• 瀏覽: 72,299
  • 回覆: 1,237
  • 追帖: 4
+28
引用:
原帖由 walkera2006 於 2020-2-16 12:58 PM 發表
又係人一藍腦便殘果類怪物,信晒林鄭講,學佢唔戴罩
On9

引用:
原帖由 WATER.. 於 2020-2-16 01:01 PM 發表

無犯法就算報警都無用,無人有權力迫他帶
咁咪嗌交囉, 香港人咁驚青

邊個擔心咪戴囉,戴左咪唔驚囉,唔會被感染,做乜鬧人唔戴,惡過曱甴。

引用:
原帖由 jelly1980 於 2020-2-16 12:57 PM 發表

那麼你唔吊啲鬼佬鬼婆 ?
喺香港好多鬼佬鬼婆一家大細出街都唔戴口罩
你唔去吊柒佢哋?
洋狗奴才一見到紅髯綠眼自己立刻低了二呎!
狗都縮埋啦!莫講要咇英文!

引用:
原帖由 Peter_H 於 2020-2-16 12:40 PM 發表
呀叔唔啱
露口搭車
可能同教育程度低有關
狸好高就去高空(雄)啦

呆娃

雖然係冇法律規定,呢啲係約定俗成。例如特首喺私人場合見客都唔應該講粗口。

係內地唔帶口罩😷係唔俾上巴士、入商場,否則會被公安拉走!另外,好多煙民 - 將口罩😷拉落下爬,一路行一路擔住口煙,四週圍將自己啲口水由煙霧噴出嚟!唔該佢哋回家後才吸煙,唔好影響其他人

引用:
原帖由 WATER.. 於 2020-2-16 12:44 PM 發表
阿伯唔帶口罩犯了那一條法例?犯了那一條巴士公司附條?
其他人有無法定權力要阿伯帶口罩?
如無,又有什麼權力去批判?
因為阿伯既行為影響到別人,危害社會,例如有條友賴左屎一陣屎味都無法例話唔可以搭巴士,但呢d 行為絕對抵吊

引用:
原帖由 mib04 於 2020-2-16 12:42 PM 發表
香港衛生署長陳漢儀 : 「除非有病徵,否則普通社交場合不需戴口罩。
但點解佢出席公開活動或發佈會次次都帶?

無戴口罩並無犯法,又無犯巴士附例,阿叔有佢自由,相反驚嘅乘客可選擇落車。

班乘客又戇尻,覺得佢係帶菌者,咁仲撩佢嗌交?成車人去隔離啦

無病無痛, 根本不用戴。 大部分人在浪費口罩。 

你用潛服期假定每個人都是帶菌者, 咁應該全部人隔離唔準外出,唔係戴個口罩
以為萬能。 

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]