騰華表示,政府內部口罩需求最大的是醫管局,經壓 縮需求後,政府部門每月需求800萬左右,醫管局要過千萬個...

立法會財委會審議300億防疫抗疫基金撥款申請,公民黨楊岳橋關注,政府以15億支援本地 ...
用3蚊買口罩係過高。
用價底者得招標係離地。
政府點做飯民都反。
巿民睇到未?

引用:
原帖由 k333on 於 2020-2-21 01:36 PM 發表
邊個之前屌價低者得?
政府平時,泛民罵政府平,到政府貴時,泛民罵政府貴,好合理呀. 泛民從頭到尾都係一個標準,"政府=錯".

引用:
原帖由 781851190 於 2020-2-21 01:48 PM 發表
呢啲卜街政棍,低價又話唔夠人爭買唔到,高價又閙濫用公帑
根本預左係咁

叫佢做特首啦

引用:
原帖由 袋中邊緣的高潮 於 2020-2-21 02:32 PM 發表

點解唔將啲錢擴建監獄,買多幾台機器,捉撚哂啲曱甴就大把勞動力啦。一舉兩得。
係囉,各個監獄都開設口罩生產線,全部囚友都要開工;包括等候上庭的。

引用:
原帖由 alex-2 於 2020-2-21 01:40 PM 發表
政府呢次係有問題
用同一個價錢,可以係中國,東南亞等地,最少設多幾條生產線,甚致係歐美都得
明顯個3蚊係有利益輸送
然後又再口罩荒 全球禁運嗰陣 本地又冇口罩用?
醒少少咪唔洗比人笑囉

引用:
原帖由 dtw 於 2020-2-21 01:01 PM 發表
立法會財委會審議300億防疫抗疫基金撥款申請,公民黨楊岳橋關注,政府以15億支援本地口罩生產,未來每條生產線會購買200萬個口罩,一年有4億8千萬個,要求政府交代如何分配。 商務及經濟發展局局長邱騰華表示,政府內部口罩需求最大的是醫管局,經壓 縮需求後,政府部門每月需求800萬左右,醫管局要過千萬個...

立法會財委會審議300億防疫抗疫基金撥款申請,公民黨楊岳橋關注,政府以15億支援本地 ...
邱局長吾問下長舌婦個口罩幾錢

為反對而反對 

已完成10皮嘢一個月,人工太高,仲未計下欄

引用:
原帖由 alex-2 於 2020-2-21 01:57 PM 發表

唔比運就唔會可以買到貴價口罩啦
所以呢D只係錢既問題
如果你話唔比運,係因為當地缺貨
咁多左既生產線,只要將一,兩條線生產既賣比當地人就得啦
依家成本比其它地方高幾倍到十幾廿倍,都去生產 ...
你的講法好有問題
你話比1-2條線人地就可以... 明顯的自我中心.
人地一定接受?  你不如講, 買左人地個國家.

$3/PC 係點樣計?  應該將成本, 利潤分清楚.
如果香港做得貴... 按你所講, 市場夠數就會OK.

咁政府最多加句, 海外購買平, 而且買到就買.
海外貴, 買唔到, 就自己做...
問題就可以解決.

香港人.. .唔好咁自私, 自負.

泛人由頭到尾都質疑,但之後無一次佢哋嘅質疑成真。西九係佢哋一個最大嘅失敗

工聯會話2毫子一個先合理

呢班冚家剷議員龍門任搬,唔死都冇L用!

反賊凡政府必反

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]