• 瀏覽: 6,682
  • 回覆: 149
+3
美國打破自由貿易,成為獨裁國家,全球公敵!

引用:
原帖由 ff2456 於 2020-2-18 03:35 PM 發表

老美唔鐘意亦唔信共産主義5G……!
繼續用4G,老美繼續收專利費!!
佢仲唔准盟國用中國5G……擺明是欺凌中國,就是欺凌,奌吖?? 南海巡航,香港人權法,新彊人權法,臺灣旅行法,軍售臺灣,台海巡航,貿易戰,中共慘敗跪低簽約,中共夠膽開戰吖?🤭🤭 ...
嚴格嚟講, 中美都係互相抗衡角力之中, 勝負未分, 亦難分, 美國唔係無隱憂, 表面上美國好似佔優, 實際上又唔係

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2020-2-18 03:35 PM 發表

唔同意,但理解同體諒
絕對上係, 美國連伊朗, 北韓都唔敢打, 點會夠膽打大陸

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2020-2-18 03:37 PM 發表
美國打破自由貿易,成為獨裁國家,全球公敵!
佢既獨裁已經不單要美企去禁人, 仲要其他國家去幫佢禁...

引用:
原帖由 andy14011982 於 2020-2-18 03:29 PM 發表

世界工廠有咩話做唔到? 太空都上到啦, 晶片點會做唔到出嚟呀
中華人民共和國就是有太多你這樣的井底蛙!害慘了大家!! 講你唔聽,聽你唔明,唔明你唔學, 學你又唔識……又要呱呱叫! 無得救……😡😡

台積電7nm芯片製程要用糜蟈技術造芯片?不如限制爛果,AMD不要找台積電造芯片

引用:
原帖由 習總精囊 於 18/2/2020 14:34 發表

無事既,性任條老坑次次都話無影響既
日日食赤共食物的舔共狗,舉出有乜野響啦。華為仲用糜蟈乜技術芯片?

引用:
原帖由 ff2456 於 2020-2-18 03:35 PM 發表

老美唔鐘意亦唔信共産主義5G……!
繼續用4G,老美繼續收專利費!!
佢仲唔准盟國用中國5G……擺明是欺凌中國,就是欺凌,奌吖?? 南海巡航,香港人權法,新彊人權法,臺灣旅行法,軍售臺灣,台海巡航,貿易戰,中共慘敗跪低簽約,中共夠膽開戰吖?🤭🤭 ...
首先我哋把歷史返到去登月計劃,當時蘇聯先登,美國不惜代價,造假,天價登月。導致負責每年增加。
美國依家有兩個難題,1. 中國5G, 2 蘇聯音速導彈。表面上美國盟友多,但追5G趕6G代價一定有,因為錢就冇,只有用人,佩洛茜都出埋,你幾時見過美國出國會議員,其實競窮了,歐洲雖然有英脫歐,但係仍然笑緊。
音速導彈,美國真糸有能力好似50年前咁,追逐登月?蘇聯已經成功,美國吾糸要追,而糸過,但不似上次二次大戰優惠,美國沒辦法突然有大量人才進入。

引用:
原帖由 alex-2 於 2020-2-18 02:43 PM 發表
又一誘因可以武統台灣
係打就一撚早打咗啦
打飛機啦戇鳩仔

台積電的7nm芯片,只得10%是糜蟈技術。7nm+都不知有沒有。而5nm技術應該都無糜蟈技術。還有中微的5nm芯片刻蝕機,更加不用糜蟈的技術。

咁打壓法,睇黎中國真係同緊老美爭緊等一,我初頭重低估自己國家添,加油中國!

中蟈咁撚強大

自己生產啦

引用:
原帖由 20201616 於 2020-2-18 02:12 PM 發表
外電引述消息人士透露,美國政府正考慮修改監管規定,阻止台積電等企業向華為提供晶片。 目前台積電是華為旗下海思半導體主要晶片供應商。 美國當局計劃修改《外國直接產品規則》,規定部分基於美國技術或軟件生產的外國產品,需要受美國監管。根據正在起草的草案,美國政府將強制使用美國晶片製造設備的外國廠商,需先取.得美國許可才能供貨予華為,這個做法將大舉擴大出口管制許可權,有可能引起美國全球盟友不滿。

美 ...
係全球攬炒

引用:
原帖由 20201616 於 2020-2-18 02:12 PM 發表
外電引述消息人士透露,美國政府正考慮修改監管規定,阻止台積電等企業向華為提供晶片。 目前台積電是華為旗下海思半導體主要晶片供應商。 美國當局計劃修改《外國直接產品規則》,規定部分基於美國技術或軟件生產的外國產品,需要受美國監管。根據正在起草的草案,美國政府將強制使用美國晶片製造設備的外國廠商,需先取.得美國許可才能供貨予華為,這個做法將大舉擴大出口管制許可權,有可能引起美國全球盟友不滿。

美 ...
若美國這麼做, 大陸必高薪狂搶有關技術人才, 以發展沒有美國的晶片供應, 之後更反向美國晶片競爭

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]