• 瀏覽: 4,362
  • 回覆: 89
+2
引用:
原帖由 ulu888 於 2020-2-14 01:29 PM 發表
為減低醫療負擔,安樂死都係—個好方法
好行夾唔送,一路好走

引用:
原帖由 CHLO(賤佬) 於 2020-2-14 02:56 PM 發表

無可能,蘋果作者都無「R.H.C 」,你叫佢典去武漢!😂😂😂
毒果只要加上疑、傳、根據,寫乜都冇問題

鴉片用得適當係可以救人!等如嗎啡咁。

最近我先知香港有自然療法用砒霜入藥添

白癡毒果
邊一隻西藥唔糸毒藥?

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-2-14 11:53 AM 發表
武漢是疫症重災區,當局運用軍力,加建火神山及雷神山醫院紓解床位不足問題,另將多個場館改建成「方艙醫院」,收治輕症病人。不過,着眼看方艙醫院的藥單,除了混合使用中西藥,還包含中成藥「複方甘草片」。國家食品藥品監督管理總局前年2月曾發通知,列出大批被禁售的複方甘草片,可見用複方甘...草片」含有鴉片成份,長期單獨服用,會導致病患潰瘍和上癮,香港中醫師絕對不會使用。

https://appledail ...
記者顯示左佢嘅知識水平認真係哈哈哈。
如果佢知道「人中白」「人中黃」在什麼地方提取。
好多中藥係劇毒。
佢應該嚇到中風,寧願死都唔食「安宮牛黃丸」!

毒果+轉貼是pk白黐

引用:
原帖由 x201191 於 2020-2-15 11:59 AM 發表
白癡毒果
邊一隻西藥唔糸毒藥?
最常用的應該係「撲熱息痛」?
有人試過食過量(醫生俾藥食左,自己又食成藥,兩者都有「撲熱息痛」),亦有人食「止痛藥」(撲熱息痛)自殺。
自殺者唔知道其實佢好L大鑊,因為一般人認為食安眠藥自殺先至會死(電影電視劇情節)。
但其實,醫生知道左佢地食過量「撲熱息痛」,就會好緊張。
因為,呢隻藥係會整壞人個肝。
自殺者終會成功自殺,但唔係即死,因為佢個肝壞左,係會經過漫長而痛苦的時日才死得到。

引用:
原帖由 Hung196108 於 2020-2-15 12:19 PM 發表

最常用的應該係「撲熱息痛」?
有人試過食過量(醫生俾藥食左,自己又食成藥,兩者都有「撲熱息痛」),亦有人食「止痛藥」(撲熱息痛)自殺。
自殺者唔知道其實佢好L大鑊,因為一般人認為食安眠藥自殺先至會死(電影電視劇情節)。
但其實,醫生知道左佢地食過量「撲熱息痛」,就會好緊張。
因為,呢隻藥係會整壞人個肝。
自殺者終會成功自殺,但唔係即死,因為佢個肝壞左,係會經過漫長而痛苦的時日才死 ...
panadol max dosage 2000mg
一粒500mg
qid已經接近max

引用:
原帖由 x201191 於 2020-2-15 01:00 PM 發表

panadol max dosage 2000mg
一粒500mg
qid已經接近max
零售紙盒裝係有警告字眼,但好似不是特別強調,好多人未必真係留意同覺得其嚴重性?

引用:
原帖由 BritHK1842 於 15-2-2020 02:49 PM 發表

可樂有古柯鹼根本就係謠言
你見過飲可樂會上癮?
可樂同美國都承認有古柯鹼成分。
咁美國政府發放謠言都有可能嘅。

毒果文宣  冇D常識  甘草片內含成分係麻黃素...
多年正常使用嘅鎮咳處方藥也拿來炒...

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]