• 瀏覽: 1,479
  • 回覆: 16
【明報專訊】武漢肺炎疫情繼續蔓延,唔少市民為撲口罩而東奔西走,舊年陷入反修例風波嘅美心集團噚日宣布,透過4個社福機構惜食堂、心光盲人院暨學校、香港失明人協進會及香港失明人互聯會,捐贈20萬個口罩畀長者同視障人士,其中10萬個口罩會畀長期合作夥伴惜食堂,另外會捐食物同4萬張MX套餐券,總值超過200萬,義工會喺2月24號起分批將口罩、套餐券同食品送出。

【明報專訊】武漢肺炎疫情繼續蔓延,唔少市民為撲口罩而東奔西走,舊年陷入反修例風波嘅美心集團噚日宣布,透過4個社福機構惜食堂、心光盲人院暨學校、香港失明人協進會及香港失明人互聯會,捐贈20萬個口罩畀長者同視障人士,其中10萬個口罩會畀長期合作夥伴惜食堂,另外會捐食物同4萬張MX套餐券,總值超過200萬,義工會喺2月24號起分批將口罩、套餐券同食品送出。伙4社福機構助長者視障人士
舊年反修例風波期間,美心集團創辦人大女伍淑清就話要放棄年輕人;今次武漢肺炎疫情下,美心集團無放棄長者同視障人士。美心集團話,肺炎疫情持續,除咗確保前線員工有足夠口罩外,明白社會有一啲有迫切需要嘅社群,例如要覆診嘅長者,或者輪候唔到口罩嘅視障人仕,所以希望略盡綿力,同社區分享資源,齊心抗疫。

美心真正良心企業
黑暴就無恥冇良知

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/經濟/article/20200220/s00004/1582137790411/美心無放棄老弱-捐20萬個口罩抗疫

引用:
原帖由 明日純情的馬 於 2020-2-20 04:39 PM 發表
【明報專訊】武漢肺炎疫情繼續蔓延,唔少市民為撲口罩而東奔西走,舊年陷入反修例風波嘅美心集團噚日宣布,透過4個社福機構惜食堂、心光盲人院暨學校、香港失明人協進會及香港失明人互聯會,捐贈20萬個口罩畀長者同視障人士,其中10萬個口罩會畀長期合作夥伴惜食堂,另外會捐食物同4萬張MX套餐券,總值超過200萬,義工會喺2月24號起分批將口罩、套餐券同食品送出。

https://fs.mingpao.com ...
不枉我幾乎日日幫襯佢

傳:美心受盡黑暴破壞,還不忘關顧黑暴口中的廢老!感動!
利申:支持警方掃平暴徒及黑醫護畜!

藍店美心就派, 咩質地就唔知la
黃店龍門就$300盒唔防病毒
PS : 我一早叫美心派架啦.......旗下咁多飲食品牌, 肯定好多口罩

派囗罩,唔使嗌口號,讚

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-2-20 04:47 PM 發表
$300係政治獻金

引用:
原帖由 光棍man 於 2020-2-20 04:49 PM 發表
派囗罩,唔使嗌口號,讚
重要唔使登記身分證地址電話, 洩漏資料........

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-2-20 04:47 PM 發表
PS : 我一早叫美心派架啦.......旗下咁多飲食品牌, 肯定好多口罩
美心派4萬張MX套餐券,
渣哥派魚蛋一串

引用:
原帖由 光棍man 於 2020-2-20 16:49 發表
派囗罩,唔使嗌口號,讚
呢班仆街點只要嗌......口號!
仆要動手拍打相中人!缺德!
仆街,缺德行為!

班黃人知唔知美心在香港幫咗幾多基層解決了就業問題?

引用:
原帖由 Peter_H 於 2020-2-20 04:59 PM 發表
做多D好事穡,可能晤使執⋯咪好似海航咁~
破得
龍門+gphone唔順咪派lor…….$300盒

情況真係越嚟越尷尬, 當外間不斷有機構或個別人仕能從四處搜羅到口罩, 10萬, 20萬, 甚至過百萬, 買俾市民又好, 派俾市民又好既同時; 但政府呢, 對住市民既口罩慌, 卻像抱住放任既態度咁, 你要外出返工搵食既, 撲到就撲啦, 唔係就買天價口罩吧, 都係撲唔到既, 就留喺屋企啦......

有份破壞+底制果班曱甴, 唔知會唔會厚面皮去攞呢

引用:
原帖由 pandan07 於 2020-2-20 04:59 PM 發表
班黃人知唔知美心在香港幫咗幾多基層解決了就業問題?
班黃人知唔知李黃瓜抽乾幾多中産嘅一生積蓄?

主題標籤 #口罩
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]