• 瀏覽: 5,066
  • 回覆: 68
+3
無中國制造 即時大缺市

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2020-2-19 01:16 PM 發表

係囉!香港私人做,同台灣政府一比,幾乎等同無做過野。
私唔私人做唔係問題~
最重要有班黃L傻西信, 邦維基哥高位接晒d貨, 送錢比佢洗
所以話就算想要發港難財既, 都要睇下有無本事, 唔係淨係話無良知就得

現時四周藥房都有口罩賣,$250一盒,使乜上網搶,仲要搭幾十元地鐵來回,個人私隱又要畀人

篇文尾段先係重點,不斷唱衰抹黑他人,偏偏個d就一路搵到口罩返黎,正苦呢?
黎緊黎緊,到未呢?講都講左十幾次,等你個d人都奶哂野啦,搵定棺材山地都得。
仲有大把撐正苦既知名人士,有無作為?
點解人地搵到你就無?
平時大大聲一講錢就𨳊縮呀?

引用:
原帖由 2013gundam 於 2020-2-19 01:06 PM 發表
學下澳門啦
攞身份證 每人限買
唔駛排隊 造福人群
澳門有幾百萬個口罩就夠派,香港要過億個。邊有得比?台灣有工業有生產口罩都係一星期派得2個

引用:
原帖由 andonlyu 於 2020-2-19 01:15 PM 發表

呢幾日, 二百幾三百幾蚊口罩都好多地方有得賣.
呢批大貨再到埋, 藥房仲點抬得起價.
二百幾,三百蚊都貴到嘔!

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2020-2-19 12:31 PM 發表

3200萬個口罩?

大家都係搞左3星期左右,台灣已經每日有幾百萬個口罩,
到3月15日每日會有1000萬個口罩.........
香港搞左咁耐,等如人幾日的供應........

有啲野真係唔可以相比。 ...
台灣省D嘢都可信?

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2020-2-19 01:15 PM 發表

所以一同台灣政府,咪即時比下去囉!

香港土地,從來唔係市場經濟,因為有政府呢一個最大的「壟斷者」。
咪係,台灣話派2個口罩夠用一星期

引用:
原帖由 Rainbow囡囡 於 2020-2-19 09:22 AM 發表
 武漢肺炎疫情持續,但口罩供應嚴重短缺,連日出現搶購潮,政務司司長張建宗昨日指出,政府近期已進行全球採購,購買五百萬個口罩,作政府及公共用途,上星期開始已經陸續運抵香港;而政府物流庫仍有一千一百萬口罩的庫存。政府同時亦促成了接近八百萬個口罩運抵香港作零售用途,相信會陸續推出應市,另外亦有超過二千四百萬個口罩正盡快安排中,即合共將有三千二百萬個口罩供私人市場銷售,以緩和口罩供應短缺的問題。據了解這批 ...
雖然係做生意,但內疫情嚴重過傷港、澳門。澳門就表明唔會係內地搵囗罩,但係傷港最終咪又係靠內地,🇺🇸🇬🇧有冇幫過傷港。

3200萬口罩(÷)700萬人 = 最多夠用一星期

地鐵口 南亞人賣緊一盒 $180/50個,無人買。

藥房門口 $230/50個一盒,幾大箱,無人買。

而家仲要搶口罩咩?

其實$300一盒大把貨
引用:
原帖由 Rainbow囡囡 於 2020-2-19 09:22 AM 發表
 武漢肺炎疫情持續,但口罩供應嚴重短缺,連日出現搶購潮,政務司司長張建宗昨日指出,政府近期已進行全球採購,購買五百萬個口罩,作政府及公共用途,上星期開始已經陸續運抵香港;而政府物流庫仍有一千一百萬口罩的庫存。政府同時亦促成了接近八百萬個口罩運抵香港作零售用途,相信會陸續推出應市,另外亦有超過二千四百萬個口罩正盡快安排中,即合共將有三千二百萬個口罩供私人市場銷售,以緩和口罩供應短缺的問題。據了解這批 ...

得3200萬個
即係平均每人只分到4個
香港人都係自求多福吧啦…

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]