• 瀏覽: 6,739
  • 回覆: 26
引用:
原帖由 ruspc2 於 2020-2-16 10:22 PM 發表

每間公司有自己的諗法, 這個無需要討論。
仲有, 民主派去到立法會一半, 就唔需遊行了, 因為通過議會就能做到野, 遊行嚟做乜?
啊?你真係以為冇正苦都做到嘢?先唔講香港係以行正主導嘅體制,就算俾你隊冧林鄭落台喇,都會有李鄭黃鄭係要終央任命,換一個你點知會叻過林鄭?到時啲人冇可能唔扑交通燈

引用:
原帖由 ruspc2 於 2020-2-16 10:20 PM 發表

1) 你好似計錯數, 林鄭的任期係去到2022年。
2) 民主派達一半就能否決政府所有議案, 包括財政預算案, 到時就可進行令林鄭下台三部曲。
三部曲?行完中央唔批

引用:
原帖由 ruspc2 於 2020-2-16 10:18 PM 發表

好彩你唔係做規劃。
"區域足夠大時本身都可以自成一體有各種配套?" 我想問下點返工?
係咪要搬入去住的人要係島內返工?
如果冇陸路和鐵路連港島九龍, 咁明日大嶼咪好長州, 梅窉, 坪州咁, 唔會有太多人想入去, 到時慘過未有西鐵時的天水圍。
仲有長州, 梅窉, 坪州咁, 又有幾多工作機會會產生到, 又點自成一體? ...
長州, 梅窉, 坪州太細喇,明日大嶼可以填出嚟嘅地好似澳門咁大,容納人數可以多過澳門,澳門啲人都唔使嚟香港返工

引用:
原帖由 ruspc2 於 2020-2-16 11:08 PM 發表

澳門唔係有賭場邊有咁多就業機會?定明日大嶼起賭場?
起賭場點解唔得呀?日本起得新加坡都起得,點解香港唔得?起咗仲好似澳門咁年年派錢

引用:
原帖由 ruspc2 於 2020-2-16 11:10 PM 發表

冇穚冇隧道?
得兩條鐵路死硬啦, 地鐵壞車點搞?
現時造隧道技術先進,挖窿快到不得了,似架火車頭咁開過去就得喇

引用:
原帖由 ruspc2 於 2020-2-16 11:17 PM 發表

得的話我諗好多人會支持, 但政府從來冇講過。
而且香港開否開賭一直都要睇北京批唔批。
日本起得新加坡都起得係因日本和新加坡係獨立國家, 香港唔係。 ...
起賭場係本地事務,好似賭波合法化咁都係自行立法就得喇

引用:
原帖由 ruspc2 於 2020-2-16 11:22 PM 發表

係, 但係TRACK RECORD 睇唔到
香港條沙中綫起左幾耐, 條屯門赤鱲角連接路起左幾耐?
定係你覺得十幾年都好快?
haha唔係我覺得,係本地建築工人覺得,正苦要保障佢地造唔晒啲嘢,其實淨係出糧唔使佢哋造再判俾大陸佬造都可能仲平,工期快咗利息都夠出糧

引用:
原帖由 ruspc2 於 2020-2-16 11:25 PM 發表

唔好咁天真啦
仲有, 賭波和賭場係同一樣野咩?
都係賭,要賭波合法化時都係泛民吵到翻天,過咗咩事都冇,賭場一樣係咁

引用:
原帖由 ruspc2 於 2020-2-16 11:35 PM 發表

香港一樣係建築用緊外勞, 將來亦都會越來越多。
不過我都相信一樣要十年八載, 大陸將來都會要咁耐。
係?十年後南海啲島礁都可能大過香港喇

引用:
原帖由 ruspc2 於 2020-2-16 11:39 PM 發表

香港一樣有賭馬, 賭波合法化反對的不只民主派, 建制派都有。
民主派中也有支持。
賭場係大陸唔俾起, 與香港的黨派取向無關。
如果係明日大嶼可以起賭場, 我估七成香港人都唔反對, 我都唔反對。民主派的議員除了幾個環保人士, 大部分都唔會反對。 ...
基本法都冇話大陸唔俾香港起賭場

引用:
原帖由 ruspc2 於 2020-2-16 11:11 PM 發表

唔好意思, 用這三部曲, 中央係冇得唔批。
這個基本法寫得好清楚。中央在這三部曲中係冇任何角色。
真係冇角色?你哋都唔明,等佢解釋三步曲俾你知喇

引用:
原帖由 ruspc2 於 2020-2-16 11:07 PM 發表

唔知, 不過林鄭都係走左先。
佢令到70-80成的人CONNECTED 反佢。
七八成人反對送中一樣嘢姐,唔係樣樣都反對,隔離營就係大多數人支持喇,唔係就喺大家同樓同層隔離喎

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]