• 瀏覽: 15,110
  • 回覆: 161
+30
一早要做啦. 香港政府真係麼都慢幾拍.

引用:
原帖由 lostofbubble 於 2020-2-10 02:03 PM 發表

怎限每人才是重點, 香港巿面沒有全民監管系統, 除非每人每日用身份證出關一次證明!!
所有口罩,不接受現金。

需要銀行卡,信用卡或其他電子交易。

喜歡的人,咪搏一搏,用兩張卡去買囉

信唔信發展會係咁?

根據政府一向嘅做法,佢一係唔搞 ,如果搞商品價格管制,唔會淨係針對口罩, 而係可以規管所有物品。 然後泛民就會針對呢一樣嘢,話唔應該規管所有物品,應該只係針對口罩, 又大反特反, 示威集會罷工暴動。 跟住政府就會話如果淨係針對口罩,咁洗手液短缺又如何? 漂白水短缺又如何? 唔通每一樣物品都要各自立法? 跟住泛民就會話,如果所有物品都受規管,等於政府就可以為所欲為, 破壞自由市場乜乜77, 亦會有文宣洗版話其實政府今次咁做係收到共產黨密令 ,真正意圖係想乘機控制所有物品 ,然後將佢哋運返大陸, 等香港人冇嘢可以用…… 最後又係示威集會罷工暴動……

遲唔遲d

引用:
原帖由 shiftx 於 2020-2-10 14:19 發表

所有口罩,不接受現金。

需要銀行卡,信用卡或其他電子交易。

喜歡的人,咪搏一搏,用兩張卡去買囉
本來我諗用 個人八達通, 因為信用咭唔係人人有, 小朋友都冇

香港實行共產主義嗎?

你估啲黃人會唔會"緊急法? 反!!"

呢個唔work,自由經濟,我哋唔係大陸。用緊急法制訂肯定千瘡百孔,錯漏百出。
點先算抬價,如果入口嗰個買返嚟都好貴,咁唔通叫佢蝕賣?咁佢就唔入貨咯,咁香港可能更加無口罩。
而家最主要就係用緊急法禁制散播謠言啲仆街。包括壹傳媒,蕭若元,陶傑同埋啲黃絲文宣呢啲賤人。拉哂呢啲仆街,跟住做嘢就順手好多,起碼少咗班人乜都搶!

引用:
原帖由 ericeric8888 於 2020-2-10 01:02 PM 發表
武漢肺炎疫情嚴重,口罩頓成市民搶購對象。有政黨建議將口罩納入《儲備商品條例》規定價格,行政會議成員、新民黨主席葉劉淑儀認為現時來不及立法,因為政府要發牌給指定商戶。她透露,政府正研究另立緊急法例管制口罩或其他必需品的價格,並管制商品入口數量、分銷、零售、存量,以禁止有人把防疫物品屯積抬價,屆時市民購買量亦有可能受規管,葉劉淑儀指新法例出台時間「以禮拜計」。

https://cdn.hk01.co ...
點解香港政府咁多弱智無能人士??
香港市民明明係因為無貨所以買唔到,佢唔去管貨原要去管價格!!

點解蒙面法又咁撚快可以立法。無能的政府。

好事

管制價格有違基本法,犯民黃狗一定告政府

引用:
原帖由 ericeric8888 於 2020-2-10 01:02 PM 發表
武漢肺炎疫情嚴重,口罩頓成市民搶購對象。有政黨建議將口罩納入《儲備商品條例》規定價格,行政會議成員、新民黨主席葉劉淑儀認為現時來不及立法,因為政府要發牌給指定商戶。她透露,政府正研究另立緊急法例管制口罩或其他必需品的價格,並管制商品入口數量、分銷、零售、存量,以禁止有人把防疫物品屯積抬價,屆時市民購買量亦有可能受規管,葉劉淑儀指新法例出台時間「以禮拜計」。

https://cdn.hk01.co ...
民建聯之前運咗15萬個口罩國內,嚟緊重會唔會有特權運上國內???

引用:
原帖由 香江大才子 於 2020-2-10 01:30 PM 發表
依家唔係價錢問題係有錢都買唔到呀, 呢個正苦可唔可以唔好咁弱智呀?
有錢點會買唔到呢
400蚊 50個一盒
N95 45蚊一個 (45元 你一定比得起 買一個頂住先)

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]