• 瀏覽: 2,422
  • 回覆: 62
+2
仆街政府,正經野唔做,點解唔搵大量口罩派比市民?。。走去干預市場。

無錢賺咪得返條豬西去賣囉
引用:
原帖由 samuiwolf 於 2020-2-10 05:03 PM 發表
已經有朱西敵議員話,只能以來貨價加5%出售。即後叫藥房白做,比你做唔做?

引用:
原帖由 samuiwolf 於 2020-2-10 03:45 PM 發表
可預計一個慌貿的情況。等住口罩要返工的;買唔到。唔洗返工的,反而有時間買買完又買
依家就係咁..唔使出街的有時間排隊買...買左積係屋企慢慢用.....
返工的千金一個.仲要困喺公司成日...外面人人有口罩都唔輪到你買.......

當有大部分香港人受感染或死亡時,自由市場係香港已經永久冇意義

得既話香港地產一早就做咗⋯
政苦究竟想點?

引用:
原帖由 kid_a 於 2020-2-10 05:14 PM 發表

依家就係咁..唔使出街的有時間排隊買...買左積係屋企慢慢用.....
返工的千金一個.仲要困喺公司成日...外面人人有口罩都唔輪到你買.......
我要返工無時間排。預左食炒價買。要返工都無辦法。你控制價…錢。即係叫我唔好返工,去排隊買罩?

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-2-10 03:17 PM 發表

武漢肺炎疫情持續,全城陷入「口罩荒」,行政會議成員、新民黨主席葉劉淑儀今早在電台表示,相信政府正研究訂立緊急法例,管制入口、分銷、零售口罩,規定不准抬價等,料數星期內會有公布。她認為,現存的《儲備商品條例》無法適用於口罩,因為口罩並非需要成立系統、發牌經銷的商品,難以管制。不過,另一行會成員、資深大律師湯家驊卻唱反調,指口罩供應不足源於貨源不夠,並非口罩被惡意囤積的後果,若控制口罩價格,反 ...
湯的結論是立法黎唔切、自由市場不可干預、情況不嚴重,所以乜都唔洗做😱

限價唔限量只會造成黑市. 官價根本買唔到, 市場上會更缺, 亦加重社會運作成本.
更好做法係政府自行購買口罩或者設立公營機構自制口罩, 再配給俾市民, 至少做到一日一人一個.

政府應該做就係自己去搵貨源用合理價格賣或派發給有需要人士, 干預市場咪學澳門囉, 不過澳門有23條, 議員亦都從來唔反政府
引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-2-10 05:18 PM 發表

湯的結論是立法黎唔切、自由市場不可干預、情況不嚴重,所以乜都唔洗做😱

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2020-2-10 05:31 PM 發表
政府應該做就係自己去搵貨源用合理價格賣或派發給有需要人士, 干預市場咪學澳門囉, 不過澳門有23條, 議員亦都從來唔反政府
...
這裏反映了一個情況,湯還是抱著那套小政府大市場的「有限功能政府」觀念,讓自由市場去調整;市民愈來愈對政府要求多,趨向「無限功能政府」。

平時當然自由巿場價格,疫情期間當然要價格管制杜絕抬價,湯渣毫無常識

香港確診人數增加,一人死亡,妳那邊情況如何

on 9...

淨係管制醫療用口罩乍麻.

其他花粉,美容,工業用話九知你做黑店喇。。

醫療用品跟本就應該受法例監控。。
自由你老×咩。

憑乜決定干預? 邊個決定? 乜嘢時候決定? 乜嘢價格係合理? 點解一直都唔干預樓價? 一司法覆核必瓜無疑
引用:
原帖由 michael 於 2020-2-10 05:39 PM 發表
平時當然自由巿場價格,疫情期間當然要價格管制杜絕抬價,湯渣毫無常識

台灣6日開始實行實名制控管口罩數量,

在馬來西亞,口罩被列為價格管制的項目,違反該法案規定的所有類型口罩的商家將面臨法律訴訟

新加坡貿工部1月30日發布文告指出,新加坡貿工部已經正式展開管控本地售賣的口罩價格,本地零售口罩價格將在新加坡《價格管制法》條令下被管制及監督.

泰國政府宣布將口罩、洗手液列為「管控商品名單」,由政府管理分銷與出口。泰國商業部長朱林(Jurin Laksanavisit)表示,目前泰國已有25例確診,造成民眾搶購口罩等用品,出口量也大增,為了保護本國公民、避免廠商哄抬價格,約有500多樣產品列入管制,若有人哄抬列管產品的價格,最高可關7年。

隨便一查,這些都是自由市場,號稱民主國家,人家便做了,有什麼問題?商家不是虧本做,市民無需擔憂被搶錢,利民政策使L理d19政客廢up!自己唔識點制定政策,咪去參考人地點做囉。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]