• 瀏覽: 2,570
  • 回覆: 60
唔駛實體卡,點會落後

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-2-21 04:42 AM 發表
香港已經係揮一揮Credit 咭, 已經付款,連八達窿都唔駛用!
"揮一揮"
呢個''揮一揮"要成兩三分鐘
人地內地電子支付係連叫人埋單都唔使㗎

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-2-21 04:42 AM 發表
香港已經係揮一揮Credit 咭, 已經付款,連八達窿都唔駛用!
你搭地鐵使唔使八達通?你去普通茶餐廳用唔用到信用卡?
內地只要用手機就完全做晒所有一段生活消費負款。

引用:
原帖由 j.o.lai 於 2020-2-21 08:48 AM 發表

"揮一揮"
呢個''揮一揮"要成兩三分鐘
人地內地電子支付係連叫人埋單都唔使㗎
而家啲高學歷、低智商,有國際視野嘅井蛙睇嘢係咁上不喇。

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-2-21 08:55 AM 發表

而家啲高學歷、低智商,有國際視野嘅井蛙睇嘢係咁上不喇。
呵呵,不過唔知點解,感覺樓主係曲線

呢位仁兄係咪傻架,仲要卑信用卡甘落後,人類幾千年前已經開始卑現金,邊洗look卡又怕look爆卡,又要記住到期還款。

照樓主所言,apple發明apple pay為乜

又話支持黃狗經濟圈?不如你睇下你個黃狗list上面 所謂嘅小店,收credit card嘅佔幾多?

油站工人你好。
大陸油站有埋充電。氫氣了。
我看閣下連氫氣用來做甚麼都未知。

黃蟲仲先進啦,揮下槌仔磚仔汽油蛋仔,「我要XXX」就要有

引用:
原帖由 singsingcat 於 2020-2-21 10:12 AM 發表
黃蟲仲先進啦,揮下槌仔磚仔汽油蛋仔,「我要XXX」就要有
仲唔駛找數添

點解到現在仲有一堆WC反中白痴,以為內地無NFC付款

內地智能手錶如華為,小米全都可以連結徵信,支付寶,,唔駛用手機都可以
當然用智能手錶既NFC一樣可以如華為Pay
算用銀卡一樣可以八達通咁"嘟"卡搭車消費

香港WC真系...無知又無恥又無能

去完人地個POST踩場比人吊到豬西咁就死番出黎開個POST打飛機?
仲要齋捋射唔出?

Payme算唔算電子支付? 算唔算係開部電話出黎付款?
定係拎隻腳板底出黎比錢?" 真香港人 "一定連PAYME都唔用

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]