• 瀏覽: 727
  • 回覆: 6
林鄭公佈"不再用價低者得"方式購買口罩,
我頂!依家咩野情況呀?仲要價低者得。
林鄭之蠢,無法想像。

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-2-15 12:05 PM 發表

其實很難搞,你有冇諗過 如果政府用 高價如 400蚊一盒 掃貨, 全球口罩就比政府炒高,市面不會有平過400蚊一盒,甚至更貴! 只要你用哂政府口罩, 你可能在市面買不到, 因為來貨價已經超貴,冇公司返貨,因為風險太大,疫情過後 口罩只得十分一價值! ...
你溝亂咗全球市場同香港市場。
政府在香港以外的地方買貨,係唔會影響香港市場的口罩價,而且亦唔需要出到$400咁貴。
香港政府無咁大額金錢買到全球口罩價格狂升。

引用:
原帖由 天下唯攻 於 2020-2-15 02:14 PM 發表

唔使投標,就可以乘機話班官員利益輸送架啦,反對派跟本開公字都立於不敗之境。
哦,原來林鄭做唔到"公開公正"架!公開做咪無人質疑你囉。

引用:
原帖由 thinkingfact 於 2020-2-15 04:48 PM 發表

不如你講下政府應該出幾錢係世界市場買口罩?
你睇吓香港眾志的數字啦,
不計運費每盒$98,包括運費$138,
政府大約都係用咁上下的價格買囉。
你又睇吓卓悅、莎莎賣幾多錢一盒,人地做到,政府咪學囉。

林鄭公佈"不再用價低者得"方式購買口罩,
我頂!依家咩野情況呀?仲要價低者得。
林鄭之蠢,無法想像。

政府用每個$3買口罩,死蠢!

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-2-16 10:46 AM 發表

你根本完全唔明白! 你上網睇下全世界口罩賣幾錢先啦, 全世界供求量失衡,你估中國唔高價搶? 400蚊盒叫貴? 你上 亞馬睇下, 妤快日本仔都唔夠自己用啦。 ...
你又幫手證明林鄭白痴!
400蚊一盒都唔貴,林鄭仲用"價低者得",咪超級白痴囉!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]