• 瀏覽: 7,400
  • 回覆: 125
【星島日報報道】全球各地的口罩供應緊張,香港連日出現排隊搶購口罩場景。口罩生產商「理的」在社交網站宣布,決定把口罩貨量集中供應給醫管局。有網民擔心市面供應更加短缺,競爭更加激烈。  「理的」稱,世界衞生組織指出,疫情將於未來數星期進入高峰期。有鑒於醫管局早前公布,口罩現僅存一個月數量,決定在此期間,把貨量集中供應給醫管局。  ...

市民雖然要面對疫病, 但小心防範應可免除厄運, 然而醫護是直接面對亦唔可以躲避同病患者接觸, 他們面對的風險遠比一般市民大, 我們應支持和理解「理的」的決定

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/%E7%90%86%E7%9A%84-%E5%AE%A3%E5%B8%83%E5%B0%87%E5%8F%A3%E7%BD%A9%E9%9B%86%E4%B8%AD%E4%BE%9B%E6%87%89%E9%86%AB%E7%AE%A1%E5%B1%80%E6%83%B9%E7%86%B1%E8%AD%B0-125400154.html

熱賣及精選
如果係醫院工作用嘅,我全力支持!
但如果係比佢地偷出去罷工用嘅,就一個都唔應該!

引用:
原帖由 safmarine999 於 2020-2-13 09:41 AM 發表

【星島日報報道】全球各地的口罩供應緊張,香港連日出現排隊搶購口罩場景。口罩生產商「理的」在社交網站宣布,決定把口罩貨量集中供應給醫管局。有網民擔心市面供應更加短缺,競爭更加激烈。  「理的」稱,世界衞生組織指出,疫情將於未來數星期進入高峰期。有鑒於醫管局早前公布,口罩現僅存一個月數量,決定在此期間,把貨量集中供應給醫管局。  ...

市民雖然要面對疫病, 但小心防範應可免除厄運, 然而醫護是直接 ...
唔供應多的俾黑醫, 黑醫又邊有得長偷長有

合理做法

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2020-2-13 09:52 AM 發表

”理的”做法係負責任做法, 醫護既問題無謂難為到口罩供應商了...

回覆 引用 TOP

口罩是防疫物資,供應短缺之下公立醫院優先是對市民最好的安排。

清潔香港 撲滅曱甴
引用:
原帖由 safmarine999 於 2020-2-13 09:41 AM 發表

市民雖然要面對疫病, 但小心防範應可免除厄運, 然而醫護是直接 ...
供應口罩正確,但醫管局都要防止黑醫偷口罩喎

以柔克剛、以靜制動、以小勝大、以慢打快。
圖為:獵戶座
非常时期🇭🇰,非常手段👍/
守住醫護👩‍⚕️,守住香港️/

回覆 引用 TOP

明智決定

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 乞衣曱甴 於 2020-2-13 10:00 發表

唔供應多的俾黑醫, 黑醫又邊有得長偷長有
族大有乞兒, 並不是香港所有醫護都黑, 而且佔比重絕對極少, 唔應該一人犯罪,全家受辱

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2020-2-13 09:52 發表

所以我們極力要求醫管局徹查, 還我們大多數醫護的名聲, 不要被一小撮的乞護而蒙羞

回覆 引用 TOP

最大鑊係黑醫護濫用口罩,聽聞話有醫護有理無理都一個鐘頭換一個口罩,唔知真假,若然是真,多多都唔夠用

回覆 引用 TOP

大少奶尋日同一個批發商老闆吹過水...佢話佢地而家既醫療用品好緊張....醫護吾夠...在大前提底下...佢地先照顧醫護~因為佢地站在最前線去幫市民...

特柒9你兩個pok kai搞少d野啦pok kai!!!你地想死就自己去死啦!!!

理大科大可以幫手嗎??試下用盬制次氯酸水俾市民用.....

吊你特9個pok kai!!!科硏系甘用法架!!!大拿拿拎左500億俾創科局~你班死pok kai 貪官轉L哂去邊???又去買4叔新紅雞d樓定去買唐樓呀pok kai!!!

李嘉誠老先生~而家香港好急需消毒產品...如果科大理大做到次氯酸水...希望你支持佢地...支持科技環保工業....

回覆 引用 TOP

可唔可以印個標記,表明只供醫管局用?for HA only!

回歸後4任特首~究竟你班pok kai做過咩俾香港??仲左賴右賴??

你特柒9兩個pok kai仲L衰!!!搵人dup 9 police????又打又淋尿??佢地打份工履行職責~身為上司你地甘搞9佢地黎反習反中??

主題標籤 #口罩
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]