• 瀏覽: 3,948
  • 回覆: 53
[隱藏]

全城同心抗疫時刻,公民黨卻不斷藉疫情「抽水」,一方面要求「全面封關」,另一方面要求政府包機接載滯留湖北省港人回來。其中,譚文豪更建議可考慮以直升機,接載未成年或身體虛弱的人士先回港。之不過,該黨又反政府在各區徵用檢疫中心,咁請問哪裏可以安置這麼大批的港人呢?難怪大批網民鬧爆公民黨精神分裂,有人就反建議,叫「機師」譚文豪負責包機,再由陳沛然同李國麟帶領一班曾罷工醫護,畀機會佢哋為港人服務。

「港獨」泛暴派枉顧市民利益,不斷吃疫情「人血饅頭」嘴臉真無恥

    當前,抗擊新型冠狀病毒肺炎疫情喺全港市民最為關心嘅事,但喺香港政府同社會各界紛紛出錢出力,眾志成城抗擊新型肺炎之際,「港獨」同泛暴派組織卻反其道而行之,非但冇出力抗疫,仲不斷製造疫情恐慌情緒,攻擊阻撓港府抗疫,製造社會混亂。「港獨」同泛暴派組織口口聲聲啱「愛港救港」,但事實卻喺枉顧市民利益,不斷吃疫情「人血饅頭」,其自私無恥嘅嘴臉實在令香港市民憤怒。
    連日來,「港獨」同泛暴派組織屢屢企圖利用疫情挑起市民嘅反政府情緒來攫取政治利益,但最終都以失敗告終。前期就有泛暴派立法會議員首先發難指責港府抗疫不力,並提出對內地「封關」等不切實際嘅動議。隨後由亂港「大佬」李卓人任秘書長職工盟幕後主導、新成立嘅「醫管局員工陣線」打頭陣,打住「罷工救港」嘅旗號發起醫護人員罷工來逼迫港府「封關」,意圖喺抗疫嘅關鍵時刻令港府陷入尷尬境地。但喺民心最終企喺公正嘅一面,醫護人員罷工最後喺一片罵聲中收場。隨後仲有泛暴派主導嘅「空勤人員協會」同泛暴派議員李國麟意圖發起航空同護士界罷工,最後仲喺不得民心以失敗收場。最近更有泛暴派議員煽動市民對設立隔離點、防疫指定診所等政府嘅防疫措施進行阻撓。「港獨」同泛暴派組織打住「愛港」嘅名義不斷玩弄民意,充分體現其虛偽自私嘅一面。
    而喺藉助疫情開展亂港活動中,「港獨」同泛暴派組織仲甘當境外反華組織嘅馬前卒,並且借機斂財。組織醫護人員罷工嘅「醫管局員工陣線」被爆出借組織罷工之名收取會員600萬港元會費,並且收取已被中國政府列入「黑名單」美國國家民主基金會NED)轄下美國國際勞工團結中心資助1300萬港元。而近日,該組織宣佈成立防疫抗爭基金,借疫斂財目的顯露無疑。而近日「港獨」組織「香港眾志」亦稱從美國購得10口罩售賣,但其一邊話售賣款又反悔,制定「對重複購買者不作退款」同購買必須申報身份資訊等「霸王條款」,結果眾多網友不但喺唔知無貨嘅情況下付款,仲挨連續多次扣款,「香港眾志」借疫情「抽水」同騙取市民身份資訊嘅貪婪無恥做法令人不齒。
    如今,發生喺香港嘅新型冠狀病毒疫情,對「港獨」同泛暴派組織來講唔喺一個「災難」,而喺變成用來打擊港府公信力同獲取政治利益、經濟利益嘅「武器」同「工具」,疫情當前佢哋始終把政治利益同個人利益淩駕於市民利益之上,呢種自私自利嘅嘴臉令所有香港市民感到憤怒。吃疫情「人血饅頭」無恥,玩弄民意之火者必自焚,希望所有香港市民能夠睇清呢班亂港之徒嘅真實嘴臉,唔好俾佢哋「愛港救港」嘅大話所蒙蔽,用自己嘅實際行動向佢哋SAY NO,支持港府嘅防疫抗疫工作,同心協力打贏呢場保衛戰!



[ 本帖最後由 哥普拉 於 2020-2-15 09:47 AM 編輯 ]



回覆 引用 TOP

   缺勤罷救如謀殺, 埋沒良知逃罪責 ; 黑護黃醫背約章, 嚴懲徹職循規法。


進身千萬富豪,由今日做起。

回覆 引用 TOP

平常高薪厚職,在最需要人的時候離去,良心何在?


回覆 引用 TOP

黑醫IT賊婆偷公家用品


回覆 引用 TOP

[隱藏]
 
廢話,一睇罷工就知唔係合理訴求啦


回覆 引用 TOP

就算是醫管僱員也不能冒充醫護,根據護士註冊條例164章, 強烈要求政府調查冒充醫護事件 


回覆 引用 TOP

泛暴一時要求封關一時要求接武漢病毒港人回港,點解泛暴唔去接?


回覆 引用 TOP

最明顯是《余慧明》只是科技人員卻舉牌《我是醫護,正在罷工》應已犯刑事罪行,拉得炒得


回覆 引用 TOP

市民期望犯民唔好拖後腿已經好好了


回覆 引用 TOP

[隱藏]
 
回歸理性,港人共同抗疫


回覆 引用 TOP

唔系要封關咩


回覆 引用 TOP

全世界都支援中國。日本更傾全國之力。而做為中國的香港,除了要口罩什麼都不會。這些香港醫護更是丟人。


回覆 引用 TOP

搞手要嚴懲,參與嘅都要處罰


回覆 引用 TOP

要封關係你哋?
要接人又係你哋?
咁究竟係要封關定要接人?



回覆 引用 TOP

[隱藏]
 
垃圾正苦冷寞唔回應,置港人生命不顧




回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右