• 瀏覽: 481,215
  • 回覆: 7,312
  • 追帖: 153
+569
美國出現第二波流感爆發 十年來最嚴峻

正當各方密切關注新型冠狀病毒肺炎疫情之際,美國出現第二波流感爆發。傳媒形容美國小童正面對10年來最嚴峻的流感季節。美國衛生部門官員指,現時因患上流感而死亡或需入院治療的小童數目,是自從2009至2010年流感季節以來,最嚴重的一季。當局預計第二波爆發會持續數周。

專家指,新冠肺炎在全球肆虐,而今年的流感季節又延長,情況令人憂慮,因為新冠肺炎病人的早前病癥與流感病癥十分相似,可能會導致醫生斷錯症,未能及時為病人作適當治療。田納西州范德比大學傳染病學專家沙夫納表示,如果新冠肺炎開始在美國擴散,可能會引起混亂,很難準確判斷究竟病人是患了肺炎還是患上流感。

專家指,今個流感季節是15年來最早爆發的,早於去年10月已在美國南部一些地區出現確診個案,一直持續到現在仍未消失。美國疾病控制及預防中心指出,第一波爆發於去年12月達到高峰,到今年1月底出現第二波爆發。上周,因出現流感病癥而去看醫生的人數,再度上升。北卡羅來納州大學傳染病專家韋伯指,這一波仍未見頂,病例仍保持上升的趨勢。

疾控中心估計,由去年秋季到今個冬季,全美共有2600萬人患上流感,當中有大約25萬人要入院,約14000人死亡。醫生指,小孩子和較年輕的成年人是高危族,反而到了退休年齡的長者的死亡率和入院率都不算太高。今次有兩秼類型流感病毒在同一季爆發,對小孩子構成重大威脅。

到目前為止,美國共有15宗新冠肺炎確診個案,未有人死亡。除了兩人是本地感染外,其餘13名患者都去過湖北省武漢。沙夫納指出,在現階段,只要查問病人的外遊紀錄,仍然可以輕易地判斷他是患了新冠肺炎還是流感。美國衛生部門現時動用5間分別位於芝加哥、洛杉磯、紐約、三藩市和西雅圖本來用作測試流感病毒的實驗室,去測試新冠肺炎病毒。

https://std.stheadline.com/instant/articles/detail/1201808/即時-國際-美國出現第二波流感爆發-十年來最嚴峻

引用:
原帖由 SKY2019 於 2020-2-16 02:01 AM 發表
美國出現第二波流感爆發 十年來最嚴峻

正當各方密切關注新型冠狀病毒肺炎疫情之際,美國出現第二波流感爆發。傳媒形容美國小童正面對10年來最嚴峻的流感季節。美國衛生部門官員指,現時因患上流感而死亡或需入院治療的小童數目,是自從2009至2010年流感季節以來,最嚴重的一季。當局預計第二波爆發會持續數周。

專家指,新冠肺炎在全球肆虐,而今年的流感季節又延長,情況令人憂慮,因為新冠肺炎病人的早前病 ...
"...查問病人的外遊紀錄,仍然可以輕易地判斷..."
美國仲係咁兒戲

引用:
原帖由 moonkaru 於 2020-2-16 02:03 AM 發表

"...查問病人的外遊紀錄,仍然可以輕易地判斷..."
美國仲係咁兒戲
傳到周圍係時, 美國佬自然會改口風話佢係重感冒.

都唔好預可以好似SARS 咁爆一次就無. 呢隻病毒同流感一樣唔會消失.
宜家只係拖住先希望拖到應對藥物同疫苗成熟.

半夜上來報個到先

見到咁好嘅農作物,就會想起中共一直都比香港最好嘅食物,但以後我哋仲有無呢個福利

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-2-16 02:12 AM 發表

傳到周圍係時, 美國佬自然會改口風話佢係重感冒.

都唔好預可以好似SARS 咁爆一次就無. 呢隻病毒同流感一樣唔會消失.
宜家只係拖住先希望拖到應對藥物同疫苗成熟. ...
我懷疑根本美國一早已有新冠病毒疫情,但就仍以流感去處理

引用:
原帖由 moonkaru 於 2020-2-16 02:18 AM 發表

我懷疑根本美國一早已有新冠病毒疫情,但就仍以流感去處理
無人提出問題就無問題啦.

呢D 先係民主大國既根源治理.

報到

新增治癒人數已經去到新增確診既六成.
希望十日內連武漢既新增治癒人數都可以超過新增確診. 總體住院人數可以開始下降.

今個冬天咁樣防疫, 應該都可以減到其他呼吸系統感染致死既數字.

報到

有無雲起就唔知la,不過我信車公支籖,一個人做過衰野,心入面就好似有d野形住形住咁,直至最終奶野為止。不知不覺睇左大叔大約半年左右,總之繼續支持大叔出post,各位都身心健康。

引用:
原帖由 howah20131217 於 2020-2-16 01:54 AM 發表

開場好灰,

同意是爛棋一艦,

雖然多自私人, 診所反對,隔離營反對,黑醫護當道, 但我都見到藍黃也有善心人士做對的事。

反而大陸今次封武漢,各省小區管理, 做得不錯, 動員能力真心勁 ...
開場是有點灰,因為現在香港是天災人禍一齊嚟。但#1中所所說,禍福相連,「水窮」不會是永遠,總有「雲起」之時。

頭先睇到嘅

希望呢度嘅各位兄弟姊妹都健康快樂,保持心境開朗,有病嘅症狀就唔好拖,早啲去睇醫生,為人為己都好應該,睇到有條片,個男仔响武漢讀大學,返去西安老家過年,嗰陣疫症未爆仲未封城,但已經開始有蔓延嘅跡象,佢返鄉途中全程响公眾場所,都冇除低過個口罩,連水都唔飲,唔主動同人接觸,預先叫屋企人買定消毒用品等佢返去,即刻消毒行李箱同手機之類嘅物品,向相關單位主動報備自己响武漢返嚟,勸屋企人唔好拜年走親戚,唔同屋企人同枱食飯,佢自己出事,輕症,但因為做足晒呢啲嘢,同佢一齊被隔離嘅屋企人,冇一個人有染病,所以係睇個人對件事嘅覺悟高唔高,呢個男仔做到嘅程度,我相信好多人都未必做到,包括我,但我始終覺得,愛自己同愛自己嘅家人的話,就唔好瞞報,唔好唔去睇醫生

引用:
原帖由 dorachicken 於 2020-2-16 02:16 AM 發表
見到咁好嘅農作物,就會想起中共一直都比香港最好嘅食物,但以後我哋仲有無呢個福利
就算無黑暴無疫症,國內已經跑得比愚港快好多,國內人已經有許多多漸漸小康甚至富起來,好嘅食物自然在國內大有市場,已經輪不到愚港了。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]