• 瀏覽: 81,971
  • 回覆: 242
  • 追帖: 5
+3
提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 fman123 於 2020-2-14 01:30 PM 發表
我都想知家長在想甚麼,退學目的是為甚麽,現在所有幼稚園都是政府交學費,只有私辦的才要交,但是都是每月計交,咁有乜原因要退學,當退左學咁日後又如何處理,呢班家長既行為真另人費解! ...
可能 你沒有小朋友唔知,現在試講學前班即是N班,第一政府完全沒有資助全部要家長俾錢
無論你嗰間係什麼幼稚園都係要全數家長俾錢
唔一定強制要讀,但現在情況沒有得返學但也要照交學費,你要退學也要提早一個月通知不是話走就走

咁啲黃師食咩呀, 使唔使整個遊行抗議退學潮

引用:
原帖由 JJJtai 於 2020-2-14 08:58 PM 發表
我知有d係6千幾學費一個月,3-6個月學費加埋白俾$20,000到$40,000,俾得起都唔會想咁俾掛。
我個仔果間N班萬一蚊學費一個月, 學校肯停4月份學費,所以先無退學

引用:
原帖由 Cam@adian 於 2020-2-14 10:15 AM 發表

法例好似冇講一定要幼稚園畢業才可上小學,有冇ching 可以查到?
係,學前教育不是必須上的,
入學令(強迫教育)只是由小一至中三,
在下也只讀六個月幼稚園.....

引用:
原帖由 win^_^ 於 2020-2-14 12:50 PM 發表

典型港畜縮骨算爆做法。
有錢生仔無錢交學費。
有錢買口罩炒賣,無錢
買口罩自用
你係真蠢唔係扮 宜家係無得返學但要交學費 唔係無錢返學而退學,請問你電話plan交左錢但上唔到網,打唔到電話係咪照比錢?炒口罩但無錢係咩思想?咁炒完d錢去左邊?炒完都無錢就唔叫炒啦

又唔見之前大學話退學退

引用:
原帖由 Cam@adian 於 2020-2-14 10:15 AM 發表

法例好似冇講一定要幼稚園畢業才可上小學,有冇ching 可以查到?
就算吾讀幼稚園都可以

萬元學費嗰D最慘,想退都唔敢

其實可以開學、因為要照顧雙飛同跨境兒童的健康問題!因為他們日日都要往返香港內地、所以不知道他們反到內地生活習慣有無染上病菌、這個問題都未解決!所以點全香港開學!

引用:
原帖由 U-Transit 於 2020-2-16 05:54 AM 發表

既然60%係黃,按少數服從多數嘅理論,即係香港人(包括藍屍)認同依個理念啦!

《完》
60%係死畜牲曱甴,唔通我地要做曱甴,食屎啦死曱甴暴老中青和理西

引用:
原帖由 油站灰榴槤 於 17-2-2020 21:02 發表

60%係死畜牲曱甴,唔通我地要做曱甴,食屎啦死曱甴暴老中青和理西
少數服從多數唔係一個民主社會應有的態度嗎?
原來藍屍只係輸打贏要㗎咋⋯⋯

引用:
原帖由 油站灰榴槤 於 17-2-2020 21:02 發表

少數服從多數唔係一個民主社會應有的態度嗎?
原來藍屍只係輸打贏要㗎咋⋯⋯然後唔夠人講就只係不斷地聲大大鬧人⋯⋯

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]