• 瀏覽: 49,841
  • 回覆: 35
+84
引用:
原帖由 樹上灰山頭 於 2020-2-16 06:49 PM 發表
新型冠狀病毒引發的武漢肺炎疫情持續擴散,全港各區仍出現口罩搶購潮,口罩價格不斷被炒高,不少市民叫苦連天。部分熱心小店及公司實踐「香港人自救」的信念,在各區舉行免費派口罩活動。龍門冰室周五(14日)於facebook專頁公布向弱勢社群發售共10萬個日本口罩,並需於網上登記,先到先得。網民反應熱烈,全數口罩半日內認購完畢。

賣$300一盒口罩,叫幫弱勢社群? 平或貴?弱或強? ...
賣300蚊一盒口罩仲要俾你攞哂訂購者嘅個人資料,仲呃錢過黃之鋒

仲有,以食肆牌照嚟售賣口罩,已經犯咗食肆經營條例,犯法經營

引用:
原帖由 C皇 於 2020-2-16 10:58 PM 發表

我仲以為吾使錢派
建制派工會及議員已經多次免費派口罩,若年老或行動不便者,仲送埋上門,完全免費

引用:
原帖由 木田C心 於 2020-2-16 11:26 PM 發表

咁1盒100個賣300蚊就唔算貴,佢照計賺唔到你錢格,你就算落老蘭都唔戴口罩格
建制派工會及議員,至今已多次免費派口罩俾市民,次次都完全免費

另外,而家市面口罩已經開始跌價,華潤堂50個裝售價40蚊

引用:
原帖由 go1go2go3 於 2020-2-16 11:27 PM 發表
此款口罩只單層口罩,完全做不到外科手術口罩功能,即阻止唔到細菌。請買家睇清楚說明,免買左後悔
ching心水清

引用:
原帖由 木田C心 於 2020-2-16 11:26 PM 發表

咁1盒100個賣300蚊就唔算貴,佢照計賺唔到你錢格,你就算落老蘭都唔戴口罩格
建制派工會及議員,至今已多次免費派口罩俾市民,次次都完全免費

另外,而家市面口罩已經開始跌價,華潤堂50個裝售價40蚊

而且一定唔會攞購買者或贈送者嘅個人資料

引用:
原帖由 pgs1301 於 2020-2-16 11:44 PM 發表

人哋寫住每盒100個連運費,日本產品,你重想點?不如你哋去大陸搵啦!!
ching,龍門冰室賣嘅係單層防菌唔防獨嗰種,除來貨價極平外,最重要係防唔到病毒

仲有,要攞哂訂購者嘅個人資料

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-2-16 11:45 PM 發表

所以港人係等緊大陸來的口罩及工聯會的口罩,曱甴而家知人地大貨一到,佢地冇得炒,嗱嗱臨出晒手頭貯存
ching講中

引用:
原帖由 LauLQ 於 2020-2-16 11:45 PM 發表

拎廿個出黎叫d呀伯排隊每人拎一個,然後叫記者記得影相報導?
建際派工會及議員,次次派口罩都極低調,所以連你都唔知,每次派5萬個或以上呀
https://www.speakout.hk/港人花生/532 ... 5萬個口罩-爭取短期有供應繼續轉贈市民

引用:
原帖由 fcw99 於 2020-2-17 12:17 AM 發表
藍絲就免費派口罩送俾市民,黃屍就炒價賣口罩呃市民
唔止,建制派單一議員已經捐出1千1百萬助抗疫
https://www.youtube.com/watch?v=hUUqkpxDgzY

引用:
原帖由 tkmeb 於 2020-2-17 12:39 AM 發表

呢隻只係防塵咋!
冇錯龍門冰室賣300蚊1盒只係防塵嘅口罩,呃錢呃到癲

引用:
原帖由 smart4blue 於 2020-2-17 12:42 AM 發表
3 元一個日本口罩仲係到話人暴利?
係日本防塵口罩,自己向日本訂貨平均6毫子至8毫子1個

引用:
原帖由 lomond2017 於 2020-2-17 01:13 AM 發表

盲毛既水平係咁上下 何不食肉糜
好心你咪見係黃店就衝上嚟攬啦

龍門冰室賣呢隻口罩,日本出產公司講明只係單層而非3層,所以防菌防病毒都唔及正常外科口罩(正常外科口罩即係而家香港屈臣氏、萬寧、華潤堂賣50個一盒售價40蚊嗰啲口罩,即係建制派工會、建制派議員免費派俾市民嗰啲口罩)

龍門冰室賣呢種單層口罩,只能防塵,防唔到菌同病毒,戴咗對防疫症根本冇幫助

網上向日本原廠訂講龍門冰室所賣呢種單層口罩,平均每盒100個裝只需60至80港元,但龍門冰室竟然賣每盒100個裝要300港元,貴4至5倍,呃錢呃到癲,更甚係呢種口罩並唔乎合正常外科口罩標準,唔可以防菌防病毒,只可以防塵

建制派工會/議員免費派合乎防菌防病毒標準嘅外科口罩俾市民
【愛心互助】口罩告急、民建聯免費派5萬個口罩、爭取短期有供應繼續轉贈市民
https://www.speakout.hk/港人花生/532 ... 5萬個口罩-爭取短期有供應繼續轉贈市民

引用:
原帖由 熊本肥熊 於 2020-2-17 07:30 AM 發表

黃痴瘋買一盒扣九次錢
搶錢

引用:
原帖由 極速前進 於 2020-2-17 07:53 AM 發表

https://img.speakout.hk/articles ... 2fbc4b607da976.jpeg
【愛心互助】口罩告急、民建聯免費派5萬個口罩、爭取短期有供應繼續轉贈市民
冇錯,建制派工會/議員係免費派合乎防菌防病毒標準嘅外科口罩俾市民

引用:
原帖由 CC_CHAN256 於 2020-2-17 08:00 AM 發表
賣300蚊一盒都叫幫人?冇野下話?
龍門冰室賣300萬1盒呢種口罩,仲要只單層口罩,放唔到菌同病毒,只能防塵,戴咗對防疫症根本冇幫助

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]