• 瀏覽: 5,848
  • 回覆: 169
引用:
原帖由 人之初大大 於 2020-2-16 09:30 PM 發表

香港跟本就冇管治人才
搵個神仙嚟造都會俾黑媒隊冧喇

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 ruspc2 於 2020-2-16 09:51 PM 發表

NO, 睇返基本法,
民主派攞到一半議席就可進行啟動特首下台三部曲
1) 否決財政預算, 2) 特首依例要解散議會, 並在三個月內重選, 3)重選後 民主派依然攞到一半議席, 並再否決財政預算,特首必須下台。 ...
咁咪又換返梁振英造囉

譚耀宗幾腦殘

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hdhz 於 2020-2-16 09:55 PM 發表

咁咪又換返梁振英造囉
我估計到時選委會民主派會掌控約450席。
中共鐵票約550 席左右。
到時不太聽話的商界就會變左關鍵小數, 梁振英出嚟選恐怕真係嬴唔到。
再講, 習近平一手拉梁振英落馬, 再隊梁振英上去咪自打嘴巴?

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-2-16 01:23 AM 發表

習近平高調地接二連三見林鄭, 又讚佢做得好, 即係表示中央絕對不會撤換林鄭, 香港依家係亂局, 唔可以再搞換特首的話題, 全國包括香港都要集中精力去應付疫情, 內地官員可以話換就換, 因為只須一紙命令, 香港要換特首係要經過繁複程序, 而且換咗特首之後, 主要官員都要換埋才可有效施政.
林鄭已試過辭職, 中央唔批, 林鄭如要堅決辭職佢只有燒炭自殺或者漏夜走路返英國祖家.
有人以為換咗林鄭, ...
絕世明燈

你當日話起高鐵會播毒香港是天方夜譚..

如今都一一實現了....

超群如意
此時此刻
迎風起舞
自由勝
愜意小開
引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-2-14 07:45 PM 發表

林鄭做咗幾十年公務員, 薪高糧準竟然在香港冇買樓, 公務員買樓係有津貼的, 根本好似係政府半賣半送, 一個在香港冇物業的人, 對香港的忠誠度有幾多, 真係心裡有數. ...
係英國買樓?

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
人生有很多沒有道理的事情                这里是中国
預料之內的事沒有發生                     This is China
預料之外的事卻發生了                  中国 - 最炫民族风
如是我聞 必作如是觀
引用:
原帖由 ruspc2 於 2020-2-16 09:49 PM 發表

1) 明日大嶼係人工島,和維港兩岸的近岸填海相差好遠。
2) 要成功, 必要有大量穚和鐵路接駁, 這和近岸填海又唔同。
3) 你所講的"填海架撐先進,話咁快就填出嚟喇", 係TRACK RECORD 我睇唔到。
沙中綫過海部分要2022年先落成, 起左十幾年都未起好
港珠澳香港口岸人工島, 起左咁耐直到現在計劃中的接駁路屯門至赤鱲角連接路都未落成。
明日大嶼規模大過口岸人工島咁多 ...
明日大嶼對比南海填島嚟講係極近岸,區域足夠大時本身都可以自成一體有各種配套,冇必要一開始就同中環用地鐵咩連接,威尼斯咁船係主要交通工具得唔得?世界上有好多海島城市都冇地鐵連接主要陸地。唔好以為港島九龍係世界中心喇

引用:
原帖由 ruspc2 於 2020-2-16 09:58 PM 發表

我估計到時選委會民主派會掌控約450席。
中共鐵票約550 席左右。
到時不太聽話的商界就會變左關鍵小數, 梁振英出嚟選恐怕真係嬴唔到。
再講, 習近平一手拉梁振英落馬, 再隊梁振英上去咪自打嘴巴? ...
咁香港會繼續係政治爭斗城市,做生意開公司嗰啲去晒大灣區,剩低嗰啲個個禮拜遊行去扑交通燈

引用:
原帖由 ruspc2 於 2020-2-16 08:30 PM 發表

林鄭不換, 咪睇下九月立會選舉點。
如果民主派攞到一半議席, 到時都冇選擇, 必定要換, 但係就難睇好多, 感覺似係被立法會迫落台。
你識唔識計算日子???
如果畀你講中咗, 犯民真係攞到過半數議席, 立法會係十月復會, 犯民議員玩嘢, 甚至做埋立法會主席又如何? 由十月至明年的6月30日只有9個月, 林鄭如果在10月辭職, 半年內要選新特首隻有3個月任期.
我抓晒頭都唔明你講乜, 點解犯民議員過半數林鄭就要立即辭職? 有何根據要咁做, 林鄭又唔係問責制特首, 佢只係由北京委任的特首.

人生有很多沒有道理的事情                这里是中国
預料之內的事沒有發生                     This is China
預料之外的事卻發生了                  中国 - 最炫民族风
如是我聞 必作如是觀
引用:
原帖由 hdhz 於 2020-2-16 10:08 PM 發表

明日大嶼對比南海填島嚟講係極近岸,區域足夠大時本身都可以自成一體有各種配套,冇必要一開始就同中環用地鐵咩連接,威尼斯咁船係主要交通工具得唔得?世界上有好多海島城市都冇地鐵連接主要陸地。唔好以為港島九龍係世界中心喇 ...
好彩你唔係做規劃。
"區域足夠大時本身都可以自成一體有各種配套?" 我想問下點返工?
係咪要搬入去住的人要係島內返工?
如果冇陸路和鐵路連港島九龍, 咁明日大嶼咪好長州, 梅窉, 坪州咁, 唔會有太多人想入去, 到時慘過未有西鐵時的天水圍。
仲有長州, 梅窉, 坪州咁, 又有幾多工作機會會產生到, 又點自成一體?

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-2-16 10:16 PM 發表

你識唔識計算日子???
如果畀你講中咗, 犯民真係攞到過半數議席, 立法會係十月復會, 犯民議員玩嘢, 甚至做埋立法會主席又如何? 由十月至明年的6月30日只有9個月, 林鄭如果在10月辭職, 半年內要選新特首隻有3個月任期.
我抓晒頭都唔明你講乜, 點解犯民議員過半數林鄭就要立即辭職? 有何根據要咁做, 林鄭又唔係問責制特首, 佢只係由北京委任的特首. ...
1) 你好似計錯數, 林鄭的任期係去到2022年。
2) 民主派達一半就能否決政府所有議案, 包括財政預算案, 到時就可進行令林鄭下台三部曲。

引用:
原帖由 hdhz 於 2020-2-16 10:14 PM 發表

咁香港會繼續係政治爭斗城市,做生意開公司嗰啲去晒大灣區,剩低嗰啲個個禮拜遊行去扑交通燈
每間公司有自己的諗法, 這個無需要討論。
仲有, 民主派去到立法會一半, 就唔需遊行了, 因為通過議會就能做到野, 遊行嚟做乜?

引用:
原帖由 ruspc2 於 2020-2-16 09:49 PM 發表

1) 明日大嶼係人工島,和維港兩岸的近岸填海相差好遠。
2) 要成功, 必要有大量穚和鐵路接駁, 這和近岸填海又唔同。
3) 你所講的"填海架撐先進,話咁快就填出嚟喇", 係TRACK RECORD 我睇唔到。
沙中綫過海部分要2022年先落成, 起左十幾年都未起好
港珠澳香港口岸人工島, 起左咁耐直到現在計劃中的接駁路屯門至赤鱲角連接路都未落成。
明日大嶼規模大過口岸人工島咁多 ...

淨係睇你呢句都已証明你係一般見識喇, 所謂一般見識, 即係唔識嘢.
你以為香港填海係填到去南海咩??? 真搞笑, 填來填去都係在香港本土附近的海域, 只要起條鐵路公路兩用橋首尾貫穿人工島連接兩端陸地就可以, 大多數市民使用鐵路就可解決交通問題.

如是我聞 必作如是觀
引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-2-16 10:05 PM 發表

你有閱讀障礙症喎, 快快去搵言語治療師幫你做評級喇.
不過我估你應該都估唔到

武漢研發既自製病毒會外泄搞到而家全國淪陷

係唔係完美示範自食其果呢

超群如意
此時此刻
迎風起舞
自由勝
愜意小開

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]