• 瀏覽: 81,906
  • 回覆: 242
  • 追帖: 5
+3
引用:
原帖由 200888 於 2020-2-14 10:49 AM 發表

60%係黃(要攬炒殺人放火打劫用磚頭殺阿伯),
40%係藍(要和平安定),
睇區選投票比例分類,非常科學
仲有大約150萬成人無登記投票 算係綠

幼稚園都要冧班了。

N班正常

我都想知家長在想甚麼,退學目的是為甚麽,現在所有幼稚園都是政府交學費,只有私辦的才要交,但是都是每月計交,咁有乜原因要退學,當退左學咁日後又如何處理,呢班家長既行為真另人費解!

天災疫情無人想, 但係困住三兩個月就話要退學, 搞乜

香港幼稚園並非必須讀,小一入學點都會派間。返而校車司機保母先最慘,零收入。

引用:
原帖由 Cam@adian 於 2020-2-14 10:15 AM 發表

法例好似冇講一定要幼稚園畢業才可上小學,有冇ching 可以查到?
並沒有法律上的要求。

引用:
原帖由 pinkyn 於 2020-2-14 10:25 AM 發表
n班的確幾金下
唔諗住原校升k,退學都合理既
有同事已經退學了

引用:
原帖由 Cam@adian 於 2020-2-14 10:15 AM 發表

法例好似冇講一定要幼稚園畢業才可上小學,有冇ching 可以查到?
法例無規定要讀幼稚園,但現今讀幼園都有政府學券資助,所以唔駛錢,有學券資助學校唔會有退校潮,政府照出糧。只有唔收學卷嗰啲多數係名校,比細路讀得名校嘅父母又會唔會唔比自己細路無畢業呢?重點係讀得名校幼園目的係想讀名校小學,名校小學又會唔會收連幼園都無本事讀嘅學生呢!
唯一政府無資助嘅就得N班,一間幼園普遍得十個八個N班位,少10個學生都係得幾萬蚊我就唔信會有咁大影響。反而最大影響就係校巴司機即時失業。

為什麼退學?

唔知幾時先復課, 退學慳返啲錢係正常,
而且香港冇規定一定要讀幼稚園

引用:
原帖由 Demetrius 於 2020-2-14 10:23 AM 發表
父母收入大減,藉口退學慳錢吧。
惡性循環

引用:
原帖由 ar2man 於 2020-2-14 10:46 AM 發表
遲些大裁員, 那有錢讀,N 班學費平都5千,貴要成一萬。

班教協老師唔係成日支持攬炒嗎
絕對支持攬炒,曱甴教棍,黑醫護一樣要死

引用:
原帖由 200888 於 2020-2-14 11:45 AM 發表
0歲至30歲既,有啲讀緊書,畢業就失業。廿幾歲嗰班,長年大花筒,仙都唔仙吓,最叻寸寸貢,睇唔起大陸人,以大香港人自居,留係香港無路可走,無咗自由行,零售旅遊運輸全軍覆沒。公司一間接一間執笠,有工既等炒,無工既食西北風,周圍都唔請人,完美咁食晒佢哋口中既"攬炒"

藍屍一開始已經睇倒個結局,黃屍做盡壞事仲係過百萬人支持,你要死,邊個阻你? ...
乞兒曱甴話要生於亂世,令人生更精彩,宜家都係開始,仲未達到曱甴暴徒嘅目標

幼稚園退學潮🙄,你講緊私立同國際果D呀!D有錢人的事,不要唔道啦,如政府資助果D,退咩又不用比學費,不要亂講。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]