• 瀏覽: 2,601
  • 回覆: 51
[隱藏]
喺2020年新年伊始,一場因「新型冠狀病毒」感染引發嘅肺炎疫情喺世界各地蔓延,每一個香港市民都喺呢個冇硝煙嘅戰場為抗擊疫情而努力。而相比香港疫情更加嚴重嘅祖國大陸,喺自己嘅困難時期并冇忘記全力撐港!

截至目前,中國大陸地區嘅疫情最為嚴峻,不管喺街邊藥房仲喺電商平臺,口罩已經成為內地嘅稀缺產品,一副難求,大多數地區只能通過提前登記預約進行購買,並且數量十分稀缺。但就喺口罩如此短缺嘅情況下,內地仲喺通過特區政府向香港提供800萬個口罩用作零售!政務司司長張建宗表示,後期仲會有2400萬個口罩儘快供港,以滿足香港地區嘅口罩需求。大陸地區自身且自顧不暇,仲時刻關注香港市民嘅健康安危,而我聯想到最近發生喺香港嘅好多事情,使我呢個香港人頓覺無比慚愧!
喺1月31日政務司司長張建宗宣佈內地供港嘅800萬個口罩上市後嘅次日,有部分反對派就開始喺媒體上興風作浪。先喺無端質疑口罩嘅數量有假,隨後又詆毀口罩嘅品質差唔符合要求,以小人之心度君子之腹。當完全符合要求高品質嘅口罩正式開始銷售後,又有反對派議員上街抗議口罩唔能夠賣畀喺香港工作學習生活嘅內地人,只能賣畀香港居民,呢個喺何其荒唐!最諷刺嘅喺,就喺港府宣佈第二批1700萬口罩抵港當晚,港獨份子卻戴住內地支援嘅口罩上街進行示威破壞。內地為勸解居民減少出行煞費苦心,而暴徒卻如此糟蹋來之不易嘅口罩實在使人睇咗心如刀割!

一方面喺香港政府同內地相關部門心急如焚咁緊密合作,盡可能將疫情有效控制住,以確保全港市民嘅生命安全健康出行。另外一方面反對派通過惡意誹謗、造謠污蔑等手段,畀政府抵禦疫情不斷製造麻煩,簡直使香港成為全球抗擊疫情嘅「豬隊友」。到底邊個先喺真正愛港、而邊個又喺度借機「亂港」,市民眼中早已一目了然。
《詩經》有雲:投我以木瓜,報之以瓊琚。投我以木桃,報之以瓊瑤。投我以木李,報之以瓊玖。喺全港抵禦「新冠肺炎疫情」嘅困難時刻,內地同胞顧念手足之情向我哋伸出援手共渡難關。而我哋能作為回報嘅,就喺唔辜負呢份恩情,全港同心同力,同內地一齊同舟共濟,一齊擊退疫情!



回覆 引用 TOP

熱賣及精選
很感動


進身千萬富豪,由今日做起。

回覆 引用 TOP

白醫護受人尊敬,黑嘅當然被唾罵


回覆 引用 TOP

當很多香港人只懂罵中國,幸災樂禍!


回覆 引用 TOP

[隱藏]
黃絲記得中國生產口罩唔好帶喔 果1700萬口罩係俾中國香港人的


回覆 引用 TOP

港有事上面咪又係掛住鬧,多餘


回覆 引用 TOP

真正香港人,以你哋為榮!


香港平安!中國加油!


回覆 引用 TOP

香港黃皮曱甴係無骨氣的,到時又會搶中國製造口罩。又要食中國食品,用中國製造廁紙。


回覆 引用 TOP

[隱藏]
多數人仲系希望香港好嘅


回覆 引用 TOP

齊心協力,全民抗疫


回覆 引用 TOP

一齊為中國加油!武漢加油!香港加油!


証明香港喺國際城市,關終蟈聞化𨶙事


回覆 引用 TOP

反中白痴都係一直食用中國貨,一直大放厥詞.


回覆 引用 TOP

[隱藏]
衷心感謝,銘記在心


回覆 引用 TOP

主題標籤 #張建宗
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]