• 瀏覽: 21,788
  • 回覆: 148
滯留在日逾兩周的港人總算回家在望,惟被困湖北近一個月的香港市民依然是歸家無期。有港男的妻女在湖北被困期間,不但買不到口罩,甚至連購買生活用品亦有困難,令他十分擔憂。他批評港府稱盡力援救只是敷衍港人,提供的救助電話更是長期不通,令他感到徹底失望,直言「親政府」的他現時已一百八十度轉變,「我之前一直都好支持政府,覺得林鄭好做得嘢、又有心做,但依家真係好失望!」

2400人滯留 口罩日用品近斷新冠肺炎爆發地湖北省在上月底緊急封城後,現時有約二千四百名港人滯留當地,李先生的妻子和十九歲的女兒正是其中一分子。他指,二人在上月十九日到達湖北省孝感市、近大悟縣的親戚拜年探親,原定打算趕在女兒開學日前、即上月卅一日回港,卻因湖北省各市陸續封城,二人被迫滯留當地近一個月。他指二人現在基本上買不到口罩,連採購生活用品皆有困難,已沒有出門多時,女兒又經常拒絕回覆他的訊息,妻女二人心情時好時壞,令他憂心忡忡。

駐京辦電話 長期不通無音信眼見女兒傳回的相片中,室外已經開始下起大雪,李先生開始擔心妻女二人的身體狀況,慨嘆:「早知會咁,點都唔會畀佢哋去。」他直斥政府工作態度敷衍,一星期打四至五個電話查詢妻女可於何時回港,但對方僅稱:「政府做緊嘢(架)啦,你再等吓啦!」之後便杳無音信,而政府雖提供了一個駐京辦的電話,卻一直無法接通。

港爸憂心 冀妻女快安全回來李先生表示一直很支持政府,但其看法在修例風波期間逐漸改觀、加上現時妻女的處境,他對港府已信心盡失,他說:「件事搞咗咁耐,個政府一直『拖字訣』、優柔寡斷,成個班子都係咁,真係心都淡埋。」談及政府現時的抗疫政策,他說:「咩盡最大努力喎!嘥氣啦!」他指現時最希望的是讓妻女安全回港,即使回港後需要進行較為嚴謹的隔離,亦「點都比喺上面(內地)好」。

政制局:駐武漢辦積極跟進政制及內地事務局回應指,現時在湖北省的港人求助個案超過一千二百宗,涉及約二千四百多名分布在湖北省超過卅個城市的港人,部分港人身處湖北省內偏遠的地點,如恩施、十堰、神農架等。該局又指,截至昨日,已把五批藥物從香港運送給在湖北各地的九十名港人,而駐武漢辦一直與求助的港人保持緊密的聯繫,積極跟進個案,並與當地相關部門協調,盡力向他們提供所需。

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20200218/00176_011.html

係正疫症地點附近,
所有城都封晒,
希望係當地既港人能夠平安。。。

爆左肺炎而去得湖北唔多唔少都評估過風險,唔好輸打贏要

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2020-2-18 10:38 PM 發表
明知爆左就下年探親啦

天主保佑牠嘅孩子早日歸家

廣東省是大灣區核心,是港澳必需品中心,不能有失

公道d講。政府有能力系重重封鎖既情況下接你地返哩?中央落命令都有難度。個個市鎮只要拖慢小小。你都好難組織到二千幾人回港。。

垃圾

舔共L求仁得仁,願榮歸故土~

封關封城政策,令港人滯留疫區,想不感染都難

引用:
原帖由 kitlo0414 於 2020-2-18 10:37 PM 發表
滯留在日逾兩周的港人總算回家在望,惟被困湖北近一個月的香港市民依然是歸家無期。有港男的妻女在湖北被困期間,不但買不到口罩,甚至連購買生活用品亦有困難,令他十分擔憂。他批評港府稱盡力援救只是敷衍港人,提供的救助電話更是長期不通,令他感到徹底失望,直言「親政府」的他現時已一百八十度轉變,「我之前一直都好支持政府,覺得林鄭好做得嘢、又有心做,但依家真係好失望!」

2400人滯留 口罩日用品近斷新冠 ...
D人返大陸呢就被人鬧..

有冇發現呢
點解冇人鬧日本既, 由其係叫人全面封關個班
上船個時候已經新年緊...即係香港都爆緊疫情時候仲走去上船
如果呢架船係大陸其中一個城市, 例如廈門港呀, 三亞港呀
肯定有班人包括上面班人鬧到返晒艇

全中國有不同省份同胞留在湖北省,其它省份同胞無香江人更能trouble

香江人一時五大要求,一時要求甚麼,麻能99煩

香港人真矛盾,政府唔去接又被鬧,接翻來又驚果樣呢樣。畀D信心祖國,在湖北的港人會平安無事回港的。

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2020-2-18 10:38 PM 發表
輸打贏要係唔少香港人既核心價值.
上年六月中開始到依家, 都見唔少.

引用:
原帖由 公園雀躍 於 2020-2-19 12:16 AM 發表
香港人真矛盾,政府唔去接又被鬧,接翻來又驚果樣呢樣。畀D信心祖國,在湖北的港人會平安無事回港的。
唔少香港人只係自私啫.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]