• 瀏覽: 6,765
  • 回覆: 169
引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-2-16 10:30 PM 發表

2) 要成功, 必要有大量穚和鐵路接駁, 這和近岸填海又唔同。

淨係睇你呢句都已証明你係一般見識喇, 所謂一般見識, 即係唔識嘢.
你以為香港填海係填到去南海咩??? 真搞笑, 填來填去都係在香港本土附近的海域, 只要起條鐵路公路兩用橋首尾貫穿人工島連接兩端陸地就可以, 大多數市民使用鐵路就可解決交通問題. ...
你望下明日大嶼個願景先。
明日大嶼係要容納超過100萬人居住, 仲要係第三個CBD。
冇大量的公路和鐵路點可以有100萬人居住, 仲要成為第三個CBD?

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-2-14 07:45 PM 發表
林鄭做咗幾十年公務員, 薪高糧準竟然在香港冇買樓, 公務員買樓係有津貼的, 根本好似係政府半賣半送, 一個在香港冇物業的人, 對香港的忠誠度有幾多, 真係心裡有數. ...
世事給你看透,買樓梗係買英國樓世上最保值,唔通返大6住咩on9

引用:
原帖由 ruspc2 於 2020-2-16 10:22 PM 發表

每間公司有自己的諗法, 這個無需要討論。
仲有, 民主派去到立法會一半, 就唔需遊行了, 因為通過議會就能做到野, 遊行嚟做乜?
啊?你真係以為冇正苦都做到嘢?先唔講香港係以行正主導嘅體制,就算俾你隊冧林鄭落台喇,都會有李鄭黃鄭係要終央任命,換一個你點知會叻過林鄭?到時啲人冇可能唔扑交通燈

引用:
原帖由 ruspc2 於 2020-2-16 10:20 PM 發表

1) 你好似計錯數, 林鄭的任期係去到2022年。
2) 民主派達一半就能否決政府所有議案, 包括財政預算案, 到時就可進行令林鄭下台三部曲。
冇錯係2022年,
但如果犯民議員真係過半數, 又攞埋立法會內所有分區主席位, 甚至做埋立法會主席, 咁當佢哋要玩玉石俱焚, 否決晒政府的草案時, 特首就必定要解散立法會再重選, 到時犯民議員先至係啞仔食黃蓮, 有苦自己知, 犯民議員都係依靠份議員薪津過日子, 要佢哋重選, 真係有如殺佢哋父母, 再者選民如再投票, 未必再投犯民.

引用:
原帖由 ulu888 於 2020-2-16 10:37 PM 發表

世事給你看透,買樓梗係買英國樓世上最保值,唔通返大6住咩on9
你住公屋冇錢買大陸樓當然返唔到大陸住喇on9.

引用:
原帖由 ruspc2 於 2020-2-16 10:20 PM 發表

1) 你好似計錯數, 林鄭的任期係去到2022年。
2) 民主派達一半就能否決政府所有議案, 包括財政預算案, 到時就可進行令林鄭下台三部曲。
三部曲?行完中央唔批

引用:
原帖由 ruspc2 於 2020-2-16 10:34 PM 發表

你望下明日大嶼個願景先。
明日大嶼係要容納超過100萬人居住, 仲要係第三個CBD。
冇大量的公路和鐵路點可以有100萬人居住, 仲要成為第三個CBD?
兩條鐵路貫穿東西及南北, 就解決交通問題喇, 100萬人口居住, 並不代表日日都有100萬的人周圍走.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-2-14 12:24 PM 發表
修訂《逃犯條例》風波持續逾8個月,內地官媒昨(13日)報道,國務院免去張曉明的國務院港澳辦主任職務,改任港澳辦分管日常工

//hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200214/photo/bkn-20200214085656250-0214_00822_001_01b.jpg?20200214104009

修訂《逃犯條例》風波持續逾8個月,內地官媒昨(13日)報道,國務院免去 ...
香港有犯民⋯⋯已經比武漢肺炎禍害更大

引用:
原帖由 ruspc2 於 2020-2-16 10:18 PM 發表

好彩你唔係做規劃。
"區域足夠大時本身都可以自成一體有各種配套?" 我想問下點返工?
係咪要搬入去住的人要係島內返工?
如果冇陸路和鐵路連港島九龍, 咁明日大嶼咪好長州, 梅窉, 坪州咁, 唔會有太多人想入去, 到時慘過未有西鐵時的天水圍。
仲有長州, 梅窉, 坪州咁, 又有幾多工作機會會產生到, 又點自成一體? ...
長州, 梅窉, 坪州太細喇,明日大嶼可以填出嚟嘅地好似澳門咁大,容納人數可以多過澳門,澳門啲人都唔使嚟香港返工

引用:
原帖由 hdhz 於 2020-2-16 10:42 PM 發表

啊?你真係以為冇正苦都做到嘢?先唔講香港係以行正主導嘅體制,就算俾你隊冧林鄭落台喇,都會有李鄭黃鄭係要終央任命,換一個你點知會叻過林鄭?到時啲人冇可能唔扑交通燈 ...
唔知, 不過林鄭都係走左先。
佢令到70-80成的人CONNECTED 反佢。

引用:
原帖由 hdhz 於 2020-2-16 10:58 PM 發表

長州, 梅窉, 坪州太細喇,明日大嶼可以填出嚟嘅地好似澳門咁大,容納人數可以多過澳門,澳門啲人都唔使嚟香港返工
澳門唔係有賭場邊有咁多就業機會?定明日大嶼起賭場?

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-2-16 10:48 PM 發表

兩條鐵路貫穿東西及南北, 就解決交通問題喇, 100萬人口居住, 並不代表日日都有100萬的人周圍走.
冇穚冇隧道?
得兩條鐵路死硬啦, 地鐵壞車點搞?

引用:
原帖由 hdhz 於 2020-2-16 10:48 PM 發表

三部曲?行完中央唔批
唔好意思, 用這三部曲, 中央係冇得唔批。
這個基本法寫得好清楚。中央在這三部曲中係冇任何角色。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2020-2-16 11:08 PM 發表

澳門唔係有賭場邊有咁多就業機會?定明日大嶼起賭場?
起賭場點解唔得呀?日本起得新加坡都起得,點解香港唔得?起咗仲好似澳門咁年年派錢

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]