• 瀏覽: 81,978
  • 回覆: 242
  • 追帖: 5
+3
引用:
原帖由 JJJtai 於 2020-2-15 03:51 PM 發表

仲要笑讀本地名校果d,話唔慳讀國際學校既錢,但就住人地講讀N班好有用「笑左」,話晒錢。不如你乾趣移民,完全唔好留係香港讓子女係香港讀書。

我就冇錢俾仔女讀國際學校嫁啦,但我都識唔小人仔女讀緊國際學校,佢地絕對唔會好似你咁諗咁講野。人地係好有品。 ...
本地教育的確係有大問題,我見到香港咁嘅教育制度,我都想苦笑,無奈我無錢俾子女讀國際學校。

根本就係小題大做,做新聞帶動家長不甘之心,激發負面。
一向無論入讀N班K班都爭崩頭,大部份家長都唔會因為呢一兩個月,甚至三個月的停課而退學。試諗下,退學兩個月之後復課,小朋友如何,家長有信心原校收返嗎?還是出去再搵學校,幼稚園不一定長期有插班空缺位,更何況是自己喜歡的學校 。

請留意:明晚8:30 翡翠台將播出疫情專訪,全部只有泛民、森美、罷工醫療,在黃金時段播放發放錯誤訊息,想更進一步挑起市民不滿政府情緒

要廣傳它比壓力TVB

引用:
原帖由 世界真虛假 於 2020-2-14 10:27 AM 發表
想問呢班黃教師係咪照出糧?
藍教師不是照樣出糧?岸鳩鳩

幼稚園停課是因為武漢肺炎
成班藍屍柒下柒下轉移話題

引用:
原帖由 Regjamie 於 2020-2-14 11:09 AM 發表

擺明啦,好地地呢個新聞係講細路仔復課安排。好地地問一句「咁D教師係咪正常出糧」唔得既,硬係要加顏色。所以唔好講咩「在香港就要講政治」「除非你不吃香港煙火」呢D廢話。 ...
藍色更熱愛將生活政治化

引用:
原帖由 石子宏 於 2020-2-14 09:51 AM 發表
https://d2e7nuz2r6mjca.cloudfront.net/2020/2/1581615826_hu-1280w.jpg

新冠肺炎疫情持續擴散,本港昨再多3宗確診個案。教育局長楊潤雄昨宣布,為免疫情在校園蔓延,全港學校的復課日期,由上月底預計的3月2日,延後兩周至「不早於3月16日」,同時取消小六升中的第三次呈分試。對於停課期間,有幼稚園出現退學潮,不少學校面臨財政危機, ...
懲罰當一班垃圾教師推祟攬炒嘅時候,相信自己無唸過有這樣的遭遇吧!
願天收一班垃圾老師!

引用:
原帖由 wingyck 於 2020-2-14 10:21 AM 發表
幼稚園不用畢業, 甚至幼稚園是不用讀的.
年齡到了, 可以報名讀小一. 可以自行搵學校, 或者到民政事務處拿 報讀小一的申請表就可以.
係,我細個果陣都無讀過高班就直接讀小一

最好永久罷課,表達對政府不滿

上年罷課,今年就退課,你地話係學校學左d咩野

可唔可以全部重讀一年?😂

引用:
原帖由 石子宏 於 2020-2-14 09:51 AM 發表

新冠肺炎疫情持續擴散,本港昨再多3宗確診個案。教育局長楊潤雄昨宣布,為免疫情在校園蔓延,全港學校的復課日期,由上月底預計的3月2日,延後兩周至「不早於3月16日」,同時取消小六升中的第三次呈分試。對於停課期間,有幼稚園出現退學潮,不少學校面臨財政危機, ...
死心教育機構,賺咁鬼多錢,仲想借機屈政府及家長錢!

今時今日 d 家長會退學咩

引用:
原帖由 ovshk 於 2020-2-14 10:58 AM 發表

非常科學?
白票同無投既票有幾多?
投葉建源既人可以不支持佢,只係唔想蔡若蓮做咁得唔得?
你話投葉建源既人要攬炒殺人放火打劫用磚頭殺阿伯,咁人地話投蔡若蓮既人就要濫用暴力包庇黑社會又得唔得?

抽水就抽水啦… ...
(1)濫用暴力:
警察虐畜、殘酷對待街上流浪狗的確可惡。
(2)警方冇包庇黑社會:
佢哋冇同陀地傾過偈夾埋對付一群蕩失路走入元朗流浪狗。警方對待兩幫人開片嘅做法係(由英國管治時起)由得佢哋互相殘殺來解決,當開始有傷亡時便出來鎮壓收拾殘局。其實黃絲暴徒到處破壞公共設施,掟汽油彈及傷人(所謂私了)根本仲衰撚過黑社會,7月21日班冚家產黃絲暴徒高調宣稱入元朗踩場係自已攞嚟衰,買棺材唔知訂。

香港嘅學校同教師根本同畜牲無分別,比細路佢哋教,咪盞社會多隻曱甴

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]