• 瀏覽: 11,211
  • 回覆: 17
大公文匯全媒體報道:全國僑聯副主席、中國和平統一促進會香港總會理事長盧文端今日(13日)發表評論文章稱,在新型肺炎疫情中,中央堅定支持香港抗疫,並堅決反對有政治勢力將香港防疫政治化。在香港,有人不顧一切將防疫抗疫政治化策動醫護罷工,但罷工的落敗也說明政治化不得人心。
盧文端指出,中央仍然像當年對抗「沙士」一樣,堅定支持香港抗疫,從支援口罩、控制人流、確保日用消費品供應等多方面給予支持;同時,堅決反對有政治勢力將香港防疫政治化,就像中央堅決反對敵對勢力企圖利用「修例風波」搞亂香港、牽制中國一樣。這個原則立場不會改變。
盧文端還稱,有人不顧一切將香港的防疫抗疫政治化,其代表就是「醫管局員工陣線」策動的醫護罷工事件,而該組織的主要搞手與「修例風波」中的「暴亂者」關係密切。他們拿市民健康安全作政治籌碼,要求特區政府關閉香港與內地所有出入境通道,背後的目的就是製造香港與內地的對抗,將新型肺炎疫情政治化,正是「修例風波」的延續。
最後,盧文端說,醫護罷工落敗收場,說明將防疫政治化不得人心。盧文端呼籲,面對新型肺炎威脅,所有愛護香港家園的市民應該上下一心,抵制政治化,全力以赴戰勝疫情。

「投我桃李」顯露真情「報以瓊瑤」同舟共濟

喺2020年新年伊始,一場因「新型冠狀病毒」感染引發嘅肺炎疫情喺世界各地蔓延,每一個香港市民都喺呢個冇硝煙嘅戰場為抗擊疫情而努力。而相比香港疫情更加嚴重嘅祖國大陸,喺自己嘅困難時期并冇忘記全力撐港!

截至目前,中國大陸地區嘅疫情最為嚴峻,不管喺街邊藥房仲喺電商平臺,口罩已經成為內地嘅稀缺產品,一副難求,大多數地區只能通過提前登記預約進行購買,並且數量十分稀缺。但就喺口罩如此短缺嘅情況下,內地仲喺通過特區政府向香港提供800萬個口罩用作零售!政務司司長張建宗表示,後期仲會有2400萬個口罩儘快供港,以滿足香港地區嘅口罩需求。大陸地區自身且自顧不暇,仲時刻關注香港市民嘅健康安危,而我聯想到最近發生喺香港嘅好多事情,使我呢個香港人頓覺無比慚愧!
喺1月31日政務司司長張建宗宣佈內地供港嘅800萬個口罩上市後嘅次日,有部分反對派就開始喺媒體上興風作浪。先喺無端質疑口罩嘅數量有假,隨後又詆毀口罩嘅品質差唔符合要求,以小人之心度君子之腹。當完全符合要求高品質嘅口罩正式開始銷售後,又有反對派議員上街抗議口罩唔能夠賣畀喺香港工作學習生活嘅內地人,只能賣畀香港居民,呢個喺何其荒唐!最諷刺嘅喺,就喺港府宣佈第二批1700萬口罩抵港當晚,港獨份子卻戴住內地支援嘅口罩上街進行示威破壞。內地為勸解居民減少出行煞費苦心,而暴徒卻如此糟蹋來之不易嘅口罩實在使人睇咗心如刀割!
一方面喺香港政府同內地相關部門心急如焚咁緊密合作,盡可能將疫情有效控制住,以確保全港市民嘅生命安全健康出行。另外一方面反對派通過惡意誹謗、造謠污蔑等手段,畀政府抵禦疫情不斷製造麻煩,簡直使香港成為全球抗擊疫情嘅「豬隊友」。到底邊個先喺真正愛港、而邊個又喺度借機「亂港」,市民眼中早已一目了然。
《詩經》有雲:投我以木瓜,報之以瓊琚。投我以木桃,報之以瓊瑤。投我以木李,報之以瓊玖。喺全港抵禦「新冠肺炎疫情」嘅困難時刻,內地同胞顧念手足之情向我哋伸出援手共渡難關。而我哋能作為回報嘅,就喺唔辜負呢份恩情,全港同心同力,同內地一齊同舟共濟,一齊擊退疫情!

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
全港大部分市民都想封關大陸還要畀物資,香港人變得越嚟自私自利

香港回歸前,係一個發展經濟嘅城市 ; 回歸至今,變咗一個亂過亂葬岡嘅政治化社會,中央政府再唔做嘢,香港徹徹底底死得。

回覆 引用 TOP

簡單啲要聯手造市,就話有肺炎,其實咩事都無

回覆 引用 TOP

黨800萬個 + 張屍長 2400萬 個。。 即係每人4個左右。。。 睇黎政府要教人如何將奶罩變口罩

引用:
原帖由 hovana 於 2020-2-13 09:22 PM 發表

全港大部分市民都想封關大陸還要畀物資,香港人變得越嚟自私自利
林奠日日飲紅洒、完全唔會知嘅!話知你哋死香港人冇改變,系你入社會太短

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 aesopr60114 於 2020-2-13 09:50 PM 發表

黨800萬個 + 張屍長 2400萬 個。。 即係每人4個左右。。。 睇黎政府要教人如何將奶罩變口罩
奶罩可以唔戴,口罩一定要戴

引用:
原帖由 series10 於 2020-2-13 09:59 PM 發表

奶罩可以唔戴,口罩一定要戴
依家就係講緊將奶罩變成口罩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 aesopr60114 於 2020-2-13 09:50 PM 發表

一個奶罩,可以拆做兩個口罩。

回覆 引用 TOP

放心啦,大陸控製到疫情到香港大爆發,多得你班曱甴日日排隊搶野,好快又變疫埠。

回覆 引用 TOP

點解你理解力咁差
【武漢肺炎】習近平內部談話曝光:防疫措施過分了 會損害經濟
https://china.hket.com/article/2 ... 3%E7%B6%93%E6%BF%9F

I LOVE BRAHMS MUSIC!!!!!!!!!!

Flight Reports
Qantas Classic
http://www.discuss.com.hk/viewth ... age%3D24&page=1

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bonaqua886 於 2020-2-14 01:50 發表

偷口罩去賣都大把..
https://www.facebook.com/kimmy.kwok.904/videos/596287714282832/
每粒鐘換, 都應該有隻用過既口罩lor

如果冇700盒既垃圾........即係比人偷左啦

I LOVE BRAHMS MUSIC!!!!!!!!!!

Flight Reports
Qantas Classic
http://www.discuss.com.hk/viewth ... age%3D24&page=1

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bonaqua886 於 2020-2-13 11:50 PM 發表

偷口罩去賣都大把..
https://www.facebook.com/kimmy.kwok.904/videos/596287714282832/
有2隻手指,3隻手指,5隻手指,多多都唔夠,前線工作唔比用

回覆 引用 TOP

黑醫護罷唔罷工都照偷口罩 !

ハセヲ

回覆 引用 TOP

主題標籤 #張建宗
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]