• 瀏覽: 22,423
  • 回覆: 423
+9
【本報訊】武漢肺炎疫情擴散,港府被轟防疫不力。香港醫學會前會長蔡堅指,社區已有隱形帶菌者出現,市民應佩戴口罩,他認同以喜靈洲等離島作為隔離營,但批評政府拒絕封關,「幾多個喜靈洲都唔夠用」,又提醒市民不要盡信感染數字,「將中國啲數字乘十倍我就信」

香港醫學會早前指逾6,000間私家診所口罩存貨不足,有診所被迫關門。醫學會說,及後有不少熱心市民向醫學會捐贈約1,000盒口罩,加上醫學會訂購約3,000盒口罩以成本價售予私家診所,已透過抽籤向會員派發,暫未見到再有私家醫生出現口罩不足問題。

對於有聲音着公立醫院醫護要把裝備「慳啲用」,前會長蔡堅說:「聽到係好反感,何來有證據證明佢哋唔係慳啲用?講呢啲嘢時有無用腦,我唔知道」。蔡認為政府應把武漢肺炎納入勞保,保障醫護,並為使用大量裝備的私家診所提供支援,「不過『現兜兜』向市民派10,000蚊仲好」。會長何仲平指,政府可考慮喜靈洲等離島、芝麻灣監獄已空置的員工宿舍等作為隔離營,而已備有病床設備的前港中醫院也值得考慮。他解釋,隔離人士並非確診者,傳染風險低,隔離營遠離民居只是不希望對區內市民造成心理壓力,「希望市民可以體諒吓,住入去嘅都係自己人」。蔡堅又點名批評醫學聯會指健康人士不用戴口罩,因社區已出現不少自以為很健康的隱形帶菌者,市民應戴口罩以免傳染病毒予他人,否則疫症難以消除,「尤其係當我哋(政府)唔封關,幾多喜靈洲(做隔離營)都無用,可能開放軍營仲實際」。

對於政務司司長張建宗日前稱疫情已受控,何仲平認為言之尚早,提醒市民到公共場所及乘坐公共交通時,應以正確方式戴口罩,平日要多洗手。

■記者李詠希
=======================================================================================================

呢個會長太保守,中國官方數字乘20倍我就信。

新聞來源連結:
https://hk.news.appledaily.com/local/20200221/6US6JJLIW6AU66CNVBHAOXB5HI/

你係乜水?
要你信?

On9

又係垃圾「平果新聞」

連一啲佐證都無
引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-2-21 11:58 AM 發表

【本報訊】武漢肺炎疫情擴散,港府被轟防疫不力。香港醫學會前會長蔡堅指,社區已有隱形帶菌者出現,市民應佩戴口罩,他認同以喜靈洲等離島作為隔離營,但批評政府拒絕封關,「幾多個喜靈洲都唔夠用」,又提醒市民不要盡信感染數字,「將中國啲數字乘十倍我就信」。

香港醫學會早前指逾6,000間私家診所口罩存貨不足,有診所被迫關門。醫學會說,及後有不少熱心市民向醫學會捐贈約1,000盒口罩,加上醫學會 ...

有時有啲人係刷下存在感遮,唔洗太認真嘅。
引用:
原帖由 ballking13 於 2020-2-21 11:59 AM 發表
你係乜水?
要你信?

On9

唔信乘幾多都唔信,醫生喎,低能

黑心醫生前會長又係梁家騮曱甴黑心醫生會組織

你估學曱甴咁次次報大遊行集會人數十倍咩!

確診數字後面加兩個零就差唔多 了

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-2-21 11:58 AM 發表
【本報訊】武漢肺炎疫情擴散,港府被轟防疫不力。香港醫學會前會長蔡堅指,社區已有隱形帶菌者出現,市民應佩戴口罩,他認同以喜靈洲等離島作為隔離營,但批評政府拒絕封關,「幾多個喜靈洲都唔夠用」,又提醒市民不要盡信感染數字,「將中國啲數字乘十倍我就信」。

香港醫學會早前指逾6,000間私家診所口罩存貨不足,有診所被迫關門。醫學會說,及後有不少熱心市民向醫學會捐贈約1,000盒口罩,加上醫學會訂購約3 ...
蔡生信唔信有乜所謂? 你係老幾?

引用:

香港醫學會早前指逾6,000間私家診所口罩存貨不足,有診所被迫關門。醫學會說,及後有不少熱心市民向醫學會捐贈約1,000盒口罩,加上醫學會訂購約3 ...
我唔信。你估計太保守乘大一萬倍我就信。

引用:
原帖由 ballking13 於 2020-2-21 11:59 AM 發表
你係乜水?
要你信?

On9
因為佢信耶耶所以只能講信。。。

乘100萬倍我就信

引用:
原帖由 Biging 於 2020-2-21 12:03 PM 發表
確診數字後面加兩個零就差唔多 了
確診數字後邊加二十個零就差唔多。。。

乘10?no problem ,深圳咪連續三日0,簡單數學題,0x10=?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]