• 瀏覽: 21,769
  • 回覆: 148
輸打贏要係唔少香港人既核心價值.
上年六月中開始到依家, 都見唔少.  

引用:
原帖由 一家團聚 於 2020-2-20 11:09 AM 發表

睇嚟你完全唔明白點解要接回武漢或湖北省的香港人,腦袋有問題的人!

上一次我已經教過你,你仍然唔知道原因,看來你腦袋的確是有點問題
你上ㄧ次系幾時,又教個我D咩呀,中國其他地方都危險,只講武漢,要接其他地方都要接。。。白痴。。同泛民班人ㄧ樣。你腦有問題,重分黃藍,返大陸ㄧ定藍?

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2020-2-19 10:33 PM 發表
湖北疫情咁嚴重仲要去,怨誰
自己去就好啦,仲拖埋D小朋友去,跟住又鬧人唔接,點接啊?去幾十個市鎮,你係中國人,又想同外國領使同等待遇?你去公幹?不如定個時限叫班人自已去機場,到果D咪撤囉!其實大家港人都唔想佢哋有事,但有D人係咁鬧就聽到火都嚟

引用:
原帖由 lavender18 於 2020-2-20 01:27 PM 發表

自己去就好啦,仲拖埋D小朋友去,跟住又鬧人唔接,點接啊?去幾十個市鎮,你係中國人,又想同外國領使同等待遇?你去公幹?不如定個時限叫班人自已去機場,到果D咪撤囉!其實大家港人都唔想佢哋有事,但有D人係咁鬧就聽到火都嚟 ...
湖北疫情咁嚴重,仲帶小朋友返去,真係唔知 d 老豆老母點諗

引用:
原帖由 kitlo0414 於 2020-2-18 10:37 PM 發表
滯留在日逾兩周的港人總算回家在望,惟被困湖北近一個月的香港市民依然是歸家無期。有港男的妻女在湖北被困期間,不但買不到口罩,甚至連購買生活用品亦有困難,令他十分擔憂。他批評港府稱盡力援救只是敷衍港人,提供的救助電話更是長期不通,令他感到徹底失望,直言「親政府」的他現時已一百八十度轉變,「我之前一直都好支持政府,覺得林鄭好做得嘢、又有心做,但依家真係好失望!」

2400人滯留 口罩日用品近斷新冠 ...
身處祖國,那裡都是家!

唔好再污衊內地港人,根本大家都想與祖國共存,與武漢人共存!

等多一個月, 疫情消散, 解封, 自已打車去機場。

其實都成兩個月,要返香港行都行左返黎,唔好同我講封左路,當年打仗走難翻生涉水都係咁黎

如果今日湖北仍未封城,疫症如此嚴重,政府是應該盡快接還沒有感染的市民回香港以減少感染風險,但現已在封城狀態下,在湖北內一切活動已停止及人員移動已禁止,目的是減少感染傳播,在接近隔離狀態下相對不易被感染,但現在如果貿然把大量港人移動、集中再接走,對在湖北的香港人及香港都構成感染的危險,而且從湖北接到香港都是在中國境內,並不是接到外國,這樣的國內病毒移動風險明顯違背封城及隔離的原則!如果是外國人接到外國,所有感染的風險及醫療責任都是外國負責,反而減輕了湖北的壓力。

接走香港人和台灣人走不就間接承認獨立嗎!絕對不行!

引用:
原帖由 superplx 於 2020-2-18 11:57 PM 發表

D人返大陸呢就被人鬧..

有冇發現呢
點解冇人鬧日本既, 由其係叫人全面封關個班
上船個時候已經新年緊...即係香港都爆緊疫情時候仲走去上船
如果呢架船係大陸其中一個城市, 例如廈門港呀, 三亞港呀
肯定有班人包括上面班人鬧到返晒艇 ...
有名你叫武漢肺炎, 乜武漢係日本?

天災有乜好怨,関林鄭忍事。on L 9.

引用:
原帖由 smartchu 於 2020-2-20 07:38 PM 發表
如果今日湖北仍未封城,疫症如此嚴重,政府是應該盡快接還沒有感染的市民回香港以減少感染風險,但現已在封城狀態下,在湖北內一切活動已停止及人員移動已禁止,目的是減少感染傳播,在接近隔離狀態下相對不易被感染,但現在如果貿然把大量港人移動、集中再接走,對在湖北的香港人及香港都構成感染的危險,而且從湖北接到香港都是在中國境內,並不是接到外國,這樣的國內病毒移動風險明顯違背封城及隔離的原則!如果是外國人接到外 ...
講得啱。乜x都埋怨政府,on L 9.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]