• 瀏覽: 62,006
  • 回覆: 702
  • 追帖: 1
+38

除逾百港人「滯留」在「鑽石公主號」郵輪外,亦有逾2,000港人至今仍滯留湖北。前保安局長黎棟國於本報撰文建議,港府可與珠海市政府商討,在當地偏遠地方租用大型度假村酒店作臨時隔離中心。他提議,當解決湖北當地的交通及病毒測試等安排後,政府可用包機分批接送他們到珠海隔離檢疫14天。檢疫期間,如有確診者可經港珠澳大橋送返香港治療;其他人則須在珠海待檢疫完成後方可回香港。

就鑽石公主號上的港人安排,黎棟國建議,特區政府可要求日本當局為船上港人作新冠肺炎病毒測驗,若結果呈陽性須入院治療;呈陰性則可接送回港,並指抵港的港人須再作第二次病毒測試,等候結果期間須入住隔離營。另外,黎又提出當局可分批接送港人回港,而若第二次病毒測試皆為陰性,則可在防疫專家確認安全的前提下,回家隔離14天。

另外,實政圓桌立法會議員田北辰指有郵輪公司願意租借郵輪予港府作檢疫。

希望真係成事啦…田少個2架郵輪又OK, 珠海度假村又work...
今次正苦真係好垃圾, 關又唔封, 買口罩又唔幫手, 湖北呢到又話一國做唔到D咩... 😭😭😭
唉..

新聞來源連結:

https://www.am730.com.hk/news/新聞/協助滯留湖北港人返港-黎棟國倡珠海租度假村隔離-207653

.
.
.

珠海肯先算啦,咁大量人數,處理真係難題。
珠海市民又會反反反。

香港自己都唔肯, 點解珠海會肯???

咁珠海隔完.....大陸返香港重隔唔隔14日???

香港人梗係送返香港人...................嘆
黃人反對集中隔離營無,當然送返社區啦

包起海洋公園,迪士尼酒店,機場富豪酒店

引用:
原帖由 *克羅斯* 於 2020-2-17 09:16 AM 發表

除逾百港人「滯留」在「鑽石公主號」郵輪外,亦有逾2,000港人至今仍滯留湖北。前保安局長黎棟國於本報撰文建議,港府可與珠海市政府商討,在當地偏遠地方租用大型度假村酒店作臨時隔離中心。他提議,當解決湖北當地的交通及病毒測試等安排後,政府可用包機分批接送他們到珠海隔離檢疫1 ...
郵輪個案有增無減, 大日治理下,那港人才順受, 視為合理高尚。。 若在香港郵輪隔離,港人便要求多多, 找傳媒,找醫護上船,日日新鮮 !  珠海隔離,安排由珠海話事, 才有效運作。

引用:
原帖由 *克羅斯* 於 2020-2-17 09:16 AM 發表

除逾百港人「滯留」在「鑽石公主號」郵輪外,亦有逾2,000港人至今仍滯留湖北。前保安局長黎棟國於本報撰文建議,港府可與珠海市政府商討,在當地偏遠地方租用大型度假村酒店作臨時隔離中心。他提議,當解決湖北當地的交通及病毒測試等安排後,政府可用包機分批接送他們到珠海隔離檢疫1 ...
香港人自己區唔收,想揾珠海人……?

G海隔完返香港咪又要隔

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-2-17 09:28 AM 發表
香港自己都唔肯, 點解珠海會肯???

咁珠海隔完.....大陸返香港重隔唔隔14日???
第一珠海肯唔肯,第二被隔離者肯唔肯,第三香港人森美肯唔肯。

點解珠海要借地方比你做隔離營,你嘜水,澳門關系好就會,香港,收皮啦,其他省市已經憎到香港死,仲會幫你,田白痴知唔知油輪通風系統差,有d房間仲要密封無窗口,到時有d又嘈點佢有窗口我無,香港精神嘛,之後系咪又想玩鑽石公主號翻版

引用:

唔驚人地果區D人出嚟反對咩

珠海返港仲使唔使再隔離

香港人自己區唔收,想揾珠海人……?  

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]