• 瀏覽: 8,501
  • 回覆: 125
+2
做法合理,但要睇緊啲黑醫護

引用:
原帖由 s336990 於 2020-2-13 11:53 AM 發表

唔洗咁悲喎
病毒係會不停進化,會學習適應人體,因為宿主死咗對病毒都無好處
所以越遲感染嘅,特別係經人傳人感染嘅,病情應該相對較輕,即靠自身抵抗力或輔助治療都高機會會好返
雖然呢個只係我有限生物知識下嘅諗法 ...
哈,病毒係無腦的,唔會諗野。病毒的進化係隨機進行,你唔好太多幻想,好似連登仔咁

供應商咁做
絕對無可厚非
資源充足就話
而家唔夠全民日日戴
就先供應最危險 最前線地方
一般市民可以避免去人多地方
但醫護無得避 而且仲要面對候診/確診病人

良心企業

大大隻字印HA,賣個果拉個果

有咩問題, 根本正確有良心做法

引用:
原帖由 tongtong2047 於 2020-2-13 11:28 發表
比前線真醫護絕對贊成!

但係黑醫護又可以長偷長有了
正正唔好因為怕而唔去做正確的決定和事, 我們不要像政府怕控制口罩價錢, 影響口罩的供應。
因為怕破壞程序,仍然以價低者得的投標方式去採購口罩。
因為怕破壞香港是自由市場而不去什麼............什麼...........什麼..............。
政府和官員只懂用口號式說決心阻止疫情, 以市民生命健康為大前提但其實什麼都不做。

引用:
原帖由 safmarine999 於 2020-2-13 09:41 AM 發表
【星島日報報道】全球各地的口罩供應緊張,香港連日出現排隊搶購口罩場景。口罩生產商「理的」在社交網站宣布,決定把口罩貨量集中供應給醫管局。有網民擔心市面供應更加短缺,競爭更加激烈。  「理的」稱,世界衞生組織指出,疫情將於未來數星期進入高峰期。有鑒於醫管局早前公布,口罩現僅存一個月數量,決定在此期間,把貨量集中供應給醫管局。  ...

市民雖然要面對疫病, 但小心防範應可免除厄運, 然而醫護是直接 ...
支持!

「理的」做法,絕對正確,支持!!

又如何!醫院有缺德嘅黑醫護,有幾多補給品都係徒然

引用:
原帖由 天下文仔 於 2020-2-13 11:16 AM 發表
醫護當然最需要物資 無得選擇情況下 先比醫護係正確
可憐既係香港人 其實今次香港基本做到全民防疫 連公公婆婆 都零晨去排口罩

本來以為 最可怕既係 大家咩都唔理 唔戴口罩 照樣進行群體大型活動 視疫情於無物 但原來最可怕既係 幾乎全民防疫 好合作自律 不過物資短缺 係疫情下 仍然堅決行自由經濟 有錢有物資 有錢條命貴啲
無錢無物資 只可祈求上天保佑
政府無能 搵唔到口罩 仲要叫市民介紹渠通比政府 ...
只要唔啱自己心水就鬧容乜易?你度條好橋出來畀政府畀市民咪可以造福世人

理的本身供應市場在香港有幾大?對本身已經盲搶口罩既香港市場影響唔覺會有幾大。供應醫管局真正有貼身需要既用家。係有責任既商家。

在大市場小政府既自由經濟體系,商家面對疫情投入度應比政府高。

引用:
原帖由 米當股神係廢人 於 2020-2-13 12:00 PM 發表

哈,病毒係無腦的,唔會諗野。病毒的進化係隨機進行,你唔好太多幻想,好似連登仔咁
係隨機,但如果兇狠嘅會同宿主攬炒,咁就無得傳續落去
只有適應人體(就像適應野生動物身體一樣)才能存續(即繼續傳染)
所以越遲從人傳人途徑傳染,應該係越輕微症狀

引用:
原帖由 顛顛 於 2020-2-13 10:55 AM 發表
可唔可以印個標記,表明只供醫管局用?for HA only!
要大大隻 HA 字樣喺口罩度

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]