• 瀏覽: 40,063
  • 回覆: 306
+6
引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2020-2-14 05:09 PM 發表
新型冠狀病毒肺炎疫情持續,不少曾接觸確診患者醫護人員入住醫院宿舍,以免將病毒帶回家中。當中屯門醫院昨日(13日)提供的護士宿舍環境惡劣,被指牀褥滿佈污跡、地面鋪滿灰塵,水龍頭「開足十分鐘都係鏽水」。一度被安排入住該宿舍的護士直言「坐監都無咁差」。屯門醫院就事件致歉,即時作出補救措施。

https://fs.mingpao.com/ins/20200214/s00001/90efc8d704f4e ...
其實呢度啲人買過樓未㗎,收樓唔使自己裝修或者清潔?
有邊度交宿唔係咁㗎!你估住酒店咩……自己做啦

環境是惡劣了。但點解唔係向醫院反映而去議員果度。
難道尊貴議員會去幫你洗水箱同洗厠所?立心何在?仲有既然顧主咁差,仲做?快快唔撈啦。條命仔緊要 d 呀!點解仲要做呢

此群組的對話,太多藍狗,香港入不用理會狗吠。知道此宿舍情況,如果有時間去幫手清潔的、便各自到此地方做義工清潔,醫護人員現在處於戰爭時,無時間再清楚宿舍了。

del

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2020-2-14 05:09 PM 發表
新型冠狀病毒肺炎疫情持續,不少曾接觸確診患者醫護人員入住醫院宿舍,以免將病毒帶回家中。當中屯門醫院昨日(13日)提供的護士宿舍環境惡劣,被指牀褥滿佈污跡、地面鋪滿灰塵,水龍頭「開足十分鐘都係鏽水」。一度被安排入住該宿舍的護士直言「坐監都無咁差」。屯門醫院就事件致歉,即時作出補救措施。

https://fs.mingpao.com/ins/20200214/s00001/90efc8d704f4e ...
咩地方嚟?有啲地方可能長時間丟空,日久失修難免會有呢啲情況
次前唔係有幾個較好嘅地方提供比呢啲有機會需要用嘅人去暫住咩?點解唔揀嗰幾度嘅?

引用:
原帖由 super2030 於 2020-2-14 05:23 PM 發表
護士宿舍有問題唔向醫管局投訴走去搵區議員?居心叵測
公司飯堂啲嘢唔好食?揾區議員啦!
公司廁所唔係好乾淨?揾區議員啦!
公司地板有塵有水漬?揾區議員啦!
公司張櫈坐得唔舒服?揾區議員啦!
公司光管壞咗閃閃下?揾區議員啦!
公司蒸餾水機唔出水?揾區議員啦!
公司冷氣唔夠凍?仲等咩?快啲去揾區議員啦!區議員幫到你。

引用:
原帖由 香江大才子 於 2020-2-14 05:18 PM 發表
香港醫護真係好慘, 完全得唔到基本既尊重
正常人係唔會尊重嗰啲要脅社會嘅曱甴黑醫護

引用:

無人住又無人打理,設施當然壞曬!
好似政府咁掟過億出來,將有幾十個房的宿舍翻新,全部水電設備換曬新,就不會有咁嘅問題。

引用:
原帖由 erectdick 於 2020-2-14 05:31 PM 發表
這個陳肇始都要出嚟解解?錯誤出係邊過環節。其實我在威院都見過護長要手拖住個清潔工去清潔工作房間位置確認?暈!真看不見自己負責工作區很髒亂嗎?更換分隔病床的布簾時從不會移開病人。病飲用水放置於病人用廁所傍邊低位。好像要激勵病人早d脫離病房!
...
good job,回復六、七十年代嘅思維:打直入去、打橫出嚟!以後公家醫院就唔會再咁爆棚㗎啦!

仲細咩,乜很嘢都唔識做,自己清潔吓唔得咩

引用:
原帖由 montejo 於 2020-2-15 10:38 AM 發表

其實呢度啲人買過樓未㗎,收樓唔使自己裝修或者清潔?
有邊度交宿唔係咁㗎!你估住酒店咩……自己做啦
睇係一手新樓定二手舊樓啫!
水喉用幾十年,唔多唔小都會有水垢,見過最嚴重係塞曬咁滯。
電線絕緣膠皮會變硬同脆,一屈就爆。
即使新樓,擺一段時間,關曬門窗空氣唔流通,牆身都會發霉。

引用:
原帖由 Hung196108 於 2020-2-15 11:43 AM 發表

睇係一手新樓定二手舊樓啫!
水喉用幾十年,唔多唔小都會有水垢,見過最嚴重係塞曬咁滯。
電線絕緣膠皮會變硬同脆,一屈就爆。
即使新樓,擺一段時間,關曬門窗空氣唔流通,牆身都會發霉。 ...
收新樓都要清潔

引用:

原來醫院有宿舍。。。應該好耐冇人住,者系醫院浪費,不能物䀆其用,不如將宿舍改為格離營重方便

D黃絲唔好7啦!果D宿舍根本請D專貴嘅醫護人員都唔會去住,行內人一直都知。要怕傳染家人一早自己揾地方住,唔會過咗成個月依家先怕傳染屋企人啊!做show 都似樣D。

引用:
原帖由 Exotic 於 2020-2-14 05:30 PM 發表

黃狗,乞E護就是這賤啦!這宿舍不是E管管嗎?
你黃狗, 佢藍屍

個社會撕裂到幾乎要唔係你死就係我亡

但係問責制政府竟然無人要問責, 個個都話賴死唔走先係負責任嘅表現! 咁所有社會上見得到嘅荒謬, 其實都係必然嘅

無論你係黃狗定藍屍, 慢慢享受吧!

仲有排你受添!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]