• 瀏覽: 5,850
  • 回覆: 169
引用:
原帖由 hdhz 於 2020-2-16 03:59 PM 發表

林鄭落咗台都唔會俾你做特首,經濟唔好你可能連份工都冇埋
林鄭做落去,經濟只會越來越差。

熱賣及精選
引用:
原帖由 ruspc2 於 2020-2-16 04:12 PM 發表

林鄭做落去,經濟只會越來越差。
haha 黑媒講嘢你都信?林鄭係第四個喇,邊個唔係咁俾人鬧呢?八萬五就鬧人老懵董,結果停起樓,樓價急升。第二個就日日鬧貪曾,結果係官判冇罪。第三個唔止係鬧,仲佔中。林鄭話明日大嶼要填海起屋仲暴動埋。你真係相信河童都可以選特首經濟先會好?講笑

引用:
原帖由 hdhz 於 2020-2-16 05:03 PM 發表

haha 黑媒講嘢你都信?林鄭係第四個喇,邊個唔係咁俾人鬧呢?八萬五就鬧人老懵董,結果停起樓,樓價急升。第二個就日日鬧貪曾,結果係官判冇罪。第三個唔止係鬧,仲佔中。林鄭話明日大嶼要填海起屋仲暴動埋。你真係相信河童都可以選特首經濟先會好?講笑 ...
原來政協常委何柱國都係黑媒。
一齊不利的都係黑媒。
怪不得林鄭和她的支持者並吋為鴕鳥啦!

引用:
原帖由 ruspc2 於 2020-2-16 05:20 PM 發表

原來政協常委何柱國都係黑媒。
一齊不利的都係黑媒。
怪不得林鄭和她的支持者並吋為鴕鳥啦!
你唔俾人哋有私人恩怨?你又點知

引用:
原帖由 hdhz 於 2020-2-16 05:32 PM 發表

你唔俾人哋有私人恩怨?你又點知
繼續做駝鳥啦
田北俊層在作為人大時公開要求689 落台時, 立刻就受壓辭職。
何柱國公開要求777 落台, 但目前為止完全冇要何柱國辭政協常委的身份。
香港人作為政協好多, 但常選為常委的就只有18人, 你不是認為何生會收不到風?

真係多鳩餘, 想唔講粗口都唔得,
特首由董建華開始, 個個都畀人鬧到扒街喇, 唔通每次鬧都要換人做咩? 你老味換特首唔係只換一個人, 而係要整成組班子, 即係要換晒自己友做內閣, 如果唔跟手換埋三司, 佢哋唔做嘢都係拖死新特首.  
習近平當然知道林鄭係弱雞乸, 但中央都要硬撐林鄭直至佢做完任期, 因為中途換特首, 都係解決唔到香港的政制問題, 反而引發更大政治危機, 另一個人上馬做特首都係要面對舊問題, 而且係冇辦法解決的舊問題.
中央政府依家係捱日子, 即係越係接近2047年, 對中央越係有利, 習近平之後的中共最高領導人, 便要出手整治香港問題, 即係割除香港內部的毒瘤.

人生有很多沒有道理的事情                这里是中国
預料之內的事沒有發生                     This is China
預料之外的事卻發生了                  中国 - 最炫民族风
如是我聞 必作如是觀
引用:
原帖由 ruspc2 於 2020-2-16 07:20 PM 發表

繼續做駝鳥啦
田北俊層在作為人大時公開要求689 落台時, 立刻就受壓辭職。
何柱國公開要求777 落台, 但目前為止完全冇要何柱國辭政協常委的身份。
香港人作為政協好多, 但常選為常委的就只有18人, 你不是認為何生會收不到風? ...
如果我或我班友係有農地,咁我就會想林鄭落台,唔填海就要收我啲地啲錢會多到使唔晒。現時大疫當前要正苦冧啲人係自私,其實嚟嚟去去都係同一班人,咩都反對,冇嘢反就扑爛啲交通燈

引用:
原帖由 hdhz 於 2020-2-16 07:53 PM 發表

如果我或我班友係有農地,咁我就會想林鄭落台,唔填海就要收我啲地啲錢會多到使唔晒。現時大疫當前要正苦冧啲人係自私,其實嚟嚟去去都係同一班人,咩都反對,冇嘢反就扑爛啲交通燈 ...
明日大嶼廿年來都不可能成功, 甚至永遠都不可能成功。
不過重點不在明日大嶼, 而是現在黃營和大部分藍營都因林鄭的極差表現都想反佢台, 想佢落台有7-8成
其中一篇藍營的文章, 深圳大學港澳基本法研究中心兼職研究員陳曉鋒寫的
https://www.thinkhk.com/article/2020-02/13/39310.html

"危機管理更展現政治能力執行靠的是專業的公務員團隊,從透明度、行政效率和工作執行力來說,香港公務員團隊的專業服務水平值得高度讚賞,但在危機管理中,更加重要的考驗是管治官員的政治能力。同為特區的澳門,自疫情發生後,澳門特首第一時間前往出入境關口檢查防疫工作,第一時間把葡萄牙的口罩買完供澳門人採購,第一時間捐贈口罩給珠海醫院,第一時間宣佈賭場停運半月並撥付專款應對疫情,更是說出了「因有人感染,市民生命優先,經濟次之,澳門承受得起」等有擔當的言語,傳為佳話。
一河之隔,香港的林鄭特首不僅先宣佈特區政府採購全球口罩失敗,到命令官員不能戴口罩,再到致信請國務院向香港輸送口罩等,又從不封關,到半封關,再到說「封關已經沒有什麼意思了」,讓境內境外各位看官大跌眼鏡。兩個特區,兩種管治風格的特首,高下立見。

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-2-16 07:42 PM 發表

真係多鳩餘, 想唔講粗口都唔得,
特首由董建華開始, 個個都畀人鬧到扒街喇, 唔通每次鬧都要換人做咩? 你老味換特首唔係只換一個人, 而係要整成組班子, 即係要換晒自己友做內閣, 如果唔跟手換埋三司, 佢哋唔做嘢都係拖死新特首.  
習近平當然知道林鄭係弱雞乸, 但中央都要硬撐林鄭直至佢做完任期, 因為中途換特首, 都係解決唔到香港的政制問題, 反而引發更大政治危機, 另一個人上馬做特首都係 ...
林鄭不換, 咪睇下九月立會選舉點。
如果民主派攞到一半議席, 到時都冇選擇, 必定要換, 但係就難睇好多, 感覺似係被立法會迫落台。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2020-2-16 08:09 PM 發表

明日大嶼廿年來都不可能成功, 甚至永遠都不可能成功。
不過重點不在明日大嶼, 而是現在黃營和大部分藍營都因林鄭的極差表現都想反佢台, 想佢落台有7-8成
其中一篇藍營的文章, 深圳大學港澳基本法研究中心兼職研究員陳曉鋒寫的
https://www.thinkhk.com/article/2020-02/13/39310.html

"危機管理更展現政治能力執行靠的是專業的公務員團 ...
明日大嶼不可能成功?維港兩岸好多地係填出嚟喎,新加坡都填出嚟好多地喎,明日大嶼係會賺錢喎,點解唔會成功呢?正苦唔出錢判俾私人公司填都得喎,唔明填多啲地俾小市民有屋住點解唔成功呢?現時填海架撐先進,話咁快就填出嚟喇。你話唔會成功,唔通你係屋企有農地?

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-2-14 12:24 PM 發表

修訂《逃犯條例》風波持續逾8個月,內地官媒昨(13日)報道,國務院免去張曉明的國務院港澳辦主任職務,改任港澳辦分管日常工

//hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200214/photo/bkn-20200214085656250-0214_00822_001_01b.jpg?20200214104009

修訂《逃犯條例》風波持續逾8個月,內地官媒昨(13日)報道,國務院免去 ...
香港跟本就冇管治人才

佢咩都唔會理⋯只負責睇返前資料 

西人有可口可乐,佢有可防可控

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ruspc2 於 2020-2-16 08:30 PM 發表

林鄭不換, 咪睇下九月立會選舉點。
如果民主派攞到一半議席, 到時都冇選擇, 必定要換, 但係就難睇好多, 感覺似係被立法會迫落台。
民主派攞到一半議席就可以威逼到中央?咪講笑喇,只係會令下一屆正苦又無法做到嘢姐,咁一屆又一屆攬炒到2047大陸有咩損失?攞到一半議席最多係可以扑多幾盞交通燈

引用:
原帖由 hdhz 於 2020-2-16 09:27 PM 發表

明日大嶼不可能成功?維港兩岸好多地係填出嚟喎,新加坡都填出嚟好多地喎,明日大嶼係會賺錢喎,點解唔會成功呢?正苦唔出錢判俾私人公司填都得喎,唔明填多啲地俾小市民有屋住點解唔成功呢?現時填海架撐先進,話咁快就填出嚟喇。你話唔會成功,唔通你係屋企有農地? ...
1) 明日大嶼係人工島,和維港兩岸的近岸填海相差好遠。
2) 要成功, 必要有大量穚和鐵路接駁, 這和近岸填海又唔同。
3) 你所講的"填海架撐先進,話咁快就填出嚟喇", 係TRACK RECORD 我睇唔到。
沙中綫過海部分要2022年先落成, 起左十幾年都未起好
港珠澳香港口岸人工島, 起左咁耐直到現在計劃中的接駁路屯門至赤鱲角連接路都未落成。
明日大嶼規模大過口岸人工島咁多, 穚和鐵路接駁又大量起, 話佢廿年起好都好樂觀啦。等2047年可能起好啦。
所以即使我有農地, 我見到用人工島來作為增加土地供應的主要部分就知政府冇料到。

引用:
原帖由 hdhz 於 2020-2-16 09:42 PM 發表

民主派攞到一半議席就可以威逼到中央?咪講笑喇,只係會令下一屆正苦又無法做到嘢姐,咁一屆又一屆攬炒到2047大陸有咩損失?攞到一半議席最多係可以扑多幾盞交通燈 ...
NO, 睇返基本法,
民主派攞到一半議席就可進行啟動特首下台三部曲
1) 否決財政預算, 2) 特首依例要解散議會, 並在三個月內重選, 3)重選後 民主派依然攞到一半議席, 並再否決財政預算,特首必須下台。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]