• 瀏覽: 20,640
  • 回覆: 13
  • 追帖: 1
+8
新冠肺炎至今未知病毒源頭,令許多動物都成為懷疑對象。在浙江溫州永嘉縣的黃山村,政府以村內出現確診病例,為免疫情擴大為由,下令捕殺全村的流浪狗,連帶不少有人飼養的狗隻亦被打死。網民批評村政府思維落後兼愚昧,促請上級部門撤查。

網傳片段顯示,村政府人員將一隻白色小狗拉到路邊,將牠綁好後,隨即拿出一支長木棍扑向牠的頭部。小狗不斷發出悲鳴,嘗試站起來但未有成功,直至斷氣。知情者透露,黃山村在周一(10日)有2名村民確診新冠肺炎,村政府2日後即下發文件,要求「對有可能接觸到疫情的動物進行捕殺」。村政府人員當日下午就帶着棍棒入村殺狗,面對村民質疑,執法人員稱:「沒辦法,這是國策!」

網民批評村政府假借防疫之名濫殺無辜,還妄將村內的措施稱為國策,呼籲溫州政府立即調查並追究相關官員的責任。

認真問:動物會傳人嗎? 好似冇乜聽過

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20200214/bkn-20200214130058314-0214_00952_001.html

引用:
原帖由 mansek 於 2020-2-14 02:42 PM 發表
新冠肺炎至今未知病毒源頭,令許多動物都成為懷疑對象。在浙江溫州永嘉縣的黃山村,政府以村內出現確診病例,為免疫情擴大為由,下令捕殺全村的流浪狗,連帶不少有人飼養的狗隻亦被打死。網民批評村政府思維落後兼愚昧,促請上級部門撤查。

網傳片段顯示,村政府人員將一隻白色小狗拉到路邊,將牠綁好後,隨即拿出一支長木棍扑向牠的頭部。小狗不斷發出悲鳴,嘗試站起來但未有成功,直至斷氣。知情者透露,黃山村在周一(1 ...
亂棍打死 ?

引用:
原帖由 Morningsky 於 2020-2-14 02:47 PM 發表

動物不傳人?d病毒點黎?
係喎,甘咪應該殺哂所有豬牛羊雞鴨鵝魚蝦蟹

引用:
原帖由 dhammika 於 2020-2-14 05:56 PM 發表

唔係動物傳人係咩?
甘駛唔駛殺哂湖北所有動物?

引用:
原帖由 dhammika 於 2020-2-14 05:57 PM 發表

英國同美國人都食狗肉架。。。你唔知咩?
美國食人添

引用:
原帖由 eric19850214 於 2020-2-14 10:48 PM 發表
好正常,當年元朝將鼠疫帶去歐洲,d歐洲人都殺晒d貓狗啦,不過講緊幾百年前嘅事

其實中國古代有瘟疫直頭燒人祭天
依家算進步左㗎啦,起碼醒過800幾年前嘅歐洲人 ...
起碼醒過800幾年前嘅歐洲人 ?

引用:
原帖由 messilovecr7 於 2020-2-14 09:43 PM 發表

對, 人民日報比較多真相

香港新聞大多都假的

引用:
原帖由 huskie 於 2020-2-15 12:24 AM 發表

求其見到2 張相就當新聞係真?
你又知係假 ?

引用:
原帖由 palmaxpc 於 2020-2-15 01:35 AM 發表

https://m.discuss.com.hk/index.php?action=thread&tid=28872000&page=1

咁呢單新鮮滾熱辣既香港殺害動物又代表0羊?
唔怪得港豬既
你想表達乜 ?

引用:
原帖由 kid_a 於 2020-2-14 04:30 PM 發表

引用:
原帖由 mkk777 於 2020-2-15 08:50 AM 發表
香港人,假都信事實!
你點知假 ?

引用:
原帖由 胡姫爸爸 於 2020-2-16 11:39 PM 發表

豬流感禽流感你冇聽過?沙士都係動物傳人?你咁都唔知?

引用:
原帖由 dhammika 於 2020-2-16 02:25 PM 發表

好勒。。。今日電台講左會由人傳比家中寵物再互傳勒。。。。。唔知班反中狗白痴有咩回應?

講緊病毒會唔會由寵物傳人, 關"反中狗白痴乜事" , 多口問句, 你智商有冇50 ?

引用:
原帖由 dhammika 於 2020-2-17 07:52 AM 發表
你知道關反中狗咩事就唔會咁問啦!你嘅智力係咁低架啦!唔使再問。。。。。。。重有。你貼段野同會唔會傳比狗完全無關係。係感性評論而唔係科學結論。 ...

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]